Ricottacake met veenbessen

Ricottacake met veenbessen

Yes Yes, we zijn bijna december, mijn favoriete maand! Moet ik jullie nog vertellen waarom? 🙂 Voor de feestdagen natuurlijk … de gezelligste tijd van het jaar. Ik hou van het sfeertje dat in de winkels hangt, overal lichtjes en thuis lekker gezellig met de kerstboom die staat. Ja, als je mij zou laten doen dan zou die al staan vanaf oktober. December kan voor mij niet lang genoeg duren. December, de maand van veel lekkers en speciallekes op tafel. December, de maand waarin we die prachtige veenbessen weer even mogen verwelkomen en daarmee deze heerlijke ricottacake met veenbessen te bakken.

Ricottacake met veenbessen

Veenbessen, is zo’n ingrediënt typisch voor de feestdagen. Als ik ze zie verschijnen in de winkel dan weet ik … Kerstmis komt eraan. Ik denk dat bij iedereen wel al de bekende gevulde appeltje met veenbessen de revue is gepasseerd. Klassieker maar o zo lekker!
Veenbessen werken ook prima in dessertjes of in deze fluffy cake met ricotta en subtiele toets van sinaasappel. Een cakeje die je gewoon op je baking bucketlist moet zetten. En is het seizoen voorbij van de veenbessen dan kan je ook frambozen, blauwe bessen of bramen gebruiken.

Ricottacake met veenbessen
Ricottacake met veenbessen
Ricottacake met veenbessen

Ingrediënten

  • 320gr suiker
  • 1 sinaasappel (sap + zeste)
  • 1tl zeste van citroen
  • 380gr ricotta
  • 4 eieren
  • 1tl vanille essence
  • 4el zonnebloemolie
  • 400gr zelfrijzende bloem
  • 150gr veenbessen
  • Extra : cakevorm – bundt bakvorm

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 175 graden.
Vet de cakevorm goed in.
Gebruik je een bundt cakevorm vet dan goed in en bebloem.

Doe de suiker in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt).
Voeg de fijngeraspte zeste van sinaasappel en citroen toe. Meng alvast goed.
Doe hierbij de ricotta en mix tot een mooie gladde massa.
Voeg één voor één de eieren toe en mix steeds goed.
Giet hierbij de het sap van de sinaasappel, vanille essence en zonnebloemolie en meng weer goed.
Voeg in porties de bloem toe en meng tot een mooi egaal deeg.
Spatel op het laatste de veenbessen onder het deeg.

Schep het deeg in de bakvorm.
Bak de cake mooi goudbruin en gaar in de oven.
Check met een satéprikker of de cake gaar is binnenin.

Haal uit de oven en laat volledig afkoelen alvorens te ontvormen.
Bewaar luchtdicht

Smullen maar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.