Paddenstoelenlasagne

Paddenstoelenlasagne

Een receptje om het weekend mee in te gaan, een receptje dat barst van de smaak. Een receptje waar je van gaat genieten van de eerste hap tot de laatste. Een full veggie receptje afkomstig van de meester die groenten terug sexy heeft gemaakt … jawel Ottolenghi! Ja dan weet je gewoon, die paddenstoelenlasagne gaat een smaakbom zijn. En dat is ie 😀

Oke, het receptje vraagt wat stappen en daarom is het een echt weekend recept. Echt eentje om gezellig op een zondagnamiddag te maken. Deze lasagne is ook eentje dat perfect valt te meal preppen.

Paddenstoelenlasagne
Paddenstoelenlasagne
Paddenstoelenlasagne

Ingrediënten

  • 1,2kg champignons – paddenstoelen mix
  • 60gr gedroogde porcini
  • 1 rode chili
  • 500ml groentebouillon
  • 1 ui
  • 4 teentjes look
  • 1 wortel
  • 3 tomaten
  • 75gr tomatenpuree
  • 100ml room
  • 120gr Parmezaanse kaas (fijngeraspt)
  • 5gr basilicum (fijngehakt)
  • 10gr peterselie (fijngehakt)
  • +/- 14 gedroogde lasagnevellen
  • Zout & zwarte peper
  • Olijfolie

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 230 graden.
Beleg 1 of 2 bakplaten met bakpapier.

Maak de champignons/paddenstoelen proper en snij in helft of in kwarten.
Doe deze in porties in een blender/foodprocessor en hak fijn (geen moes).
Meng de fijngehakte champignons/paddenstoelen met 3el olijfolie en 1tl zout. Stort op de bakplaat, spreid goed uit en rooster voor zo’n 30min in de oven. In het begin zal er heel veel vocht vrijkomen maar dit zal allemaal verdampen. Schep ze tussendoor een paar keer om. Het volume zal enorm slinken.
Haal uit de oven en zet de gebakken paddenstoelen/champignons even opzij.

Ondertussen kan je de rode chili (verwijder de pitjes) grof hakken en doe in een ruime kom. Voeg hier de gedroogde porcini aan toe en de hete bouillon. Laat 30min weken en haal dan door een zeef.
Zet deze bouillon even opzij.
Hak de geweekte porcini in kleinere stukjes en de geweekte chilipeper heel fijn.

Pel ondertussen de ui en hak fijn.
Pel de teentjes look en hak fijn.
Schil de wortel en snij in blokjes.
Snij de tomaten in kwarten, doe in een blender/foodprocessor en hak grof.

Verhit zo’n 30ml olijfolie in een stoofpot en bak hierin de ui, look en wortel voor zo’n 8min. Roer regelmatig zodat de ui en look niet bruin worden.
Voeg hier de gehakte tomaten, tomatenpuree, 1 1/2tl zout en 1tl fijngemalen zwarte peper. Meng even en laat zo’n 7min zachtjes sudderen. Roer af en toe.
Voeg nu de gebakken champignons/paddenstoelen toe samen met de stukjes geweekte porcini en de fijngesneden rode chili. Meng even en laat zo’n 9min zachtjes sudderen. Roer af en toe.
Giet dan de bouillon bij in de stoofpot samen met 600ml water. Laat zo’n 25min zachtjes sudderen tot je de textuur van een ragu hebt.
Roer er de 100ml room onder, laat nog 2min sudderen en haal dan van het vuur.

Meng de Parmezaanse kaas met de fijngehakte peterselie en basilicum.

Neem een ruime ovenschaal.
Verdeel hierover wat van de paddenstoelensaus, strooi hierover wat van het kaas mengsel en bedek met lasagnevellen. Doe hetzelfde met de rest van de saus en kaas. Eindig met een laag saus en kaas.

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en bak alvast 15min in de oven.
Verwijder dan voorzichtig de folie, verhoog de oventemperatuur naar 220 graden en bak nog eens zo’n 12min. Zet op het laatste de ovengrill nog even op voor een krokant korstje.

Smakelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.