14x bijgerechten voor bij de barbecue

Fregola salade met nectarine, spinazie en mozzarella

Als de zomer in het land is, dan wil dat maar aan 1 ding zeggen … tijd om de tuinstoelen en tafel af te stoffen, de ligstoelen en parasol bovenhalen en natuurlijk die barbecue bovenhalen. Doe daarbij leuk gezelschap, een lekker verfrissend drankje en hapje, een “goei gegrild vlezeke” en wat leuke originele bijgerechten en succes gegarandeerd zou ik zeggen. En met die bijgerechten ga ik jou alvast helpen en inspireren met deze 14x bijgerechten voor bij de barbecue. Veertien bijgerechten die net dat tikkeltje anders zijn en warmee je zal scoren!

~ Aardappelsalade met aioli
~ Mediterraanse bonensalade
~ Wortelsalade
~ Fregola salade met nectarine, spinazie en mozzarella
~ Tomatensalade met granaatappel
~ Bloemkoolcouscous met curry
~ Salade van geroosterde broccoli, feta en granaatappel
~Caprese salade aardbei
~Risoni salde met geroosterde groenten
~Couscoussalade met feta, paprika, erwtjes, granaatappel
~Pastasalade met spek, kerstomaatjes en avocadodressing
~Panzenella met nectarine en burrata
~Pastasalade met meloen en prosciutto
~Gegrilde perziken met bulgur

Tip > Check zeker ook even 10x gemakkelijke barbecue recepten voor nog meer inspiratie

Aardappelsalade met aioli

Aardappelsalade met aioli

Ingrediënten

  • 450gr krieltjes
  • handvol prinsessenbootjes
  • handvol radijzen
  • 2 lente-uitjes
  • 3 eierdooiers
  • 1el citroensap
  • 1 teentje look
  • 250ml zonnebloemolie
  • 4 a 5 draadjes saffraan
  • enkele takjes dille
  • een bosje peterselie
  • Olijfolie

Bereidingswijze

Breng een ruime pot met water aan de kook.
Kook hierin de krieltjes alvast 10min voor (in z’n gehele).
Giet af, laat lichtjes afkoelen en halveer de krieltjes.

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Leg de krieltjes in een ruime ovenschaal (je kan er best 2 gebruiken).
Overgiet met wat olijfolie en kruid met peper en zout.
Rooster de krieltjes mooi goudbruin en gaar in ongeveer 20 a 25min.

Ondertussen kan je de aioli maken.
Doe de draadjes saffraan in een kommetje samen met 2el kokend water. Kneus de draadjes een beetje met behulp van een lepel.
Pel het teentje look en hak fijn.
Ik gebruikte mijn kleine Kitchenaid hakmolen voor het maken van de aioli. Je kan dit ook in een hoge maatbeker en met een staafmixer maken.
Doe de eierdooiers, gehakte look, citroensap en het saffraan mengsel in de hakmolen of maatbeker. Mix alvast 15 seconden. Terwijl de machine of mixer draait, voeg je geleidelijk aan de zonnebloemolie toe. Doe dit in het begin beetje bij beetje tot je een mooi gladde en ietwat dikkere aioli bekomt. Voeg op het laatste peper en zout toe. Zet in de koelkast tot voor het serveren.

Ondertussen hak je de lente-ui fijn en de radijzen in plakjes.
Kook de prinsessenboontje mooi beetgaar in licht gezouten water, giet af en spoel onder koud water.

Als de aardappelen mooi gaar zijn, haal uit de oven en laat 5min ietwat afkoelen. Meng dan met de boontjes, lente-ui en radijzen. Strooi nog wat zout over de salade samen met wat fijngehakte dille en peterselie. Serveer met de aioli. Je kan al een deel van de aioli onder de salade mengen maar ik laat liever de keuze bij de gasten hoeveel saus ze willen.

Tip > Je kan al veel op voorhand doen voor deze salade. Je kan de krieltjes al voorkoken en halveren (dit kan al de dag voordien). Dan hoef je ze enkel 30min voor het serveren, te bakken in de oven.
Ook de aioli kan je een dag op voorhand maken. De boontjes kan je al op voorhand koken, alsook de radijzen en lente-ui fijnsnijden.

