Zalm met venkel, courgette en dukkah

Zalm met venkel, courgette en dukkah

De oogst van de moestuin loopt op z’n einde maar we kunnen terugkijken op een fantastisch geslaagd project. We begonnen aan dit moestuin project zonder enige verwachting en maar wat een resultaat … van aardbeien tot bloemkool, van spinazie tot venkel, tomaten, sla, courgette, paprika, aubergine, bieten, worteltjes, radijzen … ja, ik kon het op bepaalde momenten niet bijhouden en gelukkig bestaat er zoiets als een diepvries. En smaken dat dat deed, groentjes uit de eigen tuin verwerken in een receptje … ZALIG! Dus hup naar volgend jaar maar nu nog genieten van dit gerechtje met de laatste eigen groentjes … zalm met venkel, courgette en dukkah.

Zalm met venkel, courgette en dukkah

Dukkah?
“Wat is dat”? Hoor ik sommige wel denken.
Wie gekend is met de Midden-Oosterse keuken, kent het ongetwijfeld.
Dukkah is een mengsel van geroosterde noten en specerijen afkomstig uit Egypte. Vaak wordt dukkah als dip in combinatie met wat olijfolie en brood gegeten maar je kan dit mengsel ook gebruiken om vlees, vis of eieren extra smaak en crunchiness te geven.

Zalm met venkel, courgette en dukkah
Zalm met venkel, courgette en dukkah

Ingrediënten (4 personen)

  • 2 venkels
  • 2 courgettes
  • 4 zalmfilets
  • 250gr couscous
  • 2el fijngehakte peterselie
  • 1el fijngehakte dille
  • 1kl fijngehakte munt
  • 75gr rozijnen
  • Peper en zout
  • 1kl margarine/boter
  • Olijfolie

Ingrediënten dukkah

  • 75gr ongezouten pistachenoten
  • 75gr hazelnoten
  • 40gr sesamzaadjes
  • 2el korianderzaadjes
  • 2el komijnzaad
  • 1tl zout
  • Snuifje cayennepeper

Bereidingswijze

Begin met het maken van de dukkah.
Rooster de pistachenoten en hazelnoten mooi goudbruin in een pan.
Doe alvast in een blender.
Rooster de sesamzaadjes mooi goudbruin in de pan en voeg toe aan de blender bij de noten. Voeg de korianderzaadjes, komijnzaad, zout en cayennepeper toe.
Mix tot fijne kruimels.

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Snij de venkel en courgette in dunne plakjes en leg in een ovenschaal.
Overgiet met een royale scheut olijfolie en kruid met wat peper en zout. Rooster de groenten alvast 25min in de oven. Hussel tijdens het bakken 1 a 2x door de groenten.

Meng de dukkah met 2el olijfolie en eventueel een scheutje water. Het moet een beetje plakkerig worden.
Beleg de zalmfilet met de dukkah.

Als de groenten 25min in de oven hebben geroosterd, leg de zalm tussen de groenten en rooster nog eens 12min tot de zalm mooi gaar is.

Terwijl de groenten en zalm bakken, kan je de couscous bereiden.
Bereid de couscous zoals vermeld op de verpakking.
Roer goed los en breng op smaak met de peterselie, dille, munt, rozijnen, 1kl margarine/boter, peper en zout.

Serveer de couscous met de zalm en de geroosterde groenten.

Smakelijk!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.