10x lekkere en snelle dips

10x lekkere en snelle dips

Nog één dagje en we hebben weer een gezellig lang weekend op het programma staan! En hoe kan je dat lange weekend nu beter inzetten dan met een gezellige (E-)Apero. Niets zo leuk & cosy dan een tafel vol hapjes, dips en een lekker drankje. Zo’n apero momentje is altijd genieten, geeft mij altijd een vakantiegevoel zonder daarvoor je huis te hoeven verlaten. Zalig! Dus wil je nu ook dat vakantiegevoel “in eigen kot” oproepen zonder daar al te veel moeite of tijd in te steken … awel dan heb ik speciaal voor jullie deze 10x lekkere en snelle dips

10x lekkere en snelle dips
  1. Wortelhummus
  2. Guacamole met erwtjes
  3. Bloemkool-paprika dip
  4. Loaded hummus
  5. Libanese nacho’s met yoghurtdip
  6. Warme kaasdip met tomaatjes
  7. Salsa van tomaat, perzik en paprika
  8. Dip met feta, geitenkaas & yoghurt
  9. Bloemkool tandoori dip
  10. Zaalouk (=aubergine dip) met halloumi

Wortelhummus

Wortelhummus

Ingredienten

  • 225gr wortelen
  • 2 teentjes look
  • 120ml olijfolie + 2el
  • 400gr kikkererwten
  • 2el griekse yoghurt
  • 2el citroensap
  • 1/2tl cayennepeper
  • Zout

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 210 graden.
Schil de wortelen, snij in blokjes van +/- 2cm en leg in een ovenschaal.
Pel de look, plet met een mes en leg bij de wortelen.
Overgiet met 2el olijfolie en voeg 1/2tl zout toe. Meng nog even.
Rooster de wortelen ongeveer 30 a 40min tot ze mooi zacht zijn.
*
Haal de wortelen uit de oven en laat even afkoelen.
Eenmaal afgekoeld, doe de wortelen in een blender samen met de look, 120ml olijfolie, afgespoelde kikkererwten, griekse yoghurt, citroensap en cayennepeper.
Mix tot een gladde hummus.
Voeg eventueel nog wat zout, peper of citroensap toe naar smaak.

Serveer de hummus met crackers of rauwe groentjes.
Of heel lekker op een wrap/broodje met wat restjes kip en groentjes.

Guacamole met erwtjes

3x groente dips

Ingredienten

  • 100gr erwtes (diepvries)
  • 2 avocado’s
  • 1/2 sjalot
  • 2el griekse yoghurt
  • cayennepeper
  • zout

Bereidingswijze

Kook de erwtjes beetgaar in gezouten water.
Giet af, spoel met koud water en laat even uitlekken.

Doe het vruchvlees van de avocado in een blender samen met de erwtjes, sjalot, griekse yoghurt, snuifje cayennepeper en zout.
Mix tot een gladde massa.

Serveer direct met wat crackers, broodstokjes, reepjes komkommer of wortel, …

Bloemkool-paprika dip

3x groente dips

Ingredienten

  • 1 (kleine) bloemkool
  • 2 rode paprika’s
  • 5 a 6 zongedroogde tomaatjes
  • 3el griekse yoghurt
  • 1 citroen
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snij de bloemkool in kleine roosjes en doe in een ovenschaal.
Verwijder de zaadjes en zaadlijsten van de paprika’s , snij in reepjes en leg bij de bloemkool. Giet wat olijfolie (1 a 2el) over de groenten en een snuifje zout. Hussel even en rooster voor ongeveer 20 a 25min in de oven tot groenten mooi goudbruin en zacht zijn.
Haal uit de oven en schep de bloemkool en paprika in een blender samen met de zongedroogde tomaatjes, griekse yoghurt, 1el citroensap en 1el van de olie van de zongedroogde tomaten. Mix tot een mooie puree.
Proef en breng nog verder op smaak met zout, peper en wat citroensap.
Bewaar in de koelkast.

