Italiaans stoofpotje

Italiaans stoofpotje

Stoofpotjes, niet meteen het meest “fancy” gerechtje voor de feestdagen maar wat mij betreft echt wel het perfecte gerechtje om tafel te toveren tijdens de feesten. Waarom? Stoofpotjes moeten gewoon op voorhand gemaakt worden, minstens 1 dag op voorhand. Dus op de dag van je feestje heb hier totaal geen werk meer mee. Hoe handig en leuk is dat? Waarom nog een stoofpotje tijdens de feestdagen? Gewoon omwille van de smaak, zo lekker, zo smaakvol, zo gezellig. Nu heb ik jullie toch zeker kunnen overtuigen om dit Italiaans stoofpotje op tafel te zetten 🙂

Italiaans stoofpotje

En wat eten we nu bij dit Italiaans stoofpotje, je kan voor typische Italiaanse pasta gaan. Maar ga voor iets origineler namelijk polenta. Polenta is een maisgriesmeel dat je gaat garen in bouillon of melk waardoor je een lekker stevig papje krijgt. Zo zal ie een beetje flets proeven maar je moet hem wat pimpen met ricotta en veel Parmezaanse kaas.

Italiaans stoofpotje
Italiaans stoofpotje

Ingrediënten stoofpotje (6 taartjes)

  • 1kg stoofvlees (of kalfsschenkel)
  • 1el bloem
  • 2 uien
  • 2 takjes selder
  • 1 wortel
  • 1 teentje look
  • 1 takje tijm
  • 1 laurierblad
  • 1 takje rozemarijn
  • 500ml passata
  • 1kl suiker
  • 10gr (gedroogde) porcini
  • 600ml bouillon
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Ingrediënten polenta

  • 250gr polenta
  • 750ml kipbouillon
  • 750ml melk
  • 100gr ricotta
  • 60gr Parmezaanse kaas
  • Peper en zout

Bereidingswijze

Voor het stoofpotje (maak dit minstens 1 dag voordien)
Pel de uien en hak fijn.
Was de takjes selder en hak in kleine blokjes.
Schil de wortel en hak in kleine blokjes
Pel de look en hak fijn.

Verhit een ruime stoofpot met een scheut olijfolie en kleur het vlees mooi rondom aan. Bestrooi met de bloem, roer goed en schep dan uit de stoofpot.

Voeg opnieuw wat olijfolie toe in dezelfde pan en stoof hierin eerst de ui mooi glazig voor een paar minuten. Roer af en toe en laat de ui niet te bruin worden.
Voeg de blokjes selder, wortel en look toe en laat 3min mee stoven. Roer af en toe.
Doe de het takje tijm, laurierblad en rozemarijn bij in de stoofpotje en laat ook even mee bakken.
Blus met de bouillon, passata en voeg ook de gedroogde porcini en suiker toe. Voeg ook alvast wat peper en zout toe. Roer even en laat nu minstens 2h a 2h30 op een zacht vuurtje sudderen.
TIp > als je in het bezit bent van een slowcooker, gebruik deze zeker dan

Als het vlees mooi gaar en zacht is.
Haal van het vuur, proef en voeg eventueel nog wat peper en zout toe.
Onthou wel dat de dag nadien het stoofpotje veel meer smaak zal hebben.

Verwarm de volgende dag het stoofpotje op een zacht vuurtje. Vis het takje tijm, laurierblad en rozemarijn uit het stoofpotje.

Zo’n 10min voor het serveren maak je de polenta.
Breng in een ruime kookpot de bouillon en melk aan de kook. Voeg onder voortdurend roeren de polenta toe en blijf roeren tot een dik en glad mengsel. Zet het vuur zachter en roer nog zo’n 7min tot de polenta mooi gaar is. Voeg dan de Parmezaanse kaas toe samen met de ricotta en peper en zout.

Verdeel de polenta over de borden en werk af met het stoofpotje.

Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.