Mediterraanse bonensalade

Mediterraanse bonensalade

Ingrediënten

  • 200gr kikkererwten
  • 200gr cannellini bonen
  • 200gr bruine bonen
  • 150gr quinoa/bulgur/couscous
  • 2 takjes selder
  • 3 lente-uitjes
  • 1 groene paprika
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 20ml balsamico azijn
  • 1el honing
  • 2tl Italiaanse of Provençaalse kruiden
  • Peper en zout
  • Peterselie
  • Optioneel : olijven

Bereidingswijze

Kook de quinoa/bulgur/couscous gaar zoals vermeld op de verpakking.
Giet af en laat helemaal afkoelen.

Spoel de bonen en laat uitlekken.

Snij de paprika’s en de selder in kleine blokjes.
Hak de lente-ui fijn.

Maak de vinaigrette door de balsamico azijn te mengen met de honing, Italiaanse of Provençaalse kruiden en wat peper en zout.

Meng de bonen met de blokjes paprika, selder en lente-ui. Voeg een beetje van de vinaigrette toe (voeg niet alles toe, dan kan iedereen zelf naar smaak toevoegen). Meng kort.
Werk de salade af met wat fijngehakte peterselie en eventueel wat olijven.
Bewaar koel tot voor het serveren.

Wortelsalade

Wortelsalade

Ingrediënten

  • 400gr geraspte wortel (ik gebruikte hiervoor kleuren wortelen)
  • 65gr rozijnen
  • 70gr pecannoten
  • 140gr (verse) ananas
  • 2 takjes selder
  • 2 lente-uitjes
  • bosje peterselie
  • 80gr griekse yoghurt
  • 1el mayonaise
  • 1kl honing
  • Citroen
  • Peper en zout

Bereidingswijze

Hak de pecannoten grof.
Snij de ananas in kleine blokjes.
Hak de selder, wat peterselie en lente-uitjes fijn.
Meng de griekse yoghurt met de mayonaise, honing, een beetje citroensap en peper en zout.
Doe alles in ruime kom (ook de geraspte wortelen) en meng goed.
Bewaar koel tot voor het serveren.
Tip > maak deze salade niet al te lang op voorhand.

Fregola salade met nectarine, spinazie en mozzarella

Fregola salade met nectarine, spinazie en mozzarella

Ingrediënten

  • 250gr fregola
  • 200gr spinazie
  • 1 teentje look
  • 1/2 citroen
  • 1el rode wijnazijn
  • 1kl honing
  • 3 nectarines
  • 2 bollen mozzarella
  • 1/2 rode ui
  • 50gr amandelen
  • enkele blaadjes basilicum
  • Peper en zout

Bereidingswijze

Verhit een hoge pan of stoofpot (zonder stoofpot) en bak de fregola even kort zodat deze lichtjes begint te kleuren. Voeg dan kokend water toe en kook de fregola al dente voor ongeveer 8 a 10min.
Giet af en voeg meteen 2el olijfolie en de spinazie toe zodat deze kan slinken in de warme fregola. Roer goed en voeg ook een snuifje zout toe.
Laat dan volledig afkoelen.

Terwijl de fregola kookt, kan je de dressing maken.
Hak de look fijn en meng met 50ml olijfolie, het sap en zeste van een halve citroen, rode wijnazijn en honing.

Rooster kort de amandelen in een hete pan en hak dan grof.
Snij de nectarine in plakjes
Hak de rode ui fijn.

Meng de afgekoelde fregola met de plakjes nectarine en rode ui en 2 a 3el dressing.
Vlak voor het serveren, scheur je de mozzarella in stukjes en verdeel over de salade samen met de grof gehakte amandelen.
Serveer met de resterende dressing.


Tomatensalade met granaatappel

Tomatensalade met granaatappel

Ingrediënten

  • 500gr kerstomaatjes
  • 250gr gele kerstomaatjes (of gewone rode)
  • 1 rode paprika
  • 1 (kleine) rode ui
  • 1 teentje look
  • 2tl witte wijnazijn (of gewone azijn)
  • 2el honing
  • 1 granaatappel
  • 30ml olijfolie
  • 1tl oregano (gedroogd)
  • Peper en zout

Bereidingswijze

Snij de tomaten in kleine blokjes.
Verwijder de zaadjes van de paprika en snij in kleine blokjes.
Hak de rode ui en look fijn.
Haal/klop de pitjes ui de granaatappel.
Meng de blokjes tomaat, granaatappelpitjes, paprika en rode ui.
Zet even opzij.
*
Meng de fijngehakte look met de honing, oregano, azijn, olijfolie en een snuifje zout en peper.
Giet deze dressing over de groenten en de granaatappelpitten.