Serveer de dip met crackers, broodstengels, rauwe groentjes.

Loaded hummus

Loaded Hummus

Ingredienten

  • 400gr kikkererwten (uit blik)
  • 1 sjalot
  • 1 teentje look
  • 1el curry madras
  • 1tl kerrie
  • 1/2tl komijnpoeder
  • 100ml bouillon (groente of kip)
  • 3el griekse yoghurt
  • 1 citroen
  • Peper en zout
  • Olijfolie
  • Toppings > komkommer – tomaten – granaatappelpitten – geroosterde pijnboompitten – feta
  • 4 tortilla’s
  • 2el za’atar

Bereidingswijze

Doe de kikkererwten in een vergiet en spoel goed af. Laat even uitlekken.
Pel de sjalot en look en hak fijn.
Verhit een pan met een scheut olijfolie en fruit hierin de sjalot mooi glazig.
Voeg de look, curry madras, kerrie en komijnpoeder toe en laat 1min meebakken. Voeg dan de uitgelekte kikkererwten toe samen met een snuifje zout en peper. Meng even laat weer 1min meebakken.
Giet de bouillon bij in de pan en laat 10min zachtjes sudderen.
Haal dan van het vuur en laat ietwat afkoelen.
Eenmaal afgekoeld doe alles in een blender samen met de griekse yoghurt en wat citroensap. Mix tot een gladde smeuige massa.
Proef en breng verder op smaak met citroensap, peper en zout.
Doe in een kommetjes, bedek met plasticfolie en zet in de koelkast tot voor het serveren.

Voor de za’atar chips
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Beleg een bakplaat met bakpapier.
Snij de tortilla’s in kleinere stukjes, wrijf in met wat olijfolie en leg op de bakplaat. Strooi over de stukjes tortilla de za’atar en bak ongeveer 8 a 10 min in de oven tot ze mooi krokant en goudbruin gebakken zijn. Haal uit de oven en laat afkoelen.

Voor de afwerking van de loaded hummus.
Snij de komkommer en tomaat heel fijn.
Spreid de hummus uit in een ruime schaal. Werk af met de fijngesneden groentjes, wat granaatappelpitjes, geroosterde pijnboompitten en feta.
Serveer met de za’atar chips (of andere crackers)

Libanese nacho’s met yoghurtdip

Ingredienten

  • 1 ui
  • 1 aubergine
  • 2tl komijnpoeder
  • 2tl korianderpoeder
  • 1tl gerookt paprikapoeder
  • 500gr gehakt
  • 500gr griekse yoghurt
  • 3el tahini (optioneel)
  • 1 teentje look
  • 2el citroensap
  • Pitabroodjes
  • Granaatappelpitjes
  • 50gr pijnboompitten (geroosterd)
  • Munt
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Bereidingswijze

Begin met de aubergine-gehakt laag.
Pel de ui en snij de aubergine in blokjes.
Verhit een stoofpot met een royale scheut olijfolie.
Stoof hierin de ui eerst mooi glazig tot hij mooi begint te karameliseren (ongeveer 8 a 10min). Probeer regelmatig te roeren.
Voeg dan de blokjes aubergines toe en laat 8 a 10min mee bakken. Roer regelmatig.
Voeg het komijnpoeder, korianderpoeder, gerookt paprikapoeder en zout toe. Meng goed en laat 1min mee bakken.
Doe dan het gehakt bij in de stoofpot en bak mooi rul.
Als het gehakt gaar is en in kleine stukjes is gebroken, haal van het vuur.

Terwijl de aubergine-gehakt laag aan het bakken/stoven is.
Kan je de pitabroodjes even kort grillen in de oven.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Snij de pitabroodjes in kleinere driehoekjes en leg op een beklede bakplaat. Bak ze ongeveer 10min in de oven tot ze lekker krokant zijn.
Haal dan uit de oven.

