Hartige kaastaartjes

Hartige kaastaartjes

Say cheese tegen deze yummie hartige kaastaartjes! 
Kaas en taart, het leven kan toch mooi zijn hè. Geen klassieke zoete kaastaart, wel een hartige versie met een combi van feta en Oud Brugge kaas. Een heerlijke cheesy vulling maar ook de korst mag er best wezen met een subtiele toets van rozemarijn, past heerlijk bij de kaas!

Hartige kaastaartjes

Afwerken met wat erwtjes en je hebt een lekkere en super cute taartjes die je kan serveren als hapje, als voorgerecht of tijdens de Paasbrunch! En als je al asperges (witte en/of groene) op de kop kan tikken, deze zouden hier ook perfect bij matchen. 
Een 100% vegetarisch gerechtje maar je kan bijvoorbeeld in de kaasvulling wat spekblokjes of gerookte zalm in verwerken. 

Hartige kaastaartjes

Geen zin of tijd om het deeg voor de korst te maken, dan kan je hier ook perfect bladerdeeg van de winkel voor gebruiken.

Hartige kaastaartjes

Ingrediënten korst (+/- 6 taartjes)

  • 210gr patisseriebloem
  • 1/4tl zout
  • 1tl kurkuma
  • 1tl rozemarijn (gedroogd)
  • 125gr margarine/boter (koud)
  • 60ml water (koud)
  • Extra : 6 taarvormpjes (van zo’n 8cm diameter) – het makkelijkste zijn taartvormpjes met losse bodem + bakparels/rijst

Ingrediënten vulling

  • 160ml melk
  • 2 eieren
  • 100gr feta
  • 50gr Oud Brugge kaas (of andere kaas naar keuze) – fijngeraspt
  • 150gr erwtjes (vers of diepvries)
  • Peper en zout

Bereidingswijze

Begin met het maken van de korst.
Doe de bloem, zout, kurkuma en rozemarijn in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt). Meng al even.
Voeg de blokjes margarine/boter toe en meng/kneed tot fijne kruimels.
Voeg het koude water toe en meng/kneed tot een mooie deegbal. Is het deeg nog iets te droog, voeg 1/2 a 1tl water toe.
Verpak in plasticfolie en laat zo’n 30min opstijven in de koelkast.
Tip > Je kan het deeg al makkelijk een dag op voorhand maken.
*
Vet de taartvormpjes in met wat vetstof.
Verdeel het deeg 2 of 3 porties (dit rolt makkelijker). Rol elke portie deeg uit tot zo’n 5 a 6mm dikte, doe wat bloem eerst op je werkoppervlakte.
Beleg elk taartvormpje met deeg, duw goed aan en snij het overtollige deeg weg. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem.
Zet de taartjes zo’n 20min in de diepvries om op te stijven.
*
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Bak de taartjes blind (met wat bakpapier en bakparels/rijst) voor zo’n 15min in de oven. De taartjes hoeven nog niet helemaal gaar te zijn, ze gaan zo dadelijk met de vulling terug in de oven.

Voor de vulling.
Kluts de eieren los in een kommetje en zet even opzij.
Zet een kookpotje met de melk op middelhoog vuur. Warm de melk op (laat niet koken). Voeg hier de verkruimelde feta aan toe en roer goed zodat deze kan smelten in de melk. Dit kan even duren want feta is een harde kaas. Roer goed.
Giet de helft van dit ei-feta mengsel in het kommetje met het losgeklopte ei en meng goed. Giet dit mengsel terug in de kookpot, voeg de geraspte Oud Brugge toe en roer goed zodat de kaas kan smelten en de vulling kan indikken.
Haal dan van het vuur. Breng op smaak met wat peper en zout.
Verdeel dit kaasmengsel over de taartbodems en bak zo’n 30 a 40min in de oven tot de vulling mooi stevig gebakken is.

Blancheer de erwtjes in licht gezouten water voor zo’n 5min.
Giet af en spoel goed onder koud water. Laat even uitlekken.

Haal de gebakken taartjes uit de oven, werk af met de erwtjes en serveer direct.

Smakelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.