Januari is nog steeds volop de periode van witloof. Zelf ben ik geen fan van rauw witloof, dat is me iets te bitter maar in deze stoemp verdwijnt die bitterheid helemaal. Deze witloofstoemp is ideaal na een drukke werkdag. Je hebt er niet veel werk aan, alles kan in 1 pot (dus weinig afwas) en het is vlug klaar.
Ingrediënten (voor 2 personen)
- 500gr aardappelen
- 4 stronkjes witloof
- 2 sneetjes ontvette ham
- 2dl water
- 1 takje tijm
- 2 laurierblaadjes
- Olijfolie
- Peper en Zout
- Optioneel : geraspte kaas
Bereidingswijze
Maak het witloof schoon, snij onderaan het harde stuk weg en snij het witloof in grove stukken (hoeft niet superfijn te zijn).Schil de aardappelen en snij in kleine dobbelsteentjes (van ongeveer 1cm)Verhit een ruime stoofpot met een beetje olijfolie of boterStoof het witloof aan in de olie of boter. Roer regelmatig zodat alle stukjes witloof kunnen aankleuren.Na ongeveer 8 a 10min (het witloof is dan al goed geslonken in volume) voeg je de stukjes aardappel toe. Laat dit even kort meestoven maar roer op tijd in de pot (de aardappel bakt anders te hard aan)
Snij de ham in kleine blokjes of sneetjes en voeg toe aan het witloof-aardappelmengsel samen met een takje tijm en de laurierblaadjes. Voeg nu ook het water toe. Roer nog even om, zet het vuur iets zachter en zet het deksel deels op de pot. Laat dit ongeveer 15 a 20 min zachtjes garen.
Check na 15 a 20min of de aardappel gaar is. Als er nog toch te veel water in de pot is, zet het vuur dan even iets harder en laat het vocht verdampen maar roer op tijd om aanbakken te vermijden.
Je kan de stoemp zo serveren of je kan nog even met een pureestamper alles fijnstampen.
Optioneel kan je nog een handvol of naar smaak geraspte kaas onder de stamppot roeren. Maar neem dan wel de stoofpot van het vuur en voeg dan pas de kaas toe.
Kruid naar smaak met peper en zout
Serveer deze witloofstoemp met een stukje vlees zoals worst of kotelet.
Laat het smaken !!!