5x gehaktbrood

Grieks gehaktbrood

Een “must read” voor alle gehaktbrood lover onder ons, en daar reken ik mezelf helemaal bij. Gehaktbrood is echt één van mijn lievelingsgerechten en kan voor mij echt elke week op tafel komen. En dat hoeft niet altijd volgens het klassieke recept, je kan echt met smaken, ingrediënten, kruiden en seizoenen spelen om zo telkens weer een nieuw, lekker en verrassend gehaktbroodje op tafel te toveren. Ik inspireer jullie alvast met deze 5x gehaktbrood receptjes van klassiek tot een Griekse variant.

Grieks gehaktbrood

Grieks gehaktbrood
Grieks gehaktbrood

Ingredienten

  • 600gr gehakt*
  • 1 sjalot
  • 1 teentje look
  • 200gr spinazie
  • 100gr feta
  • 3 stuks geroosterde paprika (bokaal)
  • 1 ei
  • 30gr paneermeel/panko
  • 35gr pijnboompitten (geroosterd)
  • 1tl oregano (gedroogd)
  • 1/2tl tijm (gedroogd)
  • 1el peterselie (fijngehakt)
  • Peper en zout
  • Olijfolie/margarine/boter

*Ik koos voor gemengd gehakt maar je kan ook kipgehakt gebruiken.

Bereidingswijze

Pel de sjalot en look en hak fijn.
Verhit een pan of stoofpot met een scheut olijfolie of margarine/boter en stoof hierin de sjalot eerst mooi glazig; Voeg dan de look en spinazie toe en laat even meebakken zodat dat spinazie kan slinken. Roer regelmatig.
Als de spinazie helemaal geslonken is, haal van het vuur en laat even afkoelen.

Snij ondertussen de geroosterde paprika in kleine stukjes.
Verwarm de oven voor op 180 graden

Meng het gehakt met de stukjes geroosterde paprika, het ei, paneermeel, paneermeel, oregano, tijm, peterselie, het afgekoelde spinaziemengsel, peper en zout. Meng goed en voeg op het laatste verkruimelde feta toe. Meng nog even goed. Als het gehakt iets te nat aanvoelt, voeg dan nog wat paneermeel toe.
Vorm een gehaktbroodje van het mengsel en leg in een ingevette ovenschaal.
Bak het gehaktbrood mooi goudbruin en gaar in de oven in ongeveer 40 min.

Haal uit de oven en serveer direct!

Serveertip > Kook wat quinoa, giet af en laat afkoelen. Meng met wat blokjes komkommer, geroosterde paprika en feta.

Smakelijk!

Gehaktbrood met venkel, prei en prosciutto

Gehaktbrood venkel prei prosciutto-1

Ingredienten

  • 700gr gehakt (ik heb een mengeling van kip en varkensgehakt gebruikt)
  • 1 venkel (fijngesneden)
  • 1 prei (fijngesneden)
  • 1 teentje look (fijngehakt)
  • 70gr paneermeel
  • 1tl gedroogde salie
  • 10 a 12 sneetjes prosciutto
  • Optioneel > 1el honing
  • Peper en zout
  • Olijfolie/boter

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Verhit een stoofpotje met een scheutje olie of boter.
Stoof hierin de venkel, prei en look aan tot de groentjes zacht gegaard zijn.
Meng het gehakt met het paneermeel, gestoofde groentjes, salie, peper en zout.
Vorm een mooi broodje van het gehakt en leg in een ovenschaal. (Vind je het gehakt iets te nat nog, voeg nog een beetje extra paneermeel toe).
Beleg het gehaktbroodje met de sneetjes prosciutto en wrijf eventueel in met een beetje honing.
Bak het gehaktbrood ongeveer 30 a 40min in de oven tot het mooi gaar is.

Haal het gehaktbrood uit de oven en serveer direct.
Smakelijk!

Marokkaans gehaktbrood met pistache en abrikoos

marrokaans-gehaktbrood

Ingredienten

  • 750gr gehakt
  • 1 ui
  • 2tl ras el hanout
  • 85gr couscous
  • 1 ei
  • Peterselie (grof gehakt)
  • 65gr gedroogde abrikozen (fijngesneden)
  • 30gr pistachenoten (ongezouten en grof gehakt)
  • 3el abrikozenconfituur
  • 1el honing
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Bereidingswijze

Bereid de couscous zoals vermeld op de verpakking.

