Omgekeerde perencake met speculaasijs

Omgekeerde perencake met speculaasijs

Ik waarschuw jullie al op voorhand voor deze gevaarlijk lekkere omgekeerde perencake met speculaasijs ! Eén hapje van die heerlijk smeuige cake met daarbij wat van dat goddelijke speculaasijs … en je bent vertrokken hoor 🙂
Deze cake heeft het gewoon allemaal … kruidigheid, zoet maar niet te zoet, smeuïgheid, de peren worden voor het bakken door karamel gehaald. Ja, dat lees je goed, er komt ook karamel aan te pas. Dan weet je gewoon dat dit zalig zal zijn!

Omgekeerde perencake met speculaasijs

Geen klassieke perencake waarin we stukjes peer in het deeg verwerken. We leggen schijfjes peer, die we zoals al reeds gezegd eerst door karamel halen, op de bodem van een tartvorm leggen. Daarop gieten we ons deeg en dan hup de oven. Na het bakken en afkoelen, draaien we de cake om. Met als resultaat heerlijk zachte peren waarin de karamel lichtjes is ingetrokken en de cake lekker smeuïg maakt.

Omgekeerde perencake met speculaasijs

Op zich is deze cake al super lekker en perfect om zo te serveren maar je kan nog dat stapje verder gaan en er een bolletje zelfgekocht of zelfgemaakt speculaasijs bij te serveren. Ik ben voor homemade ijs gegaan want eenmaal je zelf ijs hebt gemaakt, wil je niets anders meer. En dit speculaasijs is niet zo maar wat vanille ijs met stukjes speculaas. Ja, er zitten stukjes speculaas in en dat maakt het extra lekker. Echter bij de start van het maken van het ijs, laat ik de melk zo’n 30min trekken met voldoende speculaaskruiden. En dat maakt dit ijs nu net zo lekker, de echte smaak van speculaas kan je er helemaal in vinden.

Omgekeerde perencake met speculaasijs

Ter info (no spon of ad) > ik heb zelf de ijskom (zelfgekocht) van KitchenAid, een echte aanrader om in huis te hebben naar mijn mening. Neemt weinig plaats in beslag en is super handig in gebruik (geen bijbel aan instructies waar je eerst moet doorploeteren).
Ik deel met plezier hieronder het recept van dit speculaasijs. Dit recept kan je trouwens perfect als basis gaan gebruiken om ijs te maken met machine. Je laat dan gewoon de speculaaskruiden weg en vervangt die door vanille voor vanille ijs of voeg wat koffie toe …

Omgekeerde perencake met speculaasijs

Ingrediënten cake

  • 50gr + 125gr suiker
  • 50gr + 125gr boter/margarine
  • 1el gembersiroop (*)
  • 2 peren (niet te rijp maar ook niet steenhard)
  • 2 eieren
  • 125gr zelfrijzende bloem
  • 1tl gemberpoeder (of je kan ook 1el gembersiroop gebruiken)
  • 1/2tl kaneel
  • extra : springvorm (+/- 20 a 22cm)

Bereidingswijze

Begin met het maken van de karamel.
Doe de suiker (50gr) in een kookpot en zet op een zacht vuur zodat de suiker zachtjes kan smelten tot deze mooi goudbruin is.
Opgelet !!Wees zeer voorzichtig met de suiker (enorm warm – zeg maar heet).
Voeg al roerend met houden lepel 50gr boter/margarine toe tot deze is gesmolten en een mooie gladde karamel vormt. Zet het vuur uit en voeg de gembersiroop toe. Meng nog even en laat even staan.

Beleg ondertussen de bodem en zijkanten van springvorm met bakpapier
Tip! Je kan de springvorm best langs de buitenkant nog inpakken met wat aluminiumfolie anders zal er wat van de karamel tijdens het bakken in de oven druppen.

Ondertussen kan je aan het deeg van de cake beginnen.
Doe de 125gr suiker en 125gr boter/margarine in een mengkom van je keukenmachine en mix tot een luchtige gladde massa.
Voeg één voor één de eieren toe en mix steeds goed. Voeg nu de bloem, gemberpoeder en kaneel toe en mix tot een mooi glad deeg.

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Schil de peren, halveer en verwijder het klokhuis.
Smeer een beetje van de karamel over de bodem van de bakvorm.
Haal de peren voorzichtig door de karamel in de kookpot en schik over de bodem van de bakvorm (best met de snijkanten naar beneden).
Je zal nog wat karamel overhebben, deze kan je bewaren om er later bij te serveren.
Schep het deeg van de cake bovenop de peren en strijk mooi glad.

Bak de cake mooi goudbruin voor zo’n 35 a 40min tot de cake mooi goudbruin en gaar is binnenin.
Haal uit de oven en laat afkoelen. Je kan hem ofwel volledig laten afkoelen of tot ie lauw is.
Verwijder voorzichtig de bakvorm en draai om met behulp van een bord zodat de peren bovenaan liggen om te serveren.

Ingrediënten ijs

  • 200ml melk (halfvolle of volle melk)
  • 90gr suiker
  • 1,5el speculaaskruiden
  • 2 eigelen
  • 300ml room
  • 7 a 8 speculaasjes (grof verkruimeld)

Bereidingswijze

Doe de melk, suiker en speculaaskruiden in een kookpot.
Breng zachtjes tot net onder het kookpunt (niet laten koken). Haal van het vuur en laat zo’n 30min staan.

Doe ondertussen de room in een diepe kom en zet even opzij.

Kluts de eigelen los in een andere kom.

Verhit het melkmengsel even terug, giet dit bij de eigelen. Roer goed los en giet dan alles terug in de kookpot en zet op middelhoog vuur. Laat al roerend ietwat indikken (dikte van yoghurt). Haal van het vuur en giet dit mengsel in de diepe kom met de room. Meng goed.
Dek af en zet voor een paar uur of nacht in de koelkast. Dit mengsel moet echt koel zijn alvorens het in de ijsmachine gaat.

Giet het mengsel in de ijsmachine en draai mooi stevig ijs.
Op het laatste voeg je de verkruimelde speculaasjes toe en laat de machine nog even goed mengen.

Schep het ijs in een kom en laat nog zo’n 30min (of langer) opstijven in de diepvries.

Smullen maar!

2 thoughts on “Omgekeerde perencake met speculaasijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.