Affogato met biscotti

Affogato met biscotti

Affogato met biscotti ofwel vertaald ijs met warme koffie en een krokant koekje. Italië is meer dan pasta, pizza en heerlijke kazen. Italië staat ook gekend omwille van z’n koffies (denk maar aan de cappuccino, macchiato, doppio, espresso …) en de gelato. En beide heerlijkheden hebben geleid tot een affogato, waar ik als ware “coffee addict” gewoon van smelt! Een geniale uitvindig, een bolletje ijs met een heerlijke sterke koffie … zo simpel maar zo geniaal. Doe daarbij nog een typisch Italiaans koekje “een biscotti” en je hebt een op en top Italiaans toetje.

Affogato met biscotti
Affogato met biscotti

Ja, ik gooi nogal met Italiaanse termen in deze blogpost. Eerst de affogato en nu een biscotti (of cantuci). Een knapperig amandelkoekje dat 2x gebakken wordt en daardoor iets harder is dan een normaal koekje. Daarom is dit een ideaal koekje voor bij de koffie of thee om te “soppen” (=dippen) .

Affogato met biscotti
Affogato met biscotti
Affogato met biscotti
Affogato met biscotti
Affogato met biscotti
Affogato met biscotti

Ingrediënten biscotti (+/- 20 koekjes)

  • 170gr amandelen
  • 290gr patisseriebloem
  • 200gr bruine suiker
  • 1tl bakpoeder
  • 1/2tl kaneel
  • 60gr (koude) boter
  • 3 eieren + 1 extra
  • 1el zonnebloemolie
  • vanille essence
  • 200gr chocolade (ik gebruikte een mix van melk en puur)

Ingrediënten Affogato

  • Vanille-ijs
  • Sterke warme koffie

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Beleg een bakplaat met bakpapier.

Doe de amandelen in een ovenschaal en rooster ze ongeveer 10min in de oven. Haal uit de oven, laat ietwat afkoelen.
Maal 140gr amandelen grof in een blender. De resterende 30gr maal je heel fijn en hou je apart om later af te werken.

Verlaag de oven temperatuur naar 180 graden.

Doe de bloem, suiker, bakpoeder, kaneel en koude boter (in kleine blokjes) in een mengkom en meng goed tot fijne kruimels.
Kluts de 3 eieren los met olie en wat vanille essence en voeg toe aan de droge ingredienten. Meng tot een ietwat plakkerig deeg. Voeg op het laatste de grof gehakte amandelen (140gr) toe aan het deeg en meng nog even kort.

Stort het deeg op de bakplaat en vorm er een worst van en druk wat platter. Je kan het deeg ook verdelen in 2 kleinere wosten.
Kluts het vierde ei los en wrijf hiermee het deeg in.
Bak de biscotti ongeveer 30 a 40min in de oven, als je het deeg had opgesplitst in 2 worsten dan gaat deze er iets minder lang in moeten.
De grote koek moet gaar zijn binnenin alvorens je deze uit de oven haalt om in plakjes te snijden. Als hij niet gaar genoeg is, ga je hem niet kunnen snijden.
Als de grote koek gaar is, haal uit de oven en snij direct in dunne plakjes. Belangrijk : Als je hem laat afkoelen, dan ga je hem niet meer kunnen snijden.
Leg de plakjes/biscotti terug op een beklede bakplaat.
Tip : Als je 1 grote koek had, dan kan je best de plakjes in de helft doorsnijden anders zullen ze nogal groot uitvallen.
Zet opnieuw in de oven voor ongeveer 20 a 25min.

Haal uit de oven en laat volledig afkoelen.

Eenmaal afgekoeld, smelt de chocolade, dip de koekjes in de chocolade, strooi hierover de fijngemalen amandelen, leg op bakpapier en laat de chocolade uitharden.
Bewaar de biscotti luchtdicht.

Voor de affogato, zet lekker sterke koffie.
Doe 1 a 2 bolletjes vanille-ijs in een glas en giet hierover de warme koffie.
Serveer met de biscotti

Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.