Plaattaart met pompoen, witloof en feta

Plaattaart met pompoen, witloof en feta

Plaattaarten, zo veelzijdig, zo veel opties en variaties mogelijk, lekker spelen met seizoensgroenten en steeds met het vertrouwde bladerdeeg. Oh ja, plaattaarten dat is altijd scoren en met deze versie van plaattaart met pompoen, witloof en feta ga je zeker scoren! Deze versie maak ik al een paar jaar, altijd smullen dus tijd om deze met jullie te delen om er samen van te genieten!

Een plaattaart belegd met super smaakvolle geroosterde pompoen, witloof en sjalot op smaak gebracht met de wilde kruiden mix van Comptoir des Epices (je kan deze perfect vervangen door Provençaalse kruiden) en stukjes feta. Normaal bestaat een plaattaart uit 1 vel bladerdeeg wel ik dekte de taart af met nog een tweede vel. Je kan namelijk nooit genoeg bladerdeeg hebben ;-). Natuurlijk hoef je dit niet te doen.

Ben je nu geen witloof lover omdat je deze te bitter vindt. Awel, probeer deze versie dan zeker uit! Je zal aangenaam verrast zijn door de combinatie van wat honing, rode wijnazijn en de kruiden.

Plaattaart met pompoen, witloof en feta

TIP:
> Ik gebruikte de combinatie van sjalot, witloof en pompoen. Je kan hier ook nog wat fijne blokjes pastinaak, aardpeer of zoete aardappel aan toevoegen.

Plaattaart met pompoen, witloof en feta

Plaattaart met pompoen, witloof en feta

Een heerlijk, simpele plaattaart met geroosterde pompoen, witloof en feta. Een perfect doordeweeks gerecht dat ook nog eens full veggie is.
Gang Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 2 vellen bladerdeeg (kan ook met 1 vel)
  • 600 gr pompoen
  • 4 stronkjes witloof
  • 3 sjalotten
  • 1 teentje look
  • 1 el Provençaalse kruiden + extra
  • 1,5 el honing
  • 1,5 el rode wijnazijn
  • 100 gr feta (+ extra om te serveren)
  • 1 ei
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Instructies
 

  • Begin met het roosteren van de groenten.
    Verwarm de oven voor op 200 graden.
    Schil de pompoen en snij in kleine blokjes.
    Verwijder het harde achterste van het witloof en snij in reepjes. Dit hoeft niet heel fijn of dun te zijn. Tijdens het bakken zal het witloof nog slinken.
    Pel de sjalotten en snij in plakjes.
    Pel het teentje look en hak fijn.
    Doe de groenten in een ruime ovenschaal, voeg de kruiden toe samen met de honing, rode wijnazijn, 1,5 a 2el olijfolie, peper en zout. Hussel goed door elkaar en rooster de groenten mooi gaar en goudbruin voor zo'n 20 a 25min.
    Haal uit de oven en laat even wat afkoelen.
  • Beleg een bakplaat met bakpapier.
    Rol hierop het bladerdeeg uit.
    Schep hierop de geroosterde groenten, verdeel goed maar blijf zo'n 2cm weg van de randjes. Strooi over de groenten verbrokkelde feta.
    Leg hierop de tweede vel bladerdeeg, maak hierin enkele gaatjes.
    Duw de randjes goed aan, je kan dit het beste met een vork wat aanduwen.
    Kluts het ei los en wrijf het bladerdeeg in met het ei. Strooi nog wat extra Provençaalse kruiden over het bladerdeeg.
    Bak de plaattaart mooi goudbruin en gaar in de oven (op 190 graden) voor zo'n 20 a 25min.
    Serveer direct met eventueel nog wat extra feta en wat balsamico crème
    Smakelijk
Trefwoord bladerdeeg, doordeweeks recept, feta, plaattaart, pompoen, sjalot, vegetarisch, witloof
Plaattaart met pompoen, witloof en feta

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.