5x aardappelsalade

5x aardappelsalade

Bij de zomer hoort nu eenmaal een zomerse aardappelsalade of het nu voor bij de barbecue is of voor gewoon doordeweeks … met een lekkere aardappelsalade scoor je gewoon altijd! Ik denk dat de meeste onder ons meestal teruggrijpen naar de versie van gekookte aardappel gemengd met mayonaise , fijngesneden ui en kruiden. De klassieker der klassiekers en die komt hier ook nog af en toe op tafel hoor, al vervang ik het grootste deel van de mayonaise door Griekse yoghurt. Wil je nu toch eens wat origineler uit de hoek komen, dan is deze post iets voor jou … 5x aardappelsalade.
Vijf originele recepten voor aardappelsalades die je zeker eens deze zomer op tafel dient te toveren!
Wat is jullie favoriet?

Aardappelsalade met aioli

Aardappelsalade met aioli

Ingrediënten

  • 450gr krieltjes
  • handvol prinsessenbootjes
  • handvol radijzen
  • 2 lente-uitjes
  • 3 eierdooiers
  • 1el citroensap
  • 1 teentje look
  • 250ml zonnebloemolie
  • 4 a 5 draadjes saffraan
  • enkele takjes dille
  • een bosje peterselie
  • Olijfolie

Bereidingswijze

Breng een ruime pot met water aan de kook.
Kook hierin de krieltjes alvast 10min voor (in z’n gehele).
Giet af, laat lichtjes afkoelen en halveer de krieltjes.

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Leg de krieltjes in een ruime ovenschaal (je kan er best 2 gebruiken).
Overgiet met wat olijfolie en kruid met peper en zout.
Rooster de krieltjes mooi goudbruin en gaar in ongeveer 20 a 25min.

Ondertussen kan je de aioli maken.
Doe de draadjes saffraan in een kommetje samen met 2el kokend water. Kneus de draadjes een beetje met behulp van een lepel.
Pel het teentje look en hak fijn.
Ik gebruikte mijn kleine Kitchenaid hakmolen voor het maken van de aioli. Je kan dit ook in een hoge maatbeker en met een staafmixer maken.
Doe de eierdooiers, gehakte look, citroensap en het saffraan mengsel in de hakmolen of maatbeker. Mix alvast 15 seconden. Terwijl de machine of mixer draait, voeg je geleidelijk aan de zonnebloemolie toe. Doe dit in het begin beetje bij beetje tot je een mooi gladde en ietwat dikkere aioli bekomt. Voeg op het laatste peper en zout toe. Zet in de koelkast tot voor het serveren.

Ondertussen hak je de lente-ui fijn en de radijzen in plakjes.
Kook de prinsessenboontje mooi beetgaar in licht gezouten water, giet af en spoel onder koud water.

Als de aardappelen mooi gaar zijn, haal uit de oven en laat 5min ietwat afkoelen. Meng dan met de boontjes, lente-ui en radijzen. Strooi nog wat zout over de salade samen met wat fijngehakte dille en peterselie. Serveer met de aioli. Je kan al een deel van de aioli onder de salade mengen maar ik laat liever de keuze bij de gasten hoeveel saus ze willen.

Tip > Je kan al veel op voorhand doen voor deze salade. Je kan de krieltjes al voorkoken en halveren (dit kan al de dag voordien). Dan hoef je ze enkel 30min voor het serveren, te bakken in de oven.
Ook de aioli kan je een dag op voorhand maken. De boontjes kan je al op voorhand koken, alsook de radijzen en lente-ui fijnsnijden.

Geplette aardappelen met looksaus en gepekelde ui

5x aardappelsalade

Ingrediënten geplette aardappelen + gepekelde ui

  • 500gr krieltjes
  • 240ml water
  • 120ml appelazijn
  • 2tl suiker
  • 1 rode ui
  • Zout
  • Olijfolie

Ingrediënten looksaus

  • 240ml yoghurt
  • 2tl mosterd
  • 1el honing
  • 1 teentje look
  • Peper en zout

Bereidingswijze

Begin met het maken van de gepekelde ui. Je kan dit makkelijk al een paar dagen op voorhand maken. Des te langer op voorhand, des te meer smaak.
Doe het water, azijn, suiker en 1tl in een bokaal. Roer goed.
Pel de ui, snij in dunne plakjes en doe bij in de bokaal. Roer even. Sluit de bokaal en laat minstens 2h of langer trekken.

Kook de krieltjes in z’n geheel en ongeschild in kokend water tot ze gaar zijn. Giet dan af en laat even kort afkoelen.