Serveer direct of zet koel tot het serveren.
Hoe langer je dit laat staan des te meer smaak!

Bloemkoolcouscous met curry

Bloemkoolcouscous met curry

Ingrediënten

  • 400gr bloemkool (roosjes)
  • 100gr couscous
  • 2el olijfolie
  • 1/2tl chilipoeder
  • 1tl kurkuma
  • 1tl kerriepoeder
  • 2el pistachenoten (ongezouten & gepeld)
  • handvol rozijnen
  • 1/2 komkommer
  • 1el peterselie (fijngehakt)
  • citroensap
  • zout

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden. Beleg een bakplaat met bakpapier.
Doe de roosjes bloemkool in een blender en maal fijn tot de textuur van couscous. Verspreid de bloemkool over de bakplaat. Strooi hierover de kurkuma, kerriepoeder, chilipoeder, 2el olijfolie en een snuifje zout. Meng nog even en rooster de bloemkool ongeveer 8 a 10min in de oven.
*
Bereid ondertussen de gewone couscous zoals vermeld op de verpakking.
Snij de komkommer in kleine blokjes
Hak de pistachenoten grof
*
Haal de bloemkool couscous uit de oven en voeg de gewone couscous toe. Meng goed en laat afkoelen.
Eenmaal afgekoeld, voeg de blokjes komkommer, grof gehakte pistachenoten, rozijnen en peterselie toe. Meng goed en breng verder op smaak met wat citroensap en eventueel nog wat zout

Salade van geroosterde broccoli, feta en granaatappel

Salade van geroosterde broccoli, feta en granaatappel

Ingrediënten

  • 500gr broccoli (roosjes)
  • 40gr pijnboompitten
  • 1/2tl oregano (gedroogd)
  • 1/2tl zout
  • Snuifje cayennepeper
  • 2el + 1el olijfolie
  • 2el rozijnen
  • Feta
  • Granaatappelpitjes
  • 2el rode wijnazijn
  • 1/2 teentje look
  • Snuifje nootmuskaat

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 210 graden.
Beleg een bakplaat met bakpapier.
Snij de broccoliroosjes van de stronk. Hak met een mes tot grove kruimels of doe ze in een foodprocessor en hak tot grove kruimels.
Doe de broccoli rijst op de bakplaat samen met de pijnboompitten, 2el olijfolie, 1/2tl zout, oregano en een snuifje cayennepeper. Meng goed.
Rooster de broccoli rijst mooi goudbruin in de oven voor ongeveer 15min.
Haal uit de oven en laat 10min of langer afkoelen.

Voor de dressing, meng de rode wijnazijn met 1el olijfolie, een fijngehakt half teentje look, snuifje nootmuskaat en snuifje zout.

Schep de broccolirijst in een kom, voeg de rozijnen en granaatappelpitjes toe en meng goed. Werk af met verkruimelde feta.
Serveer samen met de dressing.

Caprese salade met aardbeien

Caprese salade met aardbeien

Ingrediënten salade

  • 350gr kerstomaatjes
  • 350gr aardbeien
  • 225gr mini mozzarella
  • basilicumblaadjes
  • Peper en zout

Ingrediënten pistache pesto

  • 100gr pistachenoten
  • handvol basilicum
  • 1 takje munt (blaadjes)
  • 1 teentje look
  • 30gr Parmezaanse kaas (fijn geraspt)
  • 100ml olijfolie
  • zout

Bereidingswijze

Voor de pistache pesto :
Pel de look en doe in een blender samen met de pistachenoten, basilicum, de blaadjes munt,
handvol basilicum blaadjes, Parmezaanse kaas, olijfolie en een snuifje zout.
Mix tot een mooie pesto, er mogen nog stukjes pistachenoot zichtbaar zijn.
Bewaar de pesto koel.

