3x Italiaanse hapjes

3x Italiaanse hapjes

Oh wat kijk ik met veel plezier terug op ons reisje naar Italië van vorige maand. Een weekje genieten, ontspannen en veel fietsen langs het mooie Gardameer. Kleine pittoreske dorpjes ontdekt, één van de mooiste fietspaden ter wereld getrotseerd en vooral genoten van de keuken van “la mamma”. Ja, koken kunnen ze daar wel in Italië 😁 met heerlijke pasta’s, pizza’s, slaatjes en ijsjes.  We hebben er zo lekker (en goedkoop) gegeten dat ik al serieus heimwee heb en daarom ga ik het weekend in met deze 3x Italiaanse hapjes om terug dat Italiaanse vakantiegevoel boven te halen. Drie hapjes met de smaak van Italië met een twist van mezelf.   

3x Italiaanse hapjes

Van een kaasdip waarin je gewoon wilt blijven dippen, verslavend lekker en met maar liefst 3 soorten kaas. Ja, mannekes wees gewaarschuwd als je hier aan begint, stop je niet meer. 
Tot een basilicum hummus, een “Italian Kitchen meets the Middle-Eastern Kitchen” weliswaar en dat klikt enorm goed. 
En waar je ook geen genoeg van zal krijgen, zijn de traaggegaarde kerstomaatjes met burrata. Eem topcombi! En die kerstomaatjes … een smaakbommetje gewoon. Een smaakbommetje zonder een resem ingrediënten maar gewoon wat look en kruiden uit de eigen moestuin.

3x Italiaanse hapjes

Ideaal begin van het weekend !

*** Kaasdip***

Kaasdip

Ingredienten (4 personen)

  • 2 tomaten
  • 225gr roomkaas
  • 150gr geraspte mozzarella
  • 50gr Parmezaanse kaas
  • 1tl basilicum (gedroogd)
  • 1tl oregano (gedroogd)
  • 1tl Italiaanse of Provencaalse kruiden
  • Peper en zout
  • Olijfolie
  • Om te serveren : toast/broodstokjes/radijsjes/kerstomaten/komkommer

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 210 graden.
Beleg een bakplaat met bakpapier.
Snij de tomaat in plakjes en leg op de bakplaat.
Strooi wat peper en zout over de tomaten en een beetje olijfolie.
Rooster de tomaten ongeveer 20 a 25min in de oven tot ze mooi goudbruin en zacht zijn. Haal uit de oven.
Tip > Je kan de tomaten al even op voorhand roosteren.

Verlaag de oventemperatuur naar 190 graden.
Meng de roomkaas met de geraspte mozzarella, Parmezaanse kaas, basilicum, oregano, Italiaanse of Provençaalse kruiden, peper en zout.
Schep dit mengsel in een ovenschaal en bak ongeveer 20min in de oven.
Leg de laatste 5min de tomaten bovenop de kaasdip.

Serveer de kaasdip direct met toast/broodstokjes/radijsjes /kerstomaten/komkommer
Als de kaasdip afkoeld zal het iets moeilijk zijn om te dippen, zet hem dan gewoon even terug in de oven. Of als dit een hapje bij een BBQ is, zet de schaal dan even op de BBQ.

Smakelijk!

Kaasdip

*** Traag gegaarde kerstomaten met burrata***

Traag gegaarde kerstomaten met burrata

Ingredienten (4 personen)

  • 500gr kerstomaten
  • 1 takje rozemarijn
  • 5 takjes tijm
  • 1/2tl zout
  • Snuifje suiker
  • 3 teentjes look
  • Olijfolie
  • 1 bol burrata
  • Enkele blaadjes mozzarella
  • Om te serveren : toast – crackers

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Pel en plet de teentjes look
Doe de kerstomaten in een ovenschaal samen met het takje rozemarijn, tijm, zout, snuifje suiker en de geplette teentjes look.
Giet hierover ongeveer 4 el olijfolie. Meng goed.
Rooster de kerstomaten ongeveer 2h30 in de oven. Hussel tijdens het bakken een paar keer door de kerstomaten.
Haal na 2h30 uit de oven en laat volledig afkoelen en bewaar in de koelkast.
Tip > Gaar de kerstomaten de dag of twee dagen ervoor al.
Tien minuten voor het serveren, haal uit de koelkast en laat even op kamertemperatuur komen. Proef alvast een tomaatje om eventueel nog wat zout of peper toe te voegen.

Serveer met de burrata, blaadjes mozzarella en toast-crackers

Smakelijk!

Traag gegaarde kerstomaten met burrata

*** Basilicum hummus***

Basilicum hummus

Ingredienten

  • 400gr kikkererwten
  • 1 teentje look
  • 3el griekse yoghurt
  • handje verse basilicum
  • 1/2 citroen
  • Peper en zout
  • Olijfolie
  • Extra om te serveren : kerstomaten – crackers/toast

Bereidingswijze

Doe de kikkererwten in een blender samen met een gepeld teentje look, griekse yoghurt, basilicum, het sap van de halve citroen, wat peper en zout en ongeveer 2el olijfolie. Mix tot een gladde massa.
Als het iets te droog is, voeg nog een eetlepel olijfolie toe of wat water.
Breng de hummus nog wat verder op smaak met wat citroensap en peper en zout indien nodig.
Bewaar in de koelkast

Serveer de hummus met wat kerstomaten en crackers/toast.

Smakelijk

Basilicum hummus
Basilicum hummus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.