Madeleines met saffraan, honing en sinaasappel

Madeleines met saffraan, honing en sinaasappel

Sinds eind vorig jaar ben ik in het trotse bezit van mijn eerste Yotam Ottolenghi boek. Gekregen als kerstcadeautje. Ook al ben ik al een paar jaar enorme fan van deze bekende Israëlische-Britse kok, ik heb nu pas een kookboek van hem in huis. Tja, in deze moderne wereld, vinden we toch alles op het internet dus ook de receptjes van Ottolenghi. Maar een echt boek in je handen houden, is toch nog een tikkeltje anders. Als kerstcadeautje niet het bekende “Simple” boek van hem, wel “Sweet” waar ik deze heerlijke madeleines met saffraan, honing en sinaasappel als eerste heb gemaakt.

Madeleines met saffraan, honing en sinaasappel

Ja, als ware “baking queen” was dit boek echt een zalig cadeautje. Het was niet zomaar het boek, het was een speciale Yotam Ottolenghi giftbox. Met het gesigneerde boek, een bakvorm, rozewater en kruiden. Een fantastisch cadeau!
Het boek telt bijna 400 pagina’s en 120 recepten, 120 recepten die je gewoon gemaakt wilt hebben. De foto’s doen je gewoon al watertanden. Het was dus heel moeilijk kiezen welk baksel eerst te maken en het zijn deze madeleines geworden. Ik had namelijk een kerstetentje en wilde nog iets maken voor bij de koffie, niets te moeilijk maar ook niets te gewoon.

En aangezien er nog een potje “Belgische saffraan” in mijn kast stond, waar ik al heel lang iets mee wilde maken. “Belgische saffraan” van bij mij in de buurt trouwens, zeg maar bijna in mijn achtertuin :-). Iets om echt trots op te zijn!
Velen denken misschien saffraan enkel maar van Iran kan komen, neenee hier op de vruchtbare bodem van “Stille Kempen” kan het ook.
Een zeer kostbaar specerij met een zeer specifieke smaak waar je slechts enkele draadjes van nodig hebt om een gerecht op smaak te brengen.

Madeleines met saffraan, honing en sinaasappel
Madeleines met saffraan, honing en sinaasappel

Dus deze madeleines zijn toch wel speciallekes, niet de typische madeleintjes die wij kennen … ze zijn nog lekkerder, smaakvoller en zo yummie.

Oh en ter info … ondertussen ben ik ook in het bezit van een tweede Ottolenghi boek … de bekende Simple boek 😀

Madeleines met saffraan, honing en sinaasappel

Ingrediënten

  • 90gr margarine/boter
  • 2tl honing + extra
  • 5 draadjes saffraan
  • 2 eieren
  • 75gr suiker
  • 1/2tl vanille essence
  • 1tl zeste van sinaasappel
  • 90gr patisseriebloem
  • 1tl bakpoeder
  • 20gr pistachenoten (ongezouten)
  • Extra > madeleine bakvorm of siliconen cupcake/muffinbakvorm

Bereidingswijze

Doe de margarine/boter in een kookpotje samen met de 2tl honing en de draadjes saffraan. Zet op een zacht vuurtje zodat de margarine/boter kan smelten. Roer goed. Eenmaal gesmolten, haal van het vuur en laat op kamertemperatuur komen.

Doe de eieren, suiker, vanille en zeste van sinaasappel in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) en klop luchtig. Het mengsel moet bleek zijn en verdubbelt in hoeveelheid. Voeg de bloem en bakpoeder toe, meng kort en voeg dan het mengsel van gesmolten margarine, boter toe. Meng tot een mooi glad mengsel.
Bedek de kom met plasticfolie en zet voor minstens 1h in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Gebruik je siliconen bakvorm, dan hoef je deze niet in te vetten.
Gebruik je metalen bakvorm, vet deze dan wat in en bebloem.
Doe ongeveer 1 a 1,5el deeg in het vormpje. Je zal waarschijnlijk in porties dienen te bakken.
Bak de madeleines ongeveer 9 a 10min in de oven tot ze mooi goudbruin zijn en gaar zijn binnenin. Haal uit de oven, ontvorm en leg de madeleines op een rooster om af te koelen.
Nu kan je nog een portie bakken.

Als de madeleines zijn afgekoeld.
Maal de pistachenoten fijn in een blender.
Smelt ongeveer 3el honing in een pannetje.
Wrijf de madeleines in met wat honing en dip ze voor een deeltje in de fijngemalen pistachenoten.

Bewaar de madeleines luchtdicht.

Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.