Karameltaart met chocolade

Karameltaart met chocolade

Extreme yumminess alert bij deze karameltaart met chocolade!
Taart + chocolade + karamel = te zalig
Een echt weekend taartje, eentje om van te smullen en 100% genieten. Niets zo gezellig om ‘s ochtends lekker aan het bakken te gaan en in de namiddag achteruit te zakken in de sofa, een lekker warm dekentje, een tas sterke koffie en daar dan dit taartje bij. “Geluk zit hem in de kleine dingen” en dat is bij dit taartje volledig correct.

Karameltaart met chocolade

Wat kan je nu van dit taartje verwachten?
Een lekkere crunchy taartkorstje, gemaakt volgens mijn standaard recept dat nooit mislukt.
Binnenin een heerlijke boterige karamel.
En als afwerking een chocolade-hazelnoot ganache, waarin zelfs een vleugje Nutella in zit verwerkt. Nu ben je toch helemaal verkocht als je Nutella ziet staan, nee?

Karameltaart met chocolade
Karameltaart met chocolade

Tip :
>Je kan 1 grote taart (+/- 22cm) maken ofwel kleine taartjes (8 a 10cm)
>Je kan het taartdeeg ook vervangen door kruimeldeeg uit de winkel

Ingrediënten taartdeeg

  • 120gr patisseriebloem
  • 20gr amandelmeel
  • 1 eierdooier
  • 50gr poedersuiker
  • 75gr (koude) margarine/boter (in blokjes)
  • extra : 1 grote taartvorm (+/- 22cm) of kleine taartvormpjes (+/- 8 a 10cm)

Ingrediënten vulling

  • 80gr suiker
  • 80gr room
  • 40gr boter/margarine
  • snuifje (zee)zout

Ingrediënten ganache

  • 55gr pure chocolade
  • 30gr boter/margarine
  • 90gr room
  • 75gr Nutella
  • Optioneel om af te werken : chocoladeballetjes

Bereidingswijze

Begin met het maken van het deeg van de taart.
Doe de bloem met het amandelmeel en poedersuiker in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) en meng even.
Voeg de blokjes koude boter toe en meng tot je kleine kruimels hebt.
Doe hierbij de eierdooier en meng tot een mooi stevig deeg. Als het nog iets te droog aanvoelt, voeg dan een heel klein beetje (1 a 2kl) water toe tot je een mooie deegbal krijgt.
Verpak de deegbal in plasticfolie en laat minstens 30min of langer opstijven in de koelkast.

Rol het deeg uit, je kan dit het best doen tussen 2 vellen bakpapier. Verwijder de bovenste vel bakpapier en leg het deeg in de taartvorm. Duw goed aan zodat de hele taartvorm bedekt is. Snij het overtollige deeg weg. 
Prik gaatjes in het deeg.
Zet de taart nog eerst 15min in de diepvries om op te stijven.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Bak de bodem mooi goudbruin en gaar voor zo’n 20 a 25min.
Haal uit de oven en laat zo volledig afkoelen. Tijdens het afkoelen zal de korst hard worden. Ontvorm dan.

Voor de karamel.
Doe de suiker in een kookpotje en zet op een middelhoog vuur en laat zachtjes koken tot je een goudbruine karamel krijgt. Laat de karamel niet te donker worden want dan zal deze bitter smaken.
Verhit ondertussen de room in een ander kookpotje tot net onder het kookpunt (niet laten koken).
Giet de room bij de goudbruine karamel en roer goed (met een houten spatel). Opgepast, dit kan in het beginnen een beetje spatten.
Haal van het vuur en voeg de blokjes boter/margarine toe. Roer goed tot deze is gesmolten. Giet de karamel in een kommetje en laat afkoelen op kamertemperatuur.
*
Eenmaal de karamel op kamertemperatuur is, vul ze op met wat karamel. Vul ze niet helemaal tot bovenaan want de ganache dient hier nog bovenop te komen. Zet alvast voor zo’n 30min in de koelkast om op te stijven.

Voor de ganache.
Breek de chocolade in kleinere stukjes en doe in een kom. Zet even opzij.
Verhit de room tot net onder het kookpunt en giet dan over de chocolade.
Laat dit zo’n 3min (zonder te roeren) staan zodat de chocolade rustig kan smelten. Roer dan tot een mooi glad mengsel.
Voeg de Nutella en blokjes boter toe en meng weer goed tot een glad mengsel. Schep wat van de ganache bovenop de karamel en laat nog eens zo’n 30min of langer opstijven.

Optioneel kan je de taartjes nog afwerken met wat chocoladeballetjes.

Smakelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.