Quiche met venkel, witloof en geitenkaas

Quiche met venkel, witloof en geitenkaas

Wat een verschil met vorig jaar! Vorig jaar lagen wij nu totally relaxed aan een zwembad in het zwoele Abu Dbahi. Corona of Covid waren toen nog voor iedereen onbekend. Aan dat zwembad waren wij al aan het plannen voor vakanties in 2020 … en vandaag zitten wij thuis onder een fleecen dekentje, buiten gezellig herfstig weer, geen reisplannen maar wel met een zalige quiche met venkel, witloof en geitenkaas voor onze neus.

Quiche met venkel, witloof en geitenkaas

Vorig jaar zaten we nu volop te genieten van falafels, hummus, labneh … en nu van een lekkere op en top Vlaamse quiche. We moeten er het beste van maken en dan toen we met super lekker eten voor onze neus. Deze quiche is niet alleen super lekker ook lekker easy om te maken en super smaakvol. En om smaak in een gerechtje te toveren hoef je echt geen hele resem aan ingrediënten te hebben. Dat bewijst deze quiche weer eens.

Quiche met venkel, witloof en geitenkaas

Op en top Vlaams witloof en venkel, beide gestoofd en lichtjes gekarameliseerd door honing dat echt hand in hand gaat met de geitenkaas. We gebruiken geitenkaas maar niet TE, geitenkaas kan naar mijn mening soms te overheersend zijn en dat vangen we hier op met ricotta toe te voegen.

Ingrediënten

  • 2 stronkjes witloof
  • 1 venkel
  • 2kl honing
  • 1kl witte balsamicoazijn (of sherry azijn)
  • 200gr ricotta
  • 125gr verse geitenkaas
  • 1tl rozemarijn (fijngehakt)
  • 3 eieren
  • 1 pak bladerdeeg
  • Peper en zout
  • 1 a 2 Klontjes boter
  • Optioneel : geraspte kaas

Bereidingswijze

Verwijder de buitenste bladeren van de witloof en snij het harde onderste weg.
Halveer de stronkjes witloof
Snij de venkel in dunne plakjes.

Verhit een pan met een klontje boter.
Voeg de plakjes venkel toe, kruid met peper en zout en bak deze mooi goudbruin (voor zo’n 6min). VOeg de laatste minuut 1 kl honing toe en laat nog even kort mee bakken.
Haal uit de pan en leg even opzij.

In dezelfde pan, gaan we de witloof bakken. Kruid met peper en zout. Als de pan iets te droog is, voeg nog een klontje boter toe. Bak het witloof mooi beetgaar (hoeft nog niet helemaal gaar te zijn, deze zal nog verder garen in de oven). Voeg op het laatste nog 1kl honing toe en laat nog even mee bakken. Haal uit de pan.

Doe de geitenkaas in een mengkom en mix even los en luchtig.
Voeg de ricotta, eieren, rozemarijn, peper en zout toe. Meng tot een mooie gladde massa.

Verhit de oven voor op 190 graden.

Beleg een taartvorm/quichevorm met het bladerdeeg. Snij het overtollige deeg weg.
Leg de plakjes witloof en venkel in de quiche en giet hierover het ei-kaas mengsel. Optioneel kan je hierover nog wat geraspte kaas over strooien

Bak de quiche voor zo’n 30 a 35min tot deze mooi goudbruin en gaar gebakken is.

Serveer direct

Smakelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.