Pel de ui en hak fijn.
Verhit een klein kookpotje met een scheutje olijfolie.
Fruit hierin de ui glazig.
Laat op het laatste de ras el hanout nog 30sec meebakken.

Meng het gehakt met de ui, ei en couscous. Kruid met peper en zout.
Meng goed.

Verwarm de oven al voor op 200 graden.
Beleg een ovenschaal met een vel bakpapier.

Meng de grof gehakte abrikozen met de pistachenoten en een beetje peterselie.
Doe de abrikozenconfituur en honing in een kookpotje en laat zachtjes smelten.

Schep ongeveer de helft van het gehaktmengsel in de ovenschaal.
Geeft het de vorm van een gehaktbroodje.
Lepel in het midden over de gehele lengte van het broodje het mengsel van abrikozen, pistache en peterselie.
Schep dan de rest van het gehakt hier bovenop en duw voorzichtig aan en vorm er een mooi gehaktbroodje van.
Smeer bovenop het broodje de gesmolten confituur.

Bak het gehaktbrood ongeveer 40 a 45min.

Haal uit de oven serveer direct
Ook de volgende dag koud is dit heerlijk!

Serveertip > serveer met gekookte aardappelen of een lichte salade met komkommer, lente-ui en kikkererwten.

Gehaktbrood met ei en spek

gehaktbroodkrans

Ingredienten

  • 1kg gehakt
  • 7 eieren
  • 1 ui
  • 2 teentjes look
  • 1kl paprikapoeder
  • 1/2kl cayennepeper
  • dunne plakjes spek (ik heb er ongeveer 30 gebruikt om de bakvorm te bedekken)
  • 60gr paneermeel
  • zout

Extra > ronde krans bakvorm (25cm) of andere bakvorm

Bereidingswijze

Kook 6 eieren hard.
Laat afkoelen en pel de eieren

Pel de ui en look en hak deze fijn.
Meng het gehakt met de fijngehakte ui en look. Voeg het overgebleven (ongekookte) ei toe samen met de paprikapoeder, peper, zout en paneermeel.
Meng goed.

Verwarm de oven voor op 180 graden
Beleg de binnenkant van de bakvorm met de plakjes spek, zorg dat de plakjes elkaar overlappen.

Bedek de bodem alvast met een deel van het gehakt.

Leg hierop de gekookte eieren, druk iets aan. Doe het overige gehaktmengsel in de bakvorm en druk goed aan.

Bak het gehaktbrood ongeveer 40 a 45min in de oven.

Haal het gare gehaktbrood uit de oven, laat iets afkoelen zodat je deze makkelijker kan ontvormen en serveer direct.
Ook koud is dit super lekker

Kipgehaktbrood

Kipgehaktbrood

Ingredienten

  • 1kg kippengehakt
  • 2 sjalotten
  • 2 teentjes look
  • 50gr parmezaanse kaas
  • 1 ei
  • 100gr paneermeel
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Bereidingswijze

Pel de sjalot en snij fijn.
Verhit een stoofpotje met een scheutje olijfolie. Bak hierin de sjalot mooi glazig (niet bruin).

Doe de sjalot in een ruime mengkom, voeg hierbij het kippengehakt, parmezaanse kaas, 2 uitgeperste lookteentjes, 1 ei, paneermeel, peper en zout. Meng dit goed (met een stevige lepel of manueel). Als het gehakt nog iets te nat is, voeg dan nog een beetje paneermeel toe. Vorm nu  van het gehaktmengsel een mooi broodje (rond of verticaal naar gelang de vorm van je ovenschotel).

Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden.

Verhit een ruime pan met olijfolie. Bak het gehaktbrood in de pan, 3 a 4min per kant, zodat het aan beide kanten een korstje krijgt. Leg het gehaktbrood in een ovenschaal en bak ongeveer 40min in de voorverwarmde oven.

Haal het kipgehaktbrood uit de oven, laat even rusten, en snij het dan in plakjes. Serveer met een gekookte aardappel en groentjes (boontjes, bloemkool, …)

Heb je nog gehaktbrood over? Gooi het niet weg !! Morgen toon ik je hoe je hier een lekkere simpele lunch van kan maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.