Voor de yoghurtlaag.
Doe de griekse yoghurt in een kookpotje samen met de tahini als je deze gebruikt, één fijngehakt teentje look, citroensap en een snuifje zout.
Meng goed.
Zet op een zacht vuurtje en verwarm de yoghurt lichtjes (laat niet koken).

Schep de yoghurt in een kom, verdeel hierover het gehaktmengsel.
Of je kan de yoghurt en het gehakt ook gewoon in aparte kommetjes serveren samen met de pitabroodjes.

Warme kaasdip met tomaatjes

Kaasdip

Ingredienten

  • 2 tomaten
  • 225gr roomkaas
  • 150gr geraspte mozzarella
  • 50gr Parmezaanse kaas
  • 1tl basilicum (gedroogd)
  • 1tl oregano (gedroogd)
  • 1tl Italiaanse of Provencaalse kruiden
  • Peper en zout
  • Olijfolie
  • Om te serveren : toast/broodstokjes/radijsjes/kerstomaten/komkommer

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 210 graden.
Beleg een bakplaat met bakpapier.
Snij de tomaat in plakjes en leg op de bakplaat.
Strooi wat peper en zout over de tomaten en een beetje olijfolie.
Rooster de tomaten ongeveer 20 a 25min in de oven tot ze mooi goudbruin en zacht zijn. Haal uit de oven.
Tip > Je kan de tomaten al even op voorhand roosteren.

Verlaag de oventemperatuur naar 190 graden.
Meng de roomkaas met de geraspte mozzarella, Parmezaanse kaas, basilicum, oregano, Italiaanse of Provençaalse kruiden, peper en zout.
Schep dit mengsel in een ovenschaal en bak ongeveer 20min in de oven.
Leg de laatste 5min de tomaten bovenop de kaasdip.

Serveer de kaasdip direct met toast/broodstokjes/radijsjes /kerstomaten/komkommer
Als de kaasdip afkoeld zal het iets moeilijk zijn om te dippen, zet hem dan gewoon even terug in de oven. Of als dit een hapje bij een BBQ is, zet de schaal dan even op de BBQ.

Salsa van tomaat, perzik en paprika

Salsa van tomaat, perzik en paprika

Ingredienten

  • 1/2 rode ui
  • 2 perziken
  • 2 tomaten
  • 1/2 groene paprika
  • Snuifje gerookt paprikapoeder
  • Snuifje kaneel
  • Limoen
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Bereidingswijze

Pel de ui en hak fijn.
Snij de perziken, tomaten en paprika in kleine blokjes.
*
Verhit een stoofpotje met een scheutje olijfolie.
Fruit hierin de rode ui aan.
Voeg dan de blokjes perzik, tomaat, paprika, snuifje kaneel en paprikapoeder  toe en laat zachtjes meebakken.
Tot de ui mooi zacht is. Kook vooral niet tot moes, je mag nog wat een beet en structuur zien.
Haal van het vuur, breng op smaak met een beetje limoensap en eventueel wat peper en zout.
Laat volledig afkoelen alvorens te serveren.

Voor wie zelf de kaas tortilla’s wilt maken >
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snij de tortilla’s in kleinere stukjes, leg op een bakplaat met een stuk bakpapier. Je kan dit best in porties bakken, de stukjes tortilla mogen niet op elkaar liggen.
Strooi rijkelijk wat geraspte kaas (ik gebruikte een mengeling van mozzarella & cheddar) over de stukjes tortilla en bak in de oven tot de kaas mooi gesmolten is en de tortilla krokant is.
Haal uit de oven en laat afkoelen.

Dip met feta, geitenkaas en yoghurt

10x lekkere en snelle dips

Ingredienten

  • 120gr feta
  • 120gr zachte geitenkaas
  • 120gr griekse yoghurt
  • 120ml honing
  • 1tl chilivlokken
  • zout

Bereidingswijze

Doe de feta, geitenkaas en yoghurt in een blender en mix tot en gladde crème. Laat lang genoeg mixen, de feta is een harde kaas dus het kan even duren tot deze glad is gemixt.
Schep in een serveerpotje. Je kan dit al makkelijk een paar uur op voorhand maken.

