Taart met aardbeien curd

Taart met aardbeien curd

Een taartje dat bij mij een “smile” op mijn gezicht tovert, iets wat iedereen in deze rare bizarre tijden echt wel kan gebruiken. Deze taart met aardbeien curd is een super leuk bakprojectje in deze crisistijd. Heel even alle problemen vergeten en 100% focus op het bakken en dit taartje. Zowel het maken ervan gaat je super veel plezier en fun opleveren, en daarna lekker genieten van je eigen baksel. Er bestaat niets leuker!

Taart met aardbeien curd

Oke, ze ziet er misschien spectaculair uit, zo moeilijk is deze taart echt niet.
Het begint met het deeg voor de korst, alle ingredienten gewoon mengen. Eventueel kan je ook gewoon taartdeeg of bladerdeeg van de winkel meebrengen.
De vulling is een afleidsel van een typische Engelse Lemon Curd ofwel een citroenpudding. In plaats van de citroen, gebruiken we in deze versie lekker zomerse aardbeien van bij ons!

Taart met aardbeien curd
Taart met aardbeien curd
Taart met aardbeien curd

Ingrediënten korst

  • 250gr patisseriebloem
  • 125gr (koud) margarine/boter
  • 60gr bloemsuiker
  • 1 eitje
  • Extra > taartvorm +/- 22cm

Ingrediënten aardbeien curd

  • 340gr aardbeien + extra om af te werken
  • 100gr suiker
  • 3 eitjes
  • 2 eigelen
  • 1tl zeste van limoen
  • 1el limoensap
  • 3 blaadjes gelatine
  • 85gr margarine/boter

Bereidingswijze

Begin met het maken van het deeg voor de korst.
Doe de bloem en poedersuiker in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) en meng even. Voeg de koude boter (in kleine blokjes gesneden) toe en meng tot fijne kruimels.
Voeg het ei toe, het deeg zal een bal beginnen vormen. Is het deeg nog iets kruimelig, voeg 1 of 2tl water toe.
Verpak het deeg in plasticfolie en laat zo’n 30min (of langer) opstijven in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Rol het deeg uit, dit gaat het makkelijkste tussen 2 vellen bakpapier.
Bekleed de taarvorm met het deeg, snij het overtollige deeg weg.
Prik wat gaatjes in de bodem met een vork.
Bak het deeg blind (leg bakpapier op het deeg en vul op met bakbonen of gedroogde bonen/linzen/rijst) voor zo’n 20min. Verwijder dan voorzichtig de bonen en het bakpapier en laat nog eens zo’n 5 a 7min bakken tot het deeg mooi goudbruin is.
Haal uit de oven en laat volledig afkoelen alvorens te ontvormen.

Voor de aardbeien curd.
Doe de aardbeien in een kookpotje en breng rustig aan de kook, laat zo’n 10min zachtjes sudderen tot moes. Haal dan door een zeef en vang het vocht op. Je hebt zo’n 180ml nodig.
Week de blaadjes gelatine in koud water.
Doe de aardbeienpuree terug in het kookpotje samen met de 3 eitjes, 2 eigelen, suiker, zeste van limoen en limoensap.
Zet op een zacht vuurtje, laat indikken door continu te roeren (dikte van yoghurt).
Heb je een suikerthermometer, het mengsel dient zo’n 76 graden te bereiken.
Haal van het vuur, voeg de margarine/boter toe. Roer goed zodat de boter kan smelten en voeg ook de uitgeknepen gelatine toe. Roer nog even goed.
Laat dit mengsel ietwat afkoelen alvorens in de bodem te gieten.
Laat zo’n 2h of langer opstijven in de koelkast.

Vlak voor het serveren, werk de taart af met verse aardbeien.

Smakelijk!

1 thought on “Taart met aardbeien curd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.