Koffiecake met dadels

Koffiecake met dadels

Koffie en dadels … een topcombi! Een combi die ik vorig jaar in Dubai heb ontdekt. Wij zijn het gewoon om een koekje of speculaasje bij onze koffie te eten, wel in het Midden-Oosten eten ze dadels bij hun tasje koffie. Lekker zoet en ook veel gezonder dan dat koekje hier bij ons. Dus zeker eens proberen en wat je zeker ook eens moet proberen is deze koffiecake met dadels. Die heerlijke combi van koffie en dadels verwerkt in een cake … love it en een must-bake voor alle koffieliefhebbers onder ons.

Koffiecake met dadels

#coffeeaddict
Ik en koffie, ja dat is een match, een verslaving eigenlijk en ik sta op mijn 3 tasjes per dag. Elke tasje is mijn “momentje”, mijn genietmomentje! Het eerste tasje zet ik wanneer ik net uit mijn bed kom, muisstil binnen, just me & my coffee en dan rustig door heel het social media gebeuren scrollen.
De tweede lading zal rond half 10 zijn wanneer ik net terug ben van het sporten en wanneer ik mijn werkdag begin, de lading mails doorkomen met de nodige cafeïne naast mij … perfect! En dat laatste tasje van de dag is iets na de middag meestal met een klein stukje pure chocolade of een dadel als ik die in huis heb. Of in het weekend samen met een stukje van mijn baksels … dat is ook genieten!
Voila dat was een inkijk in mijn koffie momentjes, hebben jullie ook zo van die momentjes?

Koffiecake met dadels
Koffiecake met dadels
Koffiecake met dadels
Koffiecake met dadels
Koffiecake met dadels

Ingrediënten cake

  • 440gr dadels (ontpit)
  • 360ml warme koffie
  • 1,5tl baking soda
  • 220gr zelfrijzende bloem
  • 1tl kaneel
  • 115gr margarine/boter (op kamertemperatuur)
  • 150gr bruine suiker
  • 100gr suiker
  • 1 ei
  • 1tl vanille essence
  • 125gr geroosterde walnoten (grof gehakt) + extra om af te werken

Ingrediënten glazuur

  • 225gr margarine/boter (koud)
  • 370gr poedersuiker
  • 3tl koude sterke espresso
  • 1tl vanille essence

Bereidingswijze

Snij de ontpitte dadels in kleine stukjes en doe in een mengkom samen met de warme koffie en de baking soda. Laat 10min weken.
Haal dan door een zeef en vang al het vocht op.

Verwarm de oven voor op 175 graden
Beleg de bodem van een cakevorm met bakpapier en vet de zijkanten in.

Doe de zachte margarine/boter samen met beide suikers in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt). Klop los en luchtig. Voeg dan het ei, kaneel en vanille essence toe, meng goed.
Voeg dan afwisselend het vocht van de dadels en de bloem toe tot je een mooi stevig deeg hebt. Doe als laaste de stukjes geweekte dadels en grof gehakte geroosterde walnoten in het deeg. Meng nog goed en giet het deeg dan in de cakevorm. Bak de cake zo’n 60 a 70min in de oven tot de cake mooi gaar is.
Haal uit de oven en laat volledig afkoelen alvorens te ontvormen.

Voor de koffiecrème.
Doe de koude margarine/boter in een mengkom van je keukenmachine en klop zacht en luchtig. Voeg dan de poedersuiker toe en meng goed (dit zal eerst heel korrelig en droog zijn maar meng even en dan wordt) tot een mooie glade crème. VOeg op het laatste de koffie en vanille toe en meng nog even kort.

Werk de cake af met de koffiecrème en eventueel nog wat extra walnoten.

Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.