Polenta cake met citroen, vlierbloesem en blauwe bessen

Polenta cake met citroen, vlierbloesem en blauwe bessen

Een nieuwe zaterdag, een nieuw bakmomentje want weekends are made for baking! En ik geef je daarvoor maar al te graag wat inspiratie met deze glutenvrije polenta cake met citroen, vlierbloesem en blauwe bessen. Een lekker zonnig cakeje met een typisch Italiaans ingredient namelijk polenta, perfect om al wat in “the Italian mood” te komen. Ja, want vrijdag gaat deze foodie een weekje op vakantie naar “la bella Italia”! Een vakantie waar ik enorm hard naar uitkijk, een weekje niets doen, alleja het wordt een fietsvakantie dus lekker actief en daar houdt deze “fitgirl” wel van. Een week in een ligstoel aan een zwembad, nee dank u! 

Polenta cake met citroen, vlierbloesem en blauwe bessen

Maar back naar deze heerlijke cake met daarin een typisch Italiaans ingrediënt namelijk polenta. Wat is in godsnaam polenta?
Normaal wordt polenta geserveerd in een hartige versie, maar kan dus ook perfect in een cake. Polenta is maisgriesmeel waaraan je meestel water of bouillon toevoegt en zachtjes op een vuurtje laat garen tot je een mooie pap hebt. Op het laatste voeg je nog Parmezaanse kaas toe en je hebt echt een heerlijke pap die je kan serveren in plaats van pasta, rijst of aardappelen. Je kan de polenta ook volledig laten afkoelen zodat ie hard wordt en dan kan je er bijvoorbeeld frietjes van maken.
Maar in dit recept, gaat het polentameel in een cake waardoor je een lekkere crunchy bite krijgt. De polentacake werkte ik af met gewoon wat slagroom en een blauwe bessen jam. De jam maakte ik zelf, de overschot is de volgende dagen tussen mijn boterham verdwenen. Maar je kan eventueel ook gewoon jam van de winkel meebrengen.

Polenta cake met citroen, vlierbloesem en blauwe bessen
Polenta cake met citroen, vlierbloesem en blauwe bessen
Polenta cake met citroen, vlierbloesem en blauwe bessen

Ingrediënten cake

  • 150gr margarine/boter
  • 150gr suiker
  • 4 eieren
  • 2 citroenen
  • 4el vlierbloesemsiroop
  • 200gr amandelmeel/poeder
  • 200gr polenta
  • 2tl bakpoeder

Ingrediënten topping

  • 250gr blauwe bessen (vers of diepvries)
  • 250gr confituursuiker
  • 1 citroen
  • 200ml room
  • 2el poedersuiker
  • amandelschaafsel

Bereidingswijze

Voor de cake.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Beleg de bodem van een springvorm met bakpapier en vet de zijkanten goed in.
Meng het amandelmeel/poeder met de polenta en bakpoeder
Doe de margarine/boter in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) samen met de suiker en klop even luchtig en romig.
Voeg een voor een de eieren toe en meng steeds goed tot je een mooi glad mengsel hebt.
Voeg de zeste van 2 citroenen toe samen met het sap van een halve citroen en 4el vlierbloesemsiroop. Meng kort.
Doe hierbij in porties het mengsel van amandelmeel-polenta-bakpoeder en meng tot een mooi glad deeg.
Giet het deeg in de springvorm en bak de cake mooi goudbruin in de oven voor ongeveer 50 a 60min. Check met een sateprikker of de cake gaar is binnenin, haal uit de oven en laat volledig afkoelen alvorens te ontvormen.

Voor de blauwe bessen jam.
Doe de blauwe bessen in een kookpot samen met de confituursuiker en het sap van 1 citroen.
Breng zachtjes aan de kook. Roer regelmatig zodