Crème Brûlée met appel

Crème Brûlée met appel

Spanje heeft z’n “Crema Catalana” … Frankrijk heeft z’n crème brûlée. De Spaanse versie is misschien iets kruidiger dan de Franse versie maar beide hebben ze o zo lekkere crunchy suikerlaagje. Waar je zo lichtjes op moet tikken om het te breken. Gewoon daardoor is dit echt een onweerstaanbaar dessertje. En ik maak het toetje nog iets onweerstaanbaarder in deze versie van crème brûlée met appel.

In dit dessertje komen 2 heerlijkheden samen … kruidig gebakken appeltjes en zalig romige crème brûlée. Een dessertje waar zowel groot als klein van zullen smullen.

Crème Brûlée met appel

TIP!
> Ik maakte dit met gebakken appeltjes. Je zou dit ook met stukjes peer kunnen doen of een mix. Of voeg nog wat rozijntjes of gehakte noten toe.

Crème Brûlée met appel

Crème Brûlée met appel

Een heerlijke combinatie van een klassieke crème brûlée met gebakken appeltjes en natuurlijk een krokant suikerlaagje
Gang Nagerecht

Ingrediënten
  

Gebakken appeltjes

  • 4 appelen (*)
  • 1 steranijs
  • 1 vanillestok
  • 1 kaneelstok
  • 50 gr bruine suiker (cassonade)
  • 1 kl citroensap

Crème Brûlée

  • 125 ml room
  • 125 ml melk
  • 50 gr honing
  • 6 eidooiers
  • 1 vanillestok
  • 2 el bruine suiker (cassonade)

Instructies
 

Gebakken appeltjes

  • Schil de appelen, verwijder het klokhuis en snij in kleine blokjes.
    Doe de blokjes appel in een stoofpotje samen met de steranijs, de zaadjes van een vanillestok (en de lege vanillestok), kaneelstok, bruine suiker, citroensap en klein scheutje water. Meng goed en zet op een middelhoog vuur. Laat zo'n 20min zachtjes sudderen.
    De appelen mogen geen moes worden, ze mogen nog wat textuur hebben.
    Haal van het vuur en laat volledig afkoelen
    Verdeel de afgekoelde appeletjes over 4 ovenbestendige schaaltjes

Voor de crème brûlée

  • Verwarm de oven voor op 95 graden.
    Doe de room, melk, honing, zaadjes van de vanillestok en de eidooiers in een mengkom en mix los.
    Verdeel dit mengsel over de schaaltjes (bovenop de appeltjes).
    Zet de schaaltjes in een hoge ovenschaal, vul deze met warm water maar zorg dat het water niet in de schaaltjes met de crème brûléé kan lopen. De schaaltjes dienen maar voor de helft in het water te staan.
    Zet in de oven en laat de crème brûléé zo'n 1h30 rustig garen in de oven.
    In het midden zullen ze nog wat wak aanvoelen maar tijdens het afkoelen zal crème opstijven.
    Laat eerst volledig afkoelen op kamertemperatuur en laat dan verder opstijven in de koelkast.
  • Vlak voor het serveren, strooi wat suiker over de crème en karameliseer met een brandertje
    Smakelijk!

Notities

(*) ik gebruikte Jonagold appelen maar is naar eigen keuze
Trefwoord appel, crème brûlée, dessert
Crème Brûlée met appel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.