Appelstrudel

Appelstrudel

Appelstudel … een klassieker van jewelste! Eén van de lekkerste desertjes dat er bestaat naar mijn mening. Dat heerlijke crunchy deeg gevuld met zalige stukjes warme appel met een subtiele toets van kaneel en vaak ook rozijntjes. Een simpele combi maar o zo lekker! Wie van plan is om naar Wenen te gaan, ga niet eerst de stad verkennen maar ga eerst een “goei” apfelstrudel eten 🙂 en trek dan de stad in.

Appelstrudel

Zo’n 9 jaar geleden, heb ik de prachtige en cosy stad Wenen bezocht en echt gebeurd … nog geen uur nadat we waren aangekomen stond de eerste apfelstrudel al voor mijn neus. En lekker dat dat die was, ik krijg er nog steeds het water van in mijn mond.

Appelstrudel

Mijn versie is deze keer een iets lichtere versie. De klassieke versie vraagt om rijkelijke boterig bladerdeeg, ik gebruik filodeeg. Dit is iets lichter en zorgt voor extra crunchiness.

Appelstrudel

Ingrediënten (4 personen)

  • 3 appelen
  • 1/2kl kaneel
  • 1/2tl gember (vers – fijn geraspt)
  • 60gr noten (ik gebruikte een mix)
  • handvol rozijnen
  • 1el citroensap
  • 1el honing
  • 6 a 8 vellen filodeeg
  • Zonnebloemolie of gesmolten kokosolie
  • Extra om te serveren : platte kaas – Griekse yoghurt – ijs

Bereidingswijze

Schil de appelen en snij in blokjes (snij ze niet te fijn).

Verhit een stoofpot en voeg de blokjes appel toe samen met de kaneel, gember, citroensap en honing. Laat zo’n 10min zachtjes stoven.
De appel mag nog wat structuur, geen moes. Haal van het vuur, voeg de rozijnen toe en laat volledig afkoelen. Proef alvast even en breng eventueel verder op smaak met wat kaneel en/of honing.

Terwijl de appelen staan te stoven, rooster de noten even goudbruin in een pan. Hak dan grof.
Voeg de grof gehakte noten toe aan het afgekoelde appelmengsel. Meng even.

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Beleg een bakplaat met bakpapier.

Neem een vel filodeeg. Dek de rest goed af met een vochtige doek anders drogen de vellen uit.
Snij 1 filodeeg dwars door zodat je 2 helften krijgt.
Wrijf een eerste helft in met wat olie of kokosolie en leg hierop de tweede helft. Leg het filodeeg met de kortste kant naar je toe.
Schep wat van het appelmengsel vooraan op het filodeeg, vouw de zijkanten naar binnen en rol strak op.
Wrijf de bovenkant in met wat olie.
Doe hetzelfde met de rest van het filodeeg en appelmengsel.

Bak de appelstrudels zo’n 20min in de oven tot ze mooi goudbruin gebakken zijn.

Serveer direct met wat plattekaas (gemengd met wat honing), Griekse yoghurt of een bolletje ijs.

Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.