Mezze

Mezze

Wat vliegt die tijd toch … de zomervakantie is al bijna over … wat ook wil zeggen dat mijn verjaardag er weer aankomt. Sinds ik dertig ben geworden, vliegen die jaren echt voorbij. Ik moet nog steeds bekomen van die 3 en 0 en ondertussen zijn we al bijna aan de 3 en 2. Nee, ik geraak die 3 maar niet gewoon. Het liefst blijf ik die dag gewoon de hele dag in mijn bed liggen. Met links van mij kilo’s chocolade en rechts van mij een kilo koekjes met nog een straffe koffie ook aub. Maar bon, tot zo ver mijn beklag over die verdomde 3. Wat ik heb geleerd sinds ik dertig ben geworden, is om gewoon te genieten van elke dag, genieten van elke tas koffie, genieten van elk fietstochtje, genieten van een gezellig mezze avondje met de BF en klinken op weer een jaartje ouder (alhoewel ik me in mijn hoofd nog steeds 29 voel šŸ˜‰ ).

Mezze

Spanje heeft z’n typische tapas, Italie kent het onder antipasta, onze noorderburen borrelen graag en in Griekenland (en enkele Midden-Oosterse landen) doen ze aan Mezze. Kortom allemaal kleine hapjes met een heerlijke Mediterraanse & Midden-Oosterse toets. Ik ben fan, big fan zelfs. Ik hou van verscheidenheid aan gerechtjes om te delen, vind ik veel leuker dan slechts 1 gerecht. Dus hebben jullie ook zin om de zomer leuk, lekker en origineel af te sluiten … en eens iets anders willen dan een typisch BBQ … awel Mezze “it is’. En ik geef jullie maar al te graag wat inspiratie voor een top Mezze!

  • Griekse nacho’s
  • Hummus met aubergine
  • Dip met feta & yoghurt
  • Kipspiesjes met za’atar
  • Filorolletjes met feta & za’atar
  • Tomatensalade met granaatappel
  • Halloumi frietjes

Griekse nacho’s

Mezze

Ingredienten

  • 6 pitabroodjes
  • 450gr gehakt
  • 1 tomaat
  • 1/2 komkommer
  • 1 rode ui
  • 1 teentje look
  • 150gr griekse yoghurt
  • 110gr feta
  • 2tl citroensap
  • 1tl fijngehakte munt
  • 1kl fijngehakte dille
  • 1el fijngehakte peterselie
  • Peper en zout
  • Olijfolie/margarine/boter

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 190 graden.
Bekleed een bakplaat met bakpapier
Snij de pitabroodjes in kleinere stukjes, leg op de bakplaat, smeer in met wat olijfolie en strooi er wat peper en zout over.
Bak de stukjes pitabrood mooi goudbruin en krokant in de oven voor ongeveer 8 a 10min.
Tip > Dit kan je al makkelijk al op voorhand bakken. De krokante stukjes pitabrood kunnen zowel koud als warm geserveer worden.

Ondertussen kan je de rode ui fijnhakken en de look fijnhakken.
Verhit een pan met een scheutje olijfolie/margarine of boter. Fruit hierin de helft van de rode ui aan (de andere helft gebruiken we voor af te werken) voor 2 a 3min. Roer regelmatig.
Voeg dan de fijngehakte look en het gehakt toe. Bak het gehakt rul en haal dan van het vuur.

Voor het sausje, doe de yoghurt en feta in een mengkom en klop glad met behulp van een mixer. Of gebruik hiervoor een blender.
Voeg het citroensap toe samen met de fijngehakte munt, dille, peterselie en een snuifje peper en zout. Meng nog even. Bewaar koel.

Snij de tomaat en komkommer in kleinere stukjes.

Doe de krokante stukjes pitabrood in een ruime kom.
Verdeel hierover het gehakt en werk af met wat van de saus (serveer ook nog apart in een potje), tomaat, de halve fijngesneden ui en komkommer. Serveer direct.

Hummus met aubergine

Mezze

Ingredienten

  • 2 aubergines
  • 3 teentjes look
  • 400gr kikkererwten (uit blik)
  • 1 ui
  • 1tl gerookt paprikapoeder
  • 1/2tl komijnpoeder
  • 1/2tl korianderpoeder
  • snuifje kaneel
  • 1 citroen
  • 3el griekse yoghurt
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 210 graden.
Snij de aubergines doormidden. Maak wat inkepingen in het vruchtvlees van de aubergines. Wrijf ze royaal in met olijfolie en kruid met peper en zout. Leg de aubergines op een bakplaat (met het vruchtvlees naar beneden) samen met de teentjes look (ongepeld).
Rooster de aubergines en de look voor ongeveer 30min. Haal uit de oven een laat ietwat afkoelen.

Ondertussen kan je de ui pellen en fijn hakken.
Verhit een pan met een scheut olijfolie en bak hierin de ui mooi glazig. Roer regelmatig. Voeg de het paprikapoeder, komijnpoeder, korianderpoeder en kaneel toe. Roer goed en laat de kruiden een minuutje meebakken. Voeg de kikkererwten en een scheutje water toe en laat 10min zachtjes sudderen.
Doe daarna alles in een blender samen met het vruchtvlees van de aubergines. Knijp ook het vruchtvlees uit de look en voeg toe aan de rest. Mix glad en breng op smaak met het sap van 1 citroen, peper en zout.