Verwarm de oven voor op 215 graden.
Beleg een bakplaat met bakpapier.
Plet met behulp van een glas de krieltjes op de beklede bakplaat. Verdeel eventueel over 2 bakplaten.
Kruid de geplette aardappelen met wat peper en zout en overgiet met wat olijfolie.
Bak de aardappelen 15min in de oven tot ze mooi goudbruin zijn, draai ze dan dan voorzichtig om en bak nog eens 15min.

Maak ondertussen het looksausje.
Pel het teentje look en hak fijn of pers de look uit.
Meng de look met de yoghurt, mosterd, honing en wat peper en zout.
Bewaar koel.

Serveer de geplette aardappelen met de gepekelde ui en looksaus.

5x aardappelsalade

Aardappelsalade met tomaat, witte boontjes en burrata

Aardappelsalade met tomaat, witte boontjes en burrata

Ingrediënten

  • 500gr aardappelen (vastkokend)
  • 400gr witte bonen of cannellini
  • 4el groene pesto (zie recept)
  • 400gr kerstomaten
  • 100gr rucola
  • 2x burrata
  • 2tl za’atar
  • Olijfolie/margarine/boter
  • Peper en zout

Bereidingswijze

Schil de aardappelen, halveer ze en kook ze gaar in gezouten kokend water. Giet af , laat ze even afkoelen en snij dan in kleinere blokjes.
Verhit een pan met olijfolie of margarine/boter. Bak de aardappelblokjes mooi goudbruin en kruid met de za’atar, peper en zout.

Terwijl de aardappeltjes koken of bakken, kan je alvast de witte bonen spoelen en mengen met de pesto. Doe in een ruime serveerkom.
Strooi hierover de rucola.
Halveer de kerstomaten en doe bij in de kom.
Als de aardappeltjes mooi goudbruin zijn, laat heel kort afkoelen en doe bij in de serveerkom. Werk de salade af met burrata en strooi hierover eventueel nog een een heel klein beetje za’atar.

Aardappelsalade met tomaat, witte boontjes en burrata

Aardappelsalade met prinsessenboontjes en chorizo

Aardappelsalade met prinsessenboontjes en chorizo

Ingrediënten

  • 500gr krieltjes
  • 300gr prinsessenboontjes
  • 150gr chorizo
  • 50gr Parmezaanse kaas (grof geraspt)
  • 2 handjes rucola
  • 1 teentje look
  • 2el witte wijnazijn
  • olijfolie
  • Peper en zout

Bereidingswijze

Kook de krieltjes (in z’n geheel en niet geschild) gaar in gezouten water.
Giet af en laat volledig afkoelen

Verwijder de uiteindes van de boontjes en kook ze gaar in gezouten water.
Giet af en spoel onder koud water.

Voor de dressing.
Pel de look en hak fijn. Meng de fijngehakte look met 3el olijfolie, de azijn en peper en zout.

Snij de krieltjes in kleinere stukjes.
Meng de krieltjes met de de prinsessenboontjes en de dressing.
Zet koel tot net voor het serveren.

Snij de chorizo in kleine blokjes of schijfjes en bak deze lekker krokant in de pan (zonder vetstof). Werk de salade af met de chorizo.
Je kan de chorizo warm op de salade serveren of koud.

Zoete aardappel salade met nectarine en geitenkaas

Zoete aardappel salade met nectarine en geitenkaas

Ingrediënten (salade)

  • 4 grote zoete aardappelen
  • 2 nectarines
  • 150gr rucola
  • handvol pistachenoten
  • 125gr verse geitenkaas
  • 1tl gerookt paprikapoeder
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Ingrediënten (vinaigrette)

  • 4el olijfolie
  • 2el balsamico azijn
  • 1kl citroensap
  • 1el honing
  • Peper en zout

Bereidingswijze

Snij de zoete aardappelen in kleine blokjes. Je kan deze eerst nog schillen maar hoeft niet.
Verhit een ruime pan met een royale scheut olijfolie. Bak hierin de zoete aardappel gaar en krokant. Breng op smaak met het gerookte paprikapoeder, peper en zout. Je kan de aardappelblokjes ietwat of helemaal laten afkoelen of je kan hem ook warm serveren.

Terwijl de blokjes zoete aardappelen aan het bakken zijn, kan je de nectarines in schijfjes snijden.
Hak de pistachenoten grof.
Meng alle ingredienten voor de vinaigrette.

Meng de (koude of warm) blokjes zoete aardappel met de rucola, schijfjes nectarine en een beetje van de vinaigrette. Serveer de rest van de vinaigrette apart.
Werk de salade af met de pistachenoten en verkruimelde geitenkaas.

Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.