Gelakt buikspek met wortelcrème

Gelakt buikspek met wortelcrème

Kerstmis is nu echt wel in aantocht, nog iets meer dan een weekje. Een Kerstmis die dit jaar ietwat anders zal verlopen maar hey we moeten er het beste van maken. En het beste van maken dat doe je door extreem lekkere gerechtjes op tafel te toveren en je hoeft daar zelf geen uren voor te zwoegen achter het fornuis. Voor dit receptje van gelakt buikspek met wortelcrème doet je oven het meeste werk. Hoe handig kan het zijn!

Buikspek klikt misschien niet zo fancy als een stukje reefilet of hertenragout. Maar je kan hier een serieuze krakende smaakbom van maken waar je geen genoeg van zult krijgen. Denk aan heerlijk, mals en sappig vlees met een Aziatische marinade, heel traag gegaard in de oven met een super krakende korst.
Doe daarbij nog een super smeuïge wortelcrème, wat geroosterde radijsjes en krokante gebakken uitjes. Simpel maar toch super feestelijk en een ware smaaksensatie en bovendien budgetvriendelijk.

Zelf heb je weinig werk te doen, het vlees dient namelijk eerst een nachtje te rusten in de marinade om daarna voor een paar uur in de oven traag te garen.
Voor de wortelcrème dien je natuurlijk wel de worteltjes nog te schillen en te koken maar dat is dan ook bijna het enigste wat je dient te doen. Hoe easy kan je het hebben.

TIP:
>Je kan eventueel het buikspek ook traag garen op de BBQ dan krijgt het spek nog een extra rokerig smaakje.

Gelakt buikspek met wortelcrème
Gelakt buikspek met wortelcrème
Gelakt buikspek met wortelcrème

Gelakt buikspek met wortelcrème

Heerlijk krokant buikspek met Aziatische marinade en een smeuige wortelcrème. Lekker makkelijk recept voor op je kerstmenu en kerstdiner dat je makkelijk op voorhand kan maken.
Gang Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

Gelakt buikspek

  • 1 kg buikspek (met zwoerd)
  • 70 ml sojasaus
  • 80 ml rijstwijnazijn
  • 2 el bruine suiker
  • 1 rode chili
  • 1 tl gember (fijn geraspt)
  • 3 teentjes look
  • 1 tl zeste van limoen (fijn geraspt)

Wortelcrème

  • 700 gr wortelen
  • 2 sjalotten
  • 1 laurierblaadje
  • 1 teentje look
  • 250 gr ricotta
  • 1 klontje boter
  • Peper en zout

Extra's om te serveren

  • 200 gr radijsjes
  • Gebakken uitjes (gekocht)

Instructies
 

  • Voor het gelakt buikspek
  • Begin met het maken van de marinade.
    Verwijder de zaadjes van de rode chili peper en hak heel fijn.
    Pel de teentjes look en hak fijn.
    Meng de sojasaus met de rijstwijnazijn, bruine suiker, fijngehakte rode chili, look, gember en zeste van limoen. Meng goed en giet in een ovenschaal waarin het stuk buikspek past.
    Leg hierin het stuk buikspek met de zwoerd naar boven zodat de zwoerd niet bij de marinade kan. Zet onafgedekt in de koelkast en laat een nachtje rusten.
  • Verwarm de oven voor op 140 graden.
    Giet de marinade uit de ovenschaal in een kom.
    Snij de zwoerd van het spek in een ruitjespatroon met een scherp mes. Snij enkel in het zwoerd.
    Leg het stuk buikspek (met zwoerd naar boven) op een stuk aluminiumfolie, verpak het stuk vlees met de folie maar laat de bovenkant open. Wrijf de zwoerd in met wat van de marinade.
    Laat het buikspek zo'n 3h30 a 4h garen in de oven.
    Smeer tijdens het garen nog zo'n 3 a 4x wat marinade over de zwoerd.
    Haal dan uit de oven, verhoog de oventemperatuur naar 210 graden, verwijder de folie en zet terug in de oven voor zo'n +/- 15 a 20min tot de zwoerd mooi goudbruin en krokant is.
    Ondertussen kan je de radijsjes wassen, het loof van de radijzen verwijderen en halveren. Leg de gehalveerde radijzen in een kleine ovenschaal, overgiet met wat olijfolie en kruid met peper en zout. Zet voor zo'n 8 a 10min bij in de oven (hou in de gaten dat ze niet te bruin worden).
    Haal uit de oven en laat zo'n 10min rusten onder aluminiumfolie.

Voor de wortelcrème

  • Schil de wortelen en snij in kleine gelijke blokjes.
    Pel de sjalotten en hak fijn.
    Pel het teentje look en hak fijn.
    Verhit een stoofpot met een klontje boter.
    Stoof hierin eerst de ui mooi glazig voor een paar minuten. Roer regelmatig en laat de ui niet bruin worden.
    Voeg de fijngehakte look en wortelen toe en laat zo'n 2min mee bakken.
    Voeg het laurierblaadje toe, zet het deksel op de stoofpot en laat zo'n 25 a 30min zachtjes garen tot de wortelen mooi zacht en gaar zijn.
    Als de wortelen gaar zijn, verwijder het laurierblaadje, doe in een blender samen met de ricotta en een royale snuf zout & peper. Mix tot een gladde crème.
    Proef en breng verder op smaak met peper en zout.
    TIP > Je kan dit op voorhand maken en verwarm op een zacht vuurtje vlak voor het serveren.
  • Voor het serveren.
    Snij het buikspek in porties en serveer met de wortelcrème, de geroosterde radijsjes en werk af met wat krokante gebakken uitjes.
    Smakelijk
Trefwoord buikspek, feestdagen, feestmenu, slow cooked, wortelen
Gelakt buikspek met wortelcrème

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.