Panna Cotta taart met rabarber

Panna Cotta taart met rabarber

Één van de lekkerste Italiaanse desserts in een leuk nieuw kleedje, I love it! Nee, ik heb het niet over tiramisu maar over dat andere heerlijke Italiaanse toetje … panna cotta. Een romig dessertje gemaakt meestal van room, melk, suiker en gelatine. Een toetje waarmee je alle kanten mee uit kan en daar hou ik van! Daarom geen standaard panna cotta wel een panna cotta taart met rabarber. De vulling van de taart is een basic panna cotta met lekker veel vanille met daarbij een lekker krokant boterige korst en het zure van de rabarber. Wat een perfect huwelijk!

Panna Cotta taart met rabarber
Panna Cotta taart met rabarber

De rabarber gaarde ik in de oven met wat rozebottelthee en suiker.
Perfecte combi die twee, maar je zou de thee ook kunnen vervangen door rode wijn. Je zou ook aardbeien kunnen toevoegen bij de rarbarber.

Panna Cotta taart met rabarber
Panna Cotta taart met rabarber
Panna Cotta taart met rabarber
Panna Cotta taart met rabarber
Panna Cotta taart met rabarber
Panna Cotta taart met rabarber

Ingrediënten taart (1 grote taart of 6 kleine taartjes)

  • 120gr patisseriebloem
  • 20gr amandelmeel
  • 1 eierdooier
  • 50gr poedersuiker
  • 75gr (koude) margarine/boter (in blokjes)
  • 480ml room
  • 4 blaadjes gelatine
  • 50gr suiker
  • 1 vanilleboon
  • Extra : taartvorm (het makkelijkste is met een losse bodem)

Ingrediënten rabarber

  • 450gr rabarber
  • 100gr suiker
  • 60ml rozebottelthee (of rode wijn)
  • 1 vanilleboon

Bereidingswijze

Begin met het maken van het deeg van de taart.
Doe de bloem met het amandelmeel en poedersuiker in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) en meng even.
Voeg de blokjes koude boter toe en meng tot je kleine kruimels hebt.
Doe hierbij de eierdooier en meng tot een mooi stevig deeg. Als het nog iets te droog aanvoelt, voeg dan een heel klein beetje (1 a 2kl) water toe tot je een mooie deegbal krijgt.
Verpak de deegbal in plasticfolie en laat minstens 30min of langer opstijven in de koelkast.
*
Haal het opgesteven deeg uit de koelkast en leg tussen 2 vellen bakpapier. Als het deeg iets te hard is, laat dan even op kamertemperatuur komen tot je het kan uitrollen in een ronde vorm tussen het bakpapier. Werk je met kleine taartjes, rol het deeg dan in porties uit.
Verwijder het bovenste vel bakpapier en leg met behulp van het onderste bakpapier het deeg in de vorm. Verwijder nu ook het tweede stuk bakpapier. Duw het deeg voorzichtig in de vorm en snij het resterende deeg weg.
Prik gaatjes in het deeg en zet de taartvorm nog 15min in de diepvries om op te stijven.
Eenmaal mooi opgesteven bak de taart in de oven op 170 graden voor ongeveer 25min (voor 1 grote taart) tot hij mooi goudbruin is, reken op ongeveer 15 a 20min voor kleine taartjes.
Haal uit de oven en laat afkoelen

Ondertussen kan je de panna cotta vulling maken.
Doe de room in een kookpotje samen met de zaadjes van de vanilleboon + de lege vanilleboon. Roer even los en breng tot net aan het kookpunt. Haal van het vuur en laat 30min staan zodat de room de vanille kan opnemen.
*
Week de blaadjes gelatine in koud water.
Zet het kookpotje met de room en vanille terug op een zacht vuur, verwijder de lege vanilleboon. Voeg de suiker toe en roer goed zodat de suiker kan oplossen. Dit mengsel hoeft niet meer te koken. De suiker dient enkel op te lossen.
Haal van het vuur het vuur, wring de blaadjes gelatine goed uit en voeg toe aan het warme room mengsel. Roer goed zodat ze kunnen smelten.
Laat 10min staan en giet dit mengsel dan in de gebakken taartvorm.
Zet in de koelkast en laat minstens 2h of langer opstijven.
Tip > Je kan dit makkelijk al 1 dag op voorhand maken
*
Voor de rabarber.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Meng de rozebottelthee (mag warm of koud zijn) met de suiker en giet over de rabarber.
Voeg de zaadjes van de vanilleboon toe en de lege vanilleboon.
Rooster de rabarber ongeveer 40min in de oven tot ie mooi zacht is. Probeer regelmatig even te husselen door de rabarber.
Laat lichtjes of volledig afkoelen.

Serveer de geroosterde rabarber met het vrijgekomen sap met de taart.

Smakelijk!


1 thought on “Panna Cotta taart met rabarber

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.