Gebakken tomaten

Gebakken tomaten

Tomaten, ik moest er vroeger niets van hebben en tegenwoordig eet ik niets liever meer. Misschien steekt ons moestuintje er wel voor iets tussen … want zelfgeteelde tomaten = het beste wat er bestaat geloof mij! En wat doe je als die tomatenplant volop prachtige tomaten begint te “produceren”, ja dan wordt het een “tomaten maddness” in mijn keuken . Verse tomatensaus, tomatenconfituur, gekonfijte tomaatjes … allemaal al de revue gepasseerd en ook deze zalige ontdekking namelijk gebakken tomaten.

Gebakken tomaten

Niet de klassieke gebakken tomaten die je vult met rijst en gehakt en dan bakken in de oven. Nee, we paneren eigenlijk plakjes tomaat met wat panko, polenta en Italiaanse kruiden. Een leuke originele manier om deze prachtige groenten op tafel te toveren. Doe daar nog wat geitenkaas (of mozzarella of burrata bij) en een simpel paprikasausje en je hebt een lekker simpel gerechtje dat je kan serveren als bijgerecht. Of hou het full veggie en serveer er nog wat rucola bij.

Gebakken tomaten

Ingrediënten gebakken tomaten (4 personen)

  • 5 grote tomaten
  • 2 eieren
  • 120ml melk
  • 100gr bloem
  • 70gr panko (of paneermeel)
  • 70gr polenta (*)
  • 1tl zout
  • 1tl Italiaanse kruiden (gedroogde oregano, basilicum, rozemarijn)
  • Snuifje peper
  • Olijfolie
  • 200gr Geitenkaas (of mozzarella of burrata of feta)

(*) Kan je dit niet vinden, vervang dan door panko of paneermeel.

Ingrediënten paprikasaus

  • 1 bokaal geroosterde paprika (+/- 200gr)
  • 1,5el balsamico azijn
  • 1 teentje look
  • 2,5el olijfolie
  • 1tl honing
  • 1tl Italiaanse kruiden
  • Peper en zout

Bereidingswijze

Voor de paprikasaus.
Doe alle ingredienten in een blender en mix tot een gladde saus.
Proef en breng verder op smaak met peper en zout.

Voor de gebakken tomaten.
Snij de tomaten in dikke schijven (+/- 1 a 1,5cm dikte).
Neem 3 kommen. Doe in de eerste kom de bloem. In tweede kom kluts je de eieren en melk los. In de derde kom meng je de panko, polenta, zout, Italiaanse kruiden en snuifje peper.
Haal de schijven tomaten eerste door de bloem, dan door het ei mengsel en dan door het panko-polenta mengsel (duw goed aan).
Leg op een bord en zet zo’n 10min in de koelkast.

Verhit een pan met een royale scheut olijfolie.
Bak hierin de tomaten mooi goudbruin en krokant aan beide kanten (zo’n 3 a 4min per kant).

Serveer direct met de paprikasaus en verbrokkel hierover de geitenkaas

Smakelijk


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.