Bewaar de hummus koel.
Serveer met crackers en groentjes (wortel, komkommer, radijsjes, …)

Dip met feta & yoghurt

Mezze

Ingredienten

  • 250gr griekse yoghurt
  • 1 teentje look
  • 1el citroensap
  • 50gr feta
  • 1tl honing
  • 2el fijngehakte bieslook
  • 1el fijngehakte peterselie
  • 1el fijngehakte dille
  • Peper en zout

Bereidingswijze

Pel de look en doe in een blender met alle overige ingrediƫnten.
Mix tot een gladde massa en doe in een kommetje.
Bewaar koel tot net voor het serveren.
Serveer met verse groentjes (bloemkoolroosjes, radijsjes, wortelen, selder …)

Kipspiesjes met za’atar

Mezze

Ingredienten

  • 3 a 4 kipfilets
  • 2 teentjes look
  • 1el za’atar
  • 1 citroen
  • 1tl zout
  • 4el olijfolie
  • Extra : satestokjes

Bereidingswijze

Snij de kipfilets in dunne reepjes of blokjes.
Pel de teentjes look en hak fijn.
Meng de fijngehakte look met de za’atar, het sap van 1 citroen, zout en olijfolie. Voeg de kip toe. Meng goed en laat minstens 1h of langer marineren.
Rijg de gemarineerde blokjes/reepjes kip op satestokjes (dit kan je ook al makkelijk even op voorhand doen).

Bak de kipspiesjes mooi goudbruin en gaar in een grillpan of de BBQ.
Serveer met nog extra partjes citroen en eventueel de dip met feta en yoghurt (zie receptje hier boven)

Filorolletjes met feta & za’atar

Mezze

Ingredienten

  • 400gr feta
  • 2el fijngehakte peterselie
  • 1el za’atar
  • 10 a 12 vellen (rechthoekig) filodeeg
  • Olie/Olijfolie

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Beleg een bakplaat met bakpapier.

Meng de feta met de fijngehakte peterselie en de za’atar.

Neem 2 vellen filodeeg, leeg deze op elkaar en verdeel in 3 rechthoekige repen. Wrijf de randen van elke reep in met wat olie/olijfolie.
Schep ongeveer 1el van het feta mengsel onderaan elke reep filodeeg en rol op. Leg op de bakplaat. Doe hetzelfde met de rest van het deeg en feta mengsel.
Wrijf de bovenkant van elk fillorolletje in met nog wat olie.
Bak de filorolletje mooi goudbruin in de oven voor ongeveer 20 a 25min.

Tomatensalade met granaatappel

Mezze

Ingredienten

  • 500gr kerstomaatjes
  • 250gr gele kerstomaatjes (of gewone rode)
  • 1 rode paprika
  • 1 (kleine) rode ui
  • 1 teentje look
  • 2tl witte wijnazijn (of gewone azijn)
  • 2el honing
  • 1 granaatappel
  • 30ml olijfolie
  • 1tl oregano (gedroogd)
  • Peper en zout

Bereidingswijze

Snij de tomaten in kleine blokjes.
Verwijder de zaadjes van de paprika en snij in kleine blokjes.
Hak de rode ui en look fijn.
Haal/klop de pitjes ui de granaatappel.
Meng de blokjes tomaat, granaatappelpitjes, paprika en rode ui.
Zet even opzij.
*
Meng de fijngehakte look met de honing, oregano, azijn, olijfolie en een snuifje zout en peper.
Giet deze dressing over de groenten en de granaatappelpitten.
Serveer direct of zet koel tot het serveren.
Hoe langer je dit laat staan des te meer smaak!

Halloumi frietjes

Mezze

Ingredienten

  • 2 pakjes halloumi
  • 1tl sumak
  • 100ml yoghurt
  • 1/2tl ras el hanout
  • 1 teentje look (fijngehakt)
  • 2el honing
  • 1/2 granaatappel
  • zout
  • munt
  • Olie

Bereidingswijze

Begin met het dipsausje, meng hiervoor de yoghurt met de ras el hanout, fijngesneden look, honing en een snuifje zout.
Verwijder ook alvast de pitjes van de granaatappel.
Verhit een grillpan op een hoog vuur met een scheutje olie.
Dep de halloumi droog en snij in frietjes.
Leg de frietjes in de pan en laat ze mooi goudbuin bakken, draai regelmatig.
Eenmaal mooi goudbruin, haal uit de pan, leg ze op wat keukenpapier en strooi hierover de sumak
Leg de frietjes op een bord/ plank, druppel hierover het dipsaus (of serveer het apart) samen met de pitjes van de granaatappel en een beetje munt.
Serveer de frietjes meteen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (ā€œGoogleā€). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ā€˜Safe Harbour-principlesā€™. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.