Doe de honing, chili en een snuifje zout in een kookpotje. Zet op een zacht vuurtje zodat de honing mooi lopend wordt en zachtjes begint te sudderen.
Haal van het vuur en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Giet de honing over de kaasdip en serveer met crackers of rauwe groentjes.

Bloemkool tandoori dip

10x lekkere en snelle dips

Ingredienten tandoori kruiden

  • 1,5el gerookt paprikapoeder
  • 1/2tl kurkuma
  • 1tl lookpoeder
  • 1/2tl komijnpoeder
  • snuifje nootmuskaat
  • 1/2tl cayennepeper
  • 1/2tl gemberpoeder
  • 1/2tl korianderpoeder
  • snuifje suiker
  • snuifje Zout

Tip > in sommige supermarkten verkopen ze deze kruidenmix

Ingredienten dip

  • 1 bloemkool
  • 200gr griekse yoghurt
  • citroensap
  • 3el Parmezaanse kaas (geraspt)
  • Peper en zout

Bereidingswijze

Meng alle ingredienten voor de tandoori kruidenmix.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snij de bloemkool in kleine roosjes en leg in een ruime ovenschaal.
Meng de bloemkoolroosjes met 2 a 3el olijfolie en 2el van de kruidenmix.
Rooster de bloemkool zo’n 20min in de oven. Hussel tijdens het bakken af en toe door de bloemkool.
Haal uit de oven en laat ietwat afkoelen.

Doe de geroosterde bloemkool in een blender samen met de yoghurt, Parmezaanse kaas, peper en zout. Mix tot gladde saus.
Breng verder op smaak met citroensap en eventueel wat peper en zout.
Bewaar koel tot net voor het serveren.

Serveer met crackers en/of rauwe groenten.

Zaalouk met halloumi

10x lekkere en snelle dips

Ingredienten

  • 3 aubergines
  • 1 sjalot
  • 2 teentjes look
  • 4 tomaten
  • 100ml passata
  • 1/2tl komijnpoeder
  • 2tl gerookt paprikapoeder
  • 1/2tl chilivlokken
  • snuifje suiker
  • citroensap
  • peper en zout
  • Olijfolie
  • 300gr halloumi

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor 200 graden.
Halveer de aubergine, snij het vruchtvlees kruiselings in (snij niet door de schil). Wrijf royaal in met olijfolie en kruid met peper en zout.
Rooster ze mooi zacht in de oven voor ongeveer 15 a 20min.

Pel de sjalot en hak fijn.
Pel de look en hak fijn.
Snij de tomaten in kleine blokjes (probeer de pitjes te verwijderen).
Verhit een stoofpot met een scheut olijfolie. Stoof hierin de sjalot mooi glazig. Roer regelmatig zodat deze niet bruin wordt.
Voeg de look toe en laat 1min mee bakken.
Doe dan de blokjes tomaat, passata, komijnpoeder, paprikapoeder, chilivlokken, snuifje suiker en wat peper en zout bij in de stoofpot. Roer even en laat 10min zachtjes sudderen. Als dit wat te droog wordt, voeg dan een scheutje water toe.

Haal de geroosterde aubergine uit de oven.
Verwijder het vruchvlees met een lepel, hak wat grof en doe bij in de stoofpot.
Meng even en laat nog eens 10min sudderen. Wederom, als het iets te droog wordt, voeg weer een scheutje water (of eventueel wat passata toe).

Snij ondertussen de halloumi in plakjes.
Verhit een pan met een scheutje olijfolie.
Bak hierin kort de plakjes mooi goudbruin.
Haal uit de pan en serveer direct met de zaalouk (auberginedip).
Serveer met wat pitabrood.

Smakelijk !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.