Gekonfijte tomaten met focaccia

Gekonfijte tomaten met focaccia

La Bella Italia op je bord zonder je kot uit te komen, ja dat kan met dit receptje van gekonfijte tomaten met focaccia.
Oke, je moet er wel het uitzicht, het sfeertje en het zonnige warme klimaat erbij denken maar hey het is beter dan niks hè 😉
Super raar om te bedenken dat we vorig jaar deze tijd aan het slenteren of touren waren aan het Gardameer. Toen nog zorgeloos, nooit kunnen bedenken dat een jaar later het hele leven zo goed als stil zou vallen en van reizen amper sprake kan of zal zijn.

Gekonfijte tomaten met focaccia

Maar hey, we moeten er het beste van maken en dat doen we door lekkere zomerse receptjes op tafel te toveren. Receptjes die een vakantiegevoel oproepen en dat doet dit receptje zeker en vast!
Heerlijk smaakvolle zachte gekonfijte tomaatjes, heerlijk (homemade of zelfgekocht) focaccia, wat mozzarella en we voegen ook een Belgische toets toe met wat Ganda Ham. Een simpel bordje maar o zo smaakvol!
Een gerechtje dat je perfect doordeweeks op tafel kan toveren maar ook lekker bij een gezellige apéro.

Gekonfijte tomaten met focaccia

De focaccia maakte ik nog eens zelf want ja … extra tijd en zo 😉
Je kan natuurlijk ook gewoon eentje van de winkel meebrengen!

Gekonfijte tomaten met focaccia

Ingrediënten gekonfijte tomaten

  • 500gr kerstomaatjes
  • 150ml olijfolie
  • 4 teentjes look
  • 2tl chilivlokken
  • 3 takjes rozemarijn
  • 5 takjes tijm
  • 1,5tl zout
  • Olijfolie
  • Extra om te serveren : Ganda Ham & Mozzarella

Ingrediënten focaccia

  • 500gr bloem
  • 10gr zout
  • 15gr suiker
  • 7gr instant gist
  • 300ml lauw water
  • 1tl tijm
  • 1tl rozemarijn
  • 1tl zeste van citroen
  • 2tl grof zeezout

Bereidingswijze

Voor de gekonfijte tomaatjes.
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Doe kerstomaten in een ruime ovenschaal.
Kneus de teentjes look (schil hoef je niet te verwijderen) en doe bij in de ovenschaal met de chilivlokken, tijm, rozemarijn en zout. Overgiet met de olijfolie. Zorg dat de tomaatjes goed bedekt zijn met de olie anders zullen ze vlug zwart worden. Bak voor zo’n 30min in de oven.
De tomaatjes moeten zijn zacht zijn maar geen moes.
Haal uit de oven en laat volledig afkoelen.
Je kan dit makkelijk al een 2 dagen vooraf maken en bewaren (tomaten, olie, kruiden) in een glazen bokaal. Des te langer ze staan des te meer smaak ze zullen hebben.

Voor de focaccia.
Tip > ik heb mijn keukenmachine al het werk laten doen qua kneden, je kan dit ook met de hand doen.
Doe de bloem, suiker, zout, gist, tijm & rozemarijn in een mengkom en meng alvast even. Voeg het lauwe water toe, meng goed en laat de machine het deeg zo’n 10min kneden. Maak een bolletje van het deeg, smeer wat in met olijfolie en laat afgedekt 1h rijzen op een warme plaats.

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Kneed het deeg nog eens even goed door, rol het deeg uit tot een lap van zo’n 2cm, leg voorzicht op een bakplaat met bakpapier. Duw met je vingers kuiltjes in het deeg. Wrijf in met olijfolie en strooi hierover het grof zeezout en wat van de zeste van citroen.
Bak de focaccia zo’n 30 a 35min in de oven tot deze mooi goudbruin en gaar is.
Haal uit de oven en laat ietwat afkoelen. He brood is op z’n lekkerste als het nog wat lauw is.

Serveer de focaccia met de gekonfijte tomaatjes wat Ganda Ham & mozzarella.

Smakelijk!



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.