Aardappelsalade met aioli

Aardappelsalade met aioli

Onmisbaar bij een zomerse barbecue … en dan heb ik het niet over het vlees maar over een bijgerecht meer bepaald aardappelsalade. Ja, die goede oude trouwe aardappelsalade met stukjes gekookte aardappel, wat fijngesneden sjalot, wat bieslook, wat peterselie en mayonaise, heel veel mayonaise :-). Als ik deze versie maak, dan vervang ik het meeste van de mayonaise door griekse yoghurt en slechts 1 eetlepel mayonaise om het allemaal iets lichter te maken :-). Wil je nu eens een ietwat andere, een ietwat originelere maar nog steeds eentje om duimen en vingers van af te likken … wel dan is deze aardappelsalade met aioli echt iets wat bij de volgende barbecue op tafel moet komen!

Aardappelsalade met aioli

De aardappelen worden lekker krokant in de oven geroosterd, ik kook ze wel eerst even kort in water zodat ze geen uur in de oven moeten garen. Bij de salade nog wat extra groentjes meer bepaald boontjes, radijzen en lente-ui. De typische mayo wordt weggelaten, de aioli neemt die plaats over. Aioli is eigenlijk vergelijkbaar met mayonaise, het is een spaanse saus met lekker veel look. In deze aioli voegde ik ook nog wat saffraan toe, wat er perfect bij past.

Aardappelsalade met aioli
Aardappelsalade met aioli

Ingrediënten (voor 4 a 6 personen)

  • 450gr krieltjes
  • handvol prinsessenbootjes
  • handvol radijzen
  • 2 lente-uitjes
  • 3 eierdooiers
  • 1el citroensap
  • 1 teentje look
  • 250ml zonnebloemolie
  • 4 a 5 draadjes saffraan
  • enkele takjes dille
  • een bosje peterselie
  • Olijfolie

Bereidingswijze

Breng een ruime pot met water aan de kook.
Kook hierin de krieltjes alvast 10min voor (in z’n gehele).
Giet af, laat lichtjes afkoelen en halveer de krieltjes.

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Leg de krieltjes in een ruime ovenschaal (je kan er best 2 gebruiken).
Overgiet met wat olijfolie en kruid met peper en zout.
Rooster de krieltjes mooi goudbruin en gaar in ongeveer 20 a 25min.

Ondertussen kan je de aioli maken.
Doe de draadjes saffraan in een kommetje samen met 2el kokend water. Kneus de draadjes een beetje met behulp van een lepel.
Pel het teentje look en hak fijn.
Ik gebruikte mijn kleine Kitchenaid hakmolen voor het maken van de aioli. Je kan dit ook in een hoge maatbeker en met een staafmixer maken.
Doe de eierdooiers, gehakte look, citroensap en het saffraan mengsel in de hakmolen of maatbeker. Mix alvast 15 seconden. Terwijl de machine of mixer draait, voeg je geleidelijk aan de zonnebloemolie toe. Doe dit in het begin beetje bij beetje tot je een mooi gladde en ietwat dikkere aioli bekomt. Voeg op het laatste peper en zout toe. Zet in de koelkast tot voor het serveren.

Ondertussen hak je de lente-ui fijn en de radijzen in plakjes.
Kook de prinsessenboontje mooi beetgaar in licht gezouten water, giet af en spoel onder koud water.

Als de aardappelen mooi gaar zijn, haal uit de oven en laat 5min ietwat afkoelen. Meng dan met de boontjes, lente-ui en radijzen. Strooi nog wat zout over de salade samen met wat fijngehakte dille en peterselie. Serveer met de aioli. Je kan al een deel van de aioli onder de salade mengen maar ik laat liever de keuze bij de gasten hoeveel saus ze willen.

Tip > Je kan al veel op voorhand doen voor deze salade. Je kan de krieltjes al voorkoken en halveren (dit kan al de dag voordien). Dan hoef je ze enkel 30min voor het serveren, te bakken in de oven.
Ook de aioli kan je een dag op voorhand maken. De boontjes kan je al op voorhand koken, alsook de radijzen en lente-ui fijnsnijden.

Smakelijk!



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.