Puree van asperges met lam en mosterdsaus

Puree van asperges met lam en mosterdsaus

Het aspergeseizoen staat in z’n startblokken, Pasen dat voor de deur staat waarbij er waarschijnlijk een stukje lamsvlees op jullie menu staat. Laten we beide combineren en een heerlijk smaakvol en vooral super simpel gerechtje op tafel toveren. Bomvol smaak, een beetje fancy en vooral “easy peasy” dat is deze puree van asperges met lam en mosterdsaus zeker en vast!

Puree van asperges met lam en mosterdsaus

Asperges, dat is zo’n ingredient waar ik een hele winter naar kan uitkijken (net zoals aardbeien en rabarber). Als de asperges “back in business” zijn dan weet je dat de lente terug in het land is. Een product dat ik het liefst zo puur mogelijk hou, ze zijn op zichzelf al zo lekker dus veel opsmuk hebben ze echt niet nodig. In dit receptje verwerk ik de witte asperges in een super smeuige puree. En als afwerking zijn er de groene asperges, die ik even knapperig in de pan heb gebakken. Je kan nooit genoeg asperges op je bord hebben, vind ik 🙂

Puree van asperges met lam en mosterdsaus

Bij die goddelijke puree, komt een lekker krokant stukje lamsvlees, lamskoteletjes om precies te zijn. Ben je nu echt geen fan van lamsvlees, je kan deze perfect vervangen door een ander stukje vlees of zelfs vis. Het crunchy korstje bovenop het vlees op basis van panko, mosterd en kruiden matcht met zo waar alles.

Puree van asperges met lam en mosterdsaus
Puree van asperges met lam en mosterdsaus

Ingrediënten krokante lamskoteletjes (4 personen)

  • 8 lamskoteletjes
  • 50gr panko
  • 1,5el Dijon mosterd
  • 1tl rozemarijn (fijngehakt)
  • 1/2tl tijm
  • 1el peterselie (fijngehakt)
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Ingrediënten aspergepuree

  • 500gr aardappelen
  • 1 bussel witte asperges
  • 100gr ricotta
  • 50ml melk
  • Peper en zout
  • 1 bussel groene asperges

Ingrediënten mosterdsaus

  • 1 sjalot
  • 200ml Kippenfond
  • 1el mosterd
  • 50ml room
  • Peper en zout
  • 1el boter (+ eventueel extra)

Bereidingswijze

Begin met het maken van de aspergepuree.
Schil de aardappelen en snij in blokjes.
Verwijder het harde achterste van de witte asperges, schil ze en snij in kleine blokjes.
Begin met eerst de aardappelen te koken in licht gezouten water en voeg de laatste 7 a 8min de blokjes asperges toe. Kook beide gaar, giet af en pureer.
Voeg de ricotta toe samen met de melk en wat peper en zout. Plet tot een mooie smeuige puree. Hou warm.

Voor de krokante lamskoteletjes.
Verwar de oven voor op 180 graden. Beleg een bakplaat met bakpapier
Meng de panko met de mosterd, rozemarijn, tijm, peterselie, snuifje zout en 2el olijfolie. Meng goed.
Wrijf de lamskoteletjes in met wat olijfolie en kruid met peper en zout.
Leg het vlees op de bakplaat en beleg bovenaan met het panko mengsel.
Bak de koteletjes zo’n 10 a 15min in de oven tot het panko laagje mooi goudbruin gebakken is. Het vlees mag nog mooi rose zijn.

Terwijl het vlees in de oven staat, kan je de mosterdsaus maken.
Breek het harde achterste van de groene asperges.
Pel de sjalot en hak fijn.
Verhit een pan met het klontje boter en bak hierin eerst de asperges voor zo’n 5min tot ze mooi knapperig gaar zijn, kruid ze met peper en zout. Haal uit de pan en hou even warm onder aluminiumfolie.
Doe in dezelfde pan de sjalot. Je kan eventueel een extra klontje boter toevoegen als de pan te droog is. Fruit de sjalot mooi glazig.
Giet de fond bij in de pan en laat even inkoken.
Voeg de mosterd toe, roer goed. Voeg de room toe, roer goed en laat nog even inkoken. Breng op smaak met nog wat peper en zout.

Serveer de koteletjes met de puree, groene asperges en de saus.

Smakelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.