Gingerbread cake met roomkaas

Gingerbread cake met roomkaas

De “masterpiece voor Kerstmis”, een cakeje met de typische smaak van kerst met een heerlijk frisse romige vulling. Yes, deze gingerbread cake met roomkaas is gewoon een must-bake voor de komende feestdagen. Laat je vooral niet afschrikken door de hoogte :-D. Het begint met het maken van een gewone simpele cake dat de typische smaak van Kerstmis krijgt met de gingerbread kruiden en daartussen een frisse vulling op basis van roomkaas.

Gingerbread cake met roomkaas

Gingerbread, echt typisch Kerstmis vind ik persoonlijk denk maar aan de “gingerbread mannekes”. De kruidenmix is vergelijkbaar met onze speculaaskruiden, naar mijn mening nog iets kruidiger. Maar liefst 8 kruiden gaan er in de kruidenmix namelijk kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, gember, kardemom, piment, anijs en koriander. Waarschijnlijk heb je de meeste kruiden wel in je kast staan, echter piment ga je hier moeilijk kunnen vinden. Maar je hoeft niet per se alle kruiden in huis te halen, in de meeste supermarkten kan je een speciale gingerbread kruidenmix vinden (of gebruik koekkruiden of speculaaskruiden).

Gingerbread cake met roomkaas

Je maakt dus een heerlijk zoete kruidige cake en daarbij hoort dan ook een frisse vulling. Ik maakte een crème op basis van roomkaas en margarine/boter en onmisbaar in deze crème is de zeste van sinaasappel. Die frisse toets van sinaasappel past echt perfect met de gingerbread.

Zijn je cakes afgekoeld en de crème mooi gemixt dan kan je gaan stapelen en dan ben je klaar. Ja dat is het echt waar 🙂
Je kan de cake nog een feestelijke toets geven met de witte kerstboompjes. Hoe je die maakt? Wel je neemt 2 ijshoorntjes, smeer in met gesmolten witte chocolade en wentel dan in kokospoeder. Laat even opstijven in de koelkast.

Gingerbread cake met roomkaas

Tip > Om 4 lagen cake te hebben, heb ik onderstaand receptuur van de cake x2 gedaan.

Ingrediënten cake

  • 270gr zelfrijzende bloem
  • 4tl gingerbread kruiden (of koekkruiden of speculaaskruiden)
  • 1tl zeste van sinaasappel
  • 2 eieren
  • 100gr bruine suiker
  • 100ml honing
  • 125gr margarine/boter
  • 100ml room
  • 150ml melk

Extra : 1 of 2 springvormen

Ingrediënten vulling

  • 150gr margarine/boter (koud)
  • 180gr poedersuiker
  • 1,5tl zeste van sinaasappel
  • 200gr roomkaas (koud)

Bereidingswijze

Begin met het maken van de cake.
Beleg de bodem van de springvorm(en) met bakpapier en vet de zijkanten in.
Smelt de margarine/boter op een zacht vuurtje. Eenmaal gesmolten, haal van het vuur en voeg de melk en room toe. Meng goed en zet even opzij.
Meng de bloem met de gingerbread kruiden en zet ook even opzij.
Doe de eieren en suiker in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) en mix tot een schuimige massa (zo’n 4min).
Voeg de honing toe en meng terug goed.
Voeg nu afwisselend wat van het bloemmengsel en margarine/boter-room-melk mengsel toe. Meng tot een mooi glad deeg.
Giet het deeg in de bakvorm(en) en bak zo’n 30min (als je werkt met 2 bakvormen) a 50min (als je werkt met 1 bakvorm) tot de cake(s) mooi gaar zijn binnenin.
Haal uit de oven en laat volledig afkoelen alvorens te ontvormen.

Voor de vulling.
Doe de koude boter in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) en mix deze en mix op hoge snelheid tot een gladde luchtige massa voor zo’n 3min.
Voeg de poedersuiker toe en klop terug op hoge snelheid, de eerste 10sec zal dit kruimelig en droog zijn maar dit zal terug een mooie gladde massa worden. Voeg de roomkaas toe samen met de zeste van sinaasappel en meng nog even kort.

Voor de afwerking.
* Heb je met 1 bakvorm gewerkt, snij de cake dan dwars doormidden zodat je twee helften krijgt. Neem één helft en leg op een bord, smeer in met wat van de vulling, leg hierop de andere helft en smeer bovenaan in met de vulling.
* Heb je met 2 bakvormen gewerkt, snij dan elke cake bovenaan wat bij zodat je mooi glade egale cakes hebt. Leg de eerste cake op een bord, smeer in met wat van de vulling, leg hierop de andere helft en smeer bovenaan in met de vulling.

Bewaar koel

Smakelijk!
(kerstdessert)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.