Kalkoenschnitzel met spruitjes salade

Kalkoenschnitzel met spruitjes salade

Het einde van februari nadert, op naar een nieuwe maand en weer ietsje dichter bij de lente :-). Eerst nog een paar kille winterse weken trotseren en nog even genieten van al het lekkers dat de winter ons aanbiedt. Van witte kool en rode kool tot pastinaak en natuurlijk ook onmisbaar zijn spruitjes. Niet ieders favoriet maar ik ben er dol op … in een soep, in een stevige winterse “stoemp”, geroosterd en zelfs rauw. Ja, je kan spruitjes ook rauw eten en dat bewijst dit receptje van “kalkoenschnitzel met spruitjes salade”.

Rauwe spruitjes … is dat wel lekker?
Oh ja, neem het van mij aan. We gaan de spruitjes namelijk heel fijn raspen/hakken en mengen met een heerlijke citrus vinaigrette. Nog wat partjes sinaasappel, granaatappelpitjes, crunchy noten en wat gekookte quinoa zodat de salade lekker vullend wordt.

En wat eten we daar nu bij?
Je kan bij deze heerlijke frisse salade eender welk stukje vlees eten. Maar wil je nu echt eens iets origineel brengen, dan moet je gewoon deze kalkoenschnitzel maken.
“Maar Elien, wat is er nu origineel aan een schnitzel?”
Het zit hem allemaal in het korstje. Geen klassieke paneermeelkorst, wel eentje op basis van zoute stokjes (pretzel koekjes).
Super lekker en zowel groot als klein zullen hier echt van smullen.

Kalkoenschnitzel met spruitjes salade

TIPS :
> Ik koos om wat gekookte quinoa te mengen onder de spruitjes salade. Je kan dit ook weglaten of eventueel rijst/quinoa/bulgur toevoegen.
> Je kan de schnitzel ook maken met kip of met varkenslapjes

Kalkoenschnitzel met spruitjes salade
Kalkoenschnitzel met spruitjes salade

Kalkoenschnitzel met spruitjes salade

Een heerlijke doordeweekse maaltijd met een heerlijke crunchy schnitzel en een frisse spruitjes salade
Gang Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

Kalkoenschnitzel

  • 4 dunne kalkoenlapjes
  • 700 ml appelcider azijn
  • 1 el bruine suiker (cassonade)
  • 1 el zout
  • 3 eieren
  • 1 el mosterd
  • 170 gr zoute stokjes
  • 90 gr bloem
  • Olijfolie of klontje boter

Spruitjes salade

  • 100 gr quinoa
  • 75 gr pecannoten
  • 2 el zonnebloempitten
  • 200 gr spruitjes
  • 1 appel sinaasappels
  • 50 ml sinaasappelsap (vers)
  • 2 el olijfolie
  • 2 el Dijon mosterd
  • 1,5 el appelcider azijn of gewone azijn
  • 3 a 4 el honing
  • snuifje zout
  • 1 granaatappel (pitjes)

Instructies
 

  • Kalkoenschnitzel
  • Doe de appelcider azijn, suiker en 1el zout in een kookpotje en breng aan de kook en laat zo'n 15min sudderen zodat de hoeveelheid bijna met de helft reduceert.
    Haal van het vuur en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
    Voeg dan de dunne kalkoenlapjes toe, dek af en laat zo'n 6h of nachtje in de koelkast staan.
  • Voor het paneren van de schnitzels.
    > Verkruimel de zoute stokjes in een blender (mix niet te fijn) en doe in een kommetje.
    > Kluts in een ander kommetje de eieren en mosterd los.
    > Neem nog een derde kommetje en doe hierin de bloem, een snuifje zout en peper.
    > Haal de kalkoenlapjes eerst door de bloem, vervolgens door het ei mengels en als laatste door de verkruimelde zoute stokjes.
  • Verhit een pan met een scheutje olijfolie of klontje boter
    Bak hierin de schnitzels mooi goudbruin en gaar langs beide kanten.

Spruitjes salade

  • Kook de quinoa gaar zoals vermeld op de verpakking.
    Voor je de quinoa kookt, spoel deze eerst goed onder koud water.
    Giet de gekookte quinoa af en laat volledig afkoelen.
  • Rooster de pecannoten en zonnebloempitten in een pan voor zo'n 8min.
    Hou goed in de gaten zodat deze niet verbranden.
    Haal uit de pan, laat even afkoelen en hak dan grof.
  • Verwijder buitenste blaadjes van de spruitjes en verwijder het harde onderste
    Hak heel fijn met een mes of met een foodprocessor
  • Snij de appel in kleine blokjes.
    Verwijder de pitjes van de granaatappel.
  • Voor de dressing.
    Meng het sinaasappelsap met de mosterd, olijfolie, azijn, honing en zout.
  • Doe de afgekoelde quinoa in een mengkom samen met de noten, zonnebloempitten, blokjes appel, granaatappelpitjes en fijngehakte spruitjes en meng met de dressing.
    Serveer de spruitjes salade met de schnitzel
Trefwoord doordeweeks recept, kalkoen, snelle recepten, spruitjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.