De vraag die ik heel vraag krijg tegenwoordig is “weet jij soms nog wel wat te koken of bakken”? Wel, ik heb daar een heel snel en bondig antwoord op … JAAAAAA! Net zoals iedere foodie/foodblogger heb ik een soort van “kook bucketlist” en dat lijstje groeit elke dag dat ik er ondertussen het einde al niet meer van zie :-). De inspiratie voor dat lijstje haal ik op Pinterest, kookboekjes & magazines, kookprogramma’s, de voorbije reisjes … Ik kan echt uren op Pinterest bezig zijn of door al mijn kookmagazines bladeren die ik in de loop der tijd heb verzameld. Dus ik ben nog wel zoet voor de komende maanden (of eerder jaren 🙂 ). Één van de receptjes op mijn “kook bucketlist” was deze bavarois taart met kersen. Een op en top zomers taartje!
Het is ook meteen de eerste keer dat ik bavarois heb gemaakt maar zeker niet de laatste keer. Verwacht geen traditionele bavarois, wel eentje in een taarvorm met als bodem een luchtige biscuit.
Net zoals bij zo vele andere klassieke desserten, kan je ook hier weer volop spelen met ingredienten en smaken. En omdat we volop in het seizoen zitten van de kersen, iets waar ik verzot op ben, leek het mij wel leuk om deze in de bavarois te verwerken.
De taart bestaat dus zoals je kan zien uit drie delen. Het onderste deel is een biscuit bestaande uit slechts 3 ingredienten. Het middelste deel is de bavarois met daarin kersencompote verwerkt. En het bovenste gedeelte is een laagje op basis van kersencompote en gelatine.
Ingredienten biscuit
- 3 eieren
- 120gr patisseriebloem
- 80gr suiker
Extra : springvorm (met diameter va +/- 23cm)
Ingredienten bavarois
- 250gr kersen (ontpit) + extra om af te werken
- 2el suiker + 15gr suiker
- 2,5 + 3 blaadjes gelatine
- 150ml room
- 30ml melk
Bereidingswijze
Begin met het maken van de biscuit.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Beleg de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de zijkanten in.
Splits de eieren.
Klop de eidooiers tot ze wit zijn (doe dit in een keukenmachine als je deze hebt). Klop in een andere kom de eiwitten met de suiker stijf op.
Spatel het opgeklopte eiwit onder de opgeklopte dooiers tot een mooie gladde massa. Voeg dan de bloem toe en meng goed tot een glad luchtig beslag. Giet in de bakvorm en bak de biscuit ongeveer 25min.
Als de biscuit gaar is, haal uit de oven en laat 10min afkoelen in de bakvorm. Ontvorm dan de biscuit en laat verder helemaal afkoelen.
Tip > Je kan de biscuit het best al 1 dag op voorhand maken dan kan hij ietwat harder en steviger worden.
Als de biscuit goed stevig is, snij de bovenkant dan wat bij zodat deze mooi vlak en egaal is.
Voor het maken van de kersencompote.
Doe de ontpitte kersen in een kookpotje samen met 2el suiker en een klein bodempje water. Breng zachtjes aan de kook en laat 20min zachtjes sudderen zodat de kersen zacht worden. Mix dan tot een gladde compote en laat volledig afkoelen.
Voor het maken van de bavarois.
Bekleed de zijkanten van de springvorm (waarin je de biscuit hebt gebakken) met bakpapier en leg de biscuit terug in de vorm.
Week 2,5 blaadjes gelatine in koud water.
Verwarm de melk. Haal van het vuur. Knijp de blaadjes gelatine goed uit en voeg toe aan de warme melk. Roer goed tot de gelatine is gesmolten.
Giet de melk in een kom.
Klop de room stijf op samen met 15gr suiker. Klop de room niet te stijf.
Voeg 130gr van de kersencompote bij in de kom met de melk en roer goed.
Voeg dan de opgeklopte room toe en meng goed.
Giet dit mengsel bovenop de biscuit in de springvorm.
Zet voor minstens 1h in de koelkast
Voor het bovenste laagje.
Week 3 blaadjes gelatine in koud water.
Verwarm 200gr van de kersencompote. Haal van het vuur. Knijp de blaadjes gelatine goed uit en voeg toe aan de compote. Roer goed tot de gelatine is gesmolten. Laat even afkoelen en giet dan bovenop het bavarois mengsel in de springvorm.
Laat minstens 2h (of een nachtje) opstijven in de koelkast.
Smullen!