Voor de salade.
Verwijder de kroontjes van de aardbeien en halveer de aardbeien.
Halveer de kerstomaatjes.
Meng de aardbeien met de kerstomaatjes en de bolletjes mozzarella.
Kruid met peper en zout.
Serveer met enkele blaadjes basilicum en de pistache pesto.

Risoni salade met geroosterde groenten

Pastasalade met geroosterde groenten

Ingrediënten

  • 200gr risoni
  • 360ml kipbouillon
  • 2 sjalotten
  • 2 teentjes look
  • 120gr champignons
  • 1 rode, 1 gele en 1 groene paprika
  • 300gr kerstomaten
  • 65gr pijnboompitten
  • Citroensap
  • Olijfolie
  • Peper en zout
  • Optioneel > feta om af te werken

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 210 graden.

Pel de sjalotten en snij in blokjes (snij ze niet te fijn maar ook niet te groot).
Pel de look en hak grof.
Snij de champignons in vieren of in schijfjes.
Verwijder de steeltjes, zaadjes en zaadlijsten van de paprika’s en snij in blokjes.
Halveer de kerstomaten.
Doe alle groenten in een ruime ovenschaal. Giet hierover een goede scheut olijfolie en kruid met peper en zout. Hussel goed door elkaar.
Rooster de groenten ongeveer 25 a 30min in de oven. Hussel tijdens het bakken regelmatig door de groenten.

Ondertussen kan je de risoni garen.
Verhit hiervoor een kookpot met een goede scheut olijfolie.
Doe hierbij de risoni, roer even en bak even kort mee (1 a 2min).
Giet hierbij de bouillon, breng aan de kook. Zodra het kookt, zet het vuur zacht en laat de risoni ongeveer 12 a 15min garen tot de pasta de bouillon heeft opgenomen.

Rooster ook ondertussen de pijnboompitten in een pan zonder vetstof. Hou goud in de gaten, ze kunnen vlug zwart worden.

Meng de geroosterde groenten met de risoni en breng op smaak met peper, zout en citroensap.

Serveer de risoni salade direct en werk af met geroosterde pijnboompitten en eventueel een beetje feta.

Couscoussalade met feta, parika, erwtjes en granaatappel

Couscoussalade met feta, parika, erwtjes en granaatappel

Ingrediënten

  • 350gr couscous
  • 1 gele paprika
  • 200gr erwtjes (diepvries)
  • 1 granaatappel
  • 3 lente-uitjes (fijngehakt)
  • 150gr feta
  • Citroensap
  • Peper en Zout
  • Olijfolie

Bereidingswijze

Kook de couscous gaar zoals op de verpakking. Giet af, laat goed uitlekken en afkoelen

Ondertussen kan je de zaadjes en zaadlijsten van de paprika verwijderen en snij in kleine blokjes
Blancheer de erwtjes kort in licht gezouten water. Giet af, laat uitlekken en afkoelen
Hak de lente-ui fijn.
Verwijder de pitten van de granaatappel

Meng de afgekoelde couscous met de blokjes paprika; erwtjes, lente-ui en de granaatappelpitten. Breng op smaak met een beetje citroensap, een scheutje olijfolie en peper en zout. Verkruimel de feta bovenop de salade.

Pastasalade met spek, kerstomaatjes en avocadodressing

Pastasalade met spek, kerstomaatjes en avocadodressing
Pastasalade met spek, kerstomaatjes en avocadodressing

Ingrediënten pasta

  • 350gr pasta
  • 150gr kerstomaatjes (gehalveerd)
  • 200gr spekblokjes
  • 2 lente-uitjes (fijngesneden)
  • 1 avocado (in blokjes)
  • Koriander (om af te werken)

Ingrediënten avocadodressing

  • 1 avocado
  • 1/2 limoen (sap)
  • 15gr koriander
  • 1/2 tl komijnpoeder
  • 1 (klein) teentje look
  • 120ml karnemelk
  • Peper en zout

Bereidingswijze

Verhit een pan (zonder vetstof) en bak hierin de blokjes spek mooi krokant.
Laat ze daarna uitlekken op keukenpapier.

Voor de dressing, doe alle ingredienten in een blender en mix tot een gladde saus. Zet even opzij.

Kook de pasta al dente.

Terwijl de pasta kookt, kan je de kerstomaatjes halveren, de avocado in blokjes snijden en de lente-ui fijnsnijden.

Giet de pasta af, doet meteen terug in de kookpot en overgiet met de dressingen. Meng goed.
Doe hierbij de kerstomaatjes, blokjes avocado en lente-ui. Meng nog even voorzichtig.
Serveer.

Deze pastasalade is ook koud lekker.

Panzanella met nectarine en burrata

Panzanella met nectarine en burrata
Panzanella met nectarine en burrata

Ingrediënten

  • 1/2 rode ui
  • 3 nectarines
  • 1 komkommer
  • 1 ciabatta brood
  • 200gr kerstomaatjes
  • 1 teentje look
  • 2 bollen burrata
  • 2 el rode wijnazijn
  • 2tl honing
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Bereidingswijze

Meng alvast de rode wijnazijn met de honing, 3el olijfolie en kruid met peper en zout.
Zet de vinaigrette even opzij.
*
Snij de rode ui in dunne plakjes.
Halveer de nectarines en verwijder de pit.
Snij de komkommer in dunne plakjes.
Pel het teentje look.
Halveer de kerstomaatjes.
*
Verhit een grillpan.
Wrijf de gehalveerde nectarines in met een peetje olijfolie en kruid met peper en zout.
Grill de nectarines kort tot ze een mooi grill patroon hebben. Haal uit de pan en zet even opzij.
Snij het ciabatta brood doormidden, wrijf in met olijfolie, grill het brood mooi goudbruin en krokant in de pan.
Haal uit de pan en scheur/snij het brood in kleinere stukken.
Meng nu voorzichtig de gehalveerde kerstomaatjes met de rode ui, komkommer en stukjes brood.
Werk af met de gegrilde nectarines, de vinaigrette en scheur de bollen burrata een beetje open.
Serveer direct (eventueel met nog wat blaadjes basilicum)

Pastasalade met meloen en prosciutto

Pastasalade met meloen en prosciutto

Ingrediënten pasta

  • 300gr pasta
  • 1/2 meloen (Galia of Cantaloupe)
  • 100gr spinazie
  • 200gr gerookte kipfilet
  • 30gr gedroogde veenbessen
  • 3 lente-uitjes
  • 8 sneetjes prosciutto
  • Peper en zout

Ingrediënten dressing

  • 100ml karnemelk
  • 2el griekse yoghurt
  • 1el mayonaise
  • 1/2 teentje look
  • 1kl dragon (gedroogd)
  • bosje peterselie
  • Peper en zout

Bereidingswijze

Begin met het koken van water voor de pasta
Kook de pasta al dente, giet af en laat afkoelen.
*
Terwijl de pasta kookt, kan je de rest voorbereiden.
Snij de meloen en kip in kleine blokjes.
Hak de spinazie en de lente-uitjes fijn.
Snij de prosciutto in dunne plakjes.
Doe alles bij de afgekoelde pasta en meng voorzichtig.
*
Voor de dressing :
Pel de look en hak fijn. Hak ook een klein bosje peterselie fijn
Roer de mayonaise met de griekse yoghurt los en giet hierbij de karnemelk.
Voeg de fijngehakte look toe samen met de gedroogde dragon en de peterselie.
Breng op smaak met peper en zout.
Giet de dressing bij de pasta en meng goed. Je hoeft niet alle dressing te gebruiken.

Gegrilde perziken met bulgur

Gegrilde perziken gevuld met bulgur

Ingrediënten

  • 4 perziken (niet te hard – niet te rijp – tussenin 🙂 )
  • 150gr bulgur
  • 70gr feta (in kleine blokjes gesneden)
  • 1 citroen
  • Peterselie en bieslook (fijngehakt)
  • Olijfolie – Boter
  • Peper en zout
  • Optioneel > gele paprika in kleine blokjes gesneden

Bereidingswijze

Kook de bulgur gaar zoals op de verpakking vermeld staat. Giet af en laat even afkoelen.
Roer onder de warme/lauwe bulgur een lepeltje boter of olijfolie.

Voeg de blokjes feta en de gehakte kruiden toe en meng even.
Kruid naar smaak met peper, zout en citroensap.

Halveer de perziken en verwijder de pit.
Grill de perziken even op de BBQ of in een grillpan. Hou goed in de gaten aangezien ze vlug zwart worden.

Lepel in elke perzik helft een beetje van het bulgurmengsel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.