Vandaag is het 4 juli, voor ons misschien niets speciaal maar in Amerika wordt deze dag volop gevierd omwille van hun onafhankelijkheidsdag. Ik wilde daarom iets typisch Amerikaans maken en aangezien ik nog maar pas terug ben van een maandje USA, heb ik daaruit een heleboel inspiratie kunnen halen. Oké, ik heb nog maar pas een volledige maand “typisch Amerikaanse” gerechtjes gepost op deze blog, maar eentje extra kan geen kwaad.
Ik ga gebruik maken van het meest gegeten koekje van de USA nl. Oreo’s. Het koekje dat bekend staat omwille van haar zwarte kleur.
Ik heb de Oreo’s gebruikt als bodem voor mini kaastaartjes ofwel cheesecakes.
Cheesecake is misschien niet origineel afkomstig uit Amerika, maar ze is daar wel zeer populair. Er bestaat daar zelfs een restaurantketen ” The Cheesecake factory”.
Ingrediënten cheesecake (voor 12 mini cheesecakes)
- 90gr Oreo’s
- 50gr boter
- 250gr platte kaas (kwark)
- 0,5dl sinaasappelsap
- 3 eieren
- 125gr suiker
- 1 zakje vanillesuiker (= 8gr)
- 20gr gelatine
Extra > Siliconen Muffinvorm of 1 grote springvorm
Tip > Als je springvorm zou gebruiken. leg dan op de bodem een vel bakpapier
Ingrediënten rode vruchten spiegel
- 260gr gemengd rood fruit (diepvries)
- 180gr suiker voor confituur met pectine
- 6 blaadjes gelatine
Bereidingswijze Cheesecake
Smelt de boter op een zacht vuurtje.
Verkruimel de Oreo koekjes. Ik heb de Oreo’s in het hakmolentje van mijn mixer gedaan.
Giet de gesmolten boter bij de verkruimelde koekjes. Tip !! Giet niet direct alle boter erbij. Begin met 2/3 van de boter en meng al even. Als het mengsel nog iets te droog is, voeg dan nog een beetje meer gesmolten boter toe. Het koekmengsel dient te plakken maar mag ook niet te nat zijn.
Lepel ongeveer 1 kleine eetlepel van het koekmengsel in elk van de muffinvormpjes. Strijk goed plat met de onderkant van een lepel.
Zet de muffinvorm in de koelkast zodat de koekjes kunnen uitharden.
Neem nu 3 kommen :
Kom 1 = doe hierin 3 eidooiers (eiwitten niet wegdoen, dit komt in kom 2) + 62,5gr kristalsuiker + 8gr vanillesuiker
Kom 2 = doe hierin de 3 eiwitten + 62,5gr kristalsuiker
Kom 3 = doe hierin de room
Week ondertussen 20gr gelatine in koud water.
Doe 0,5dl sinaasappelsap in een klein steelpannetje en verwarm zachtjes (niet koken)
Neem kom 1 (met eigelen en suiker) en klop schuimig met een mixer / keukenrobot.
Roer hieronder de platte kaas.
Wring de gelatineblaadjes heel goed uit en doe bij het warme sinaasappelsap. Laat de gelatine smelten. Voeg dit sap nu al roerend bij het platte kaas mengsel en laat afkoelen in een bad met koud water. Het is normaal dat dit nu een vaste massa wordt na een paar minuutjes.
Klop de eiwitten met suiker (kom 2) stijf.
Klop daarna ook de room op (kom 3).
Haal de kom met het platte kaas mengsel (kom 1) uit het water en spatel hieronder de stijfgeklopte eiwitten.
Roer daarna de opgeklopte room onder dit mengsel.
Het is normaal dat je goed stevig moet roeren om alles gemengd te krijgen. En het is ook normaal dat dit mengsel niet 100% glad/egaal is.
Lepel dit mengsel nu over de verharde koekjesbodem (ongeveer 2el per vormpje) en probeer glad te strijken. Vul de vormpjes niet helemaal tot boven maar laat nog ongeveer 5mm over (de vruchtenspiegel moet hier nog boven komen)
Zet de muffinvorm voorzichtig in de koelkast en laat verder opstijven.
Ondertussen kan je rustig aan de vruchtenspiegel beginnen.
Bereidingswijze rode vruchten spiegel
Doe het diepvries fruit en de confituursuiker in een kookpot en zet op een zacht vuurtje.
Laat het fruit ongeveer 20min zachtjes sudderen.
Doe het gare fruit in een blender en mix glad (of met een staafmixer)
Giet de saus in een zeef zodat je een mooi gladde saus/coulis krijgt.
Laat de saus een beetje afkoelen (laat niet helemaal afkoelen omdat de gelatine blaadjes hierin nog moeten smelten)
Week de gelatineblaadjes in koud water.
Wring de gelatine goed uit en doe bij de lauwe coulis. Roer goed.
Haal de muffinvorm uit de koelkast.
Lepel nu ongeveer 1 a 2el van de rode vruchtensaus over elk muffinvormpje. Probeer de saus gelijkmatig over elk taartje te verdelen.
Zet de muffinvorm terug in de koelkast en laat verder opstijven (ongeveer 1 a 2 uur)
Zodra de spiegel en de kaastaartjes goed zijn opgesteven. Haal dan voorzichtig uit de vormpjes.
Omdat ik nog wat vulling en coulis op overschot had, heb ik er nog een iets groter taartje van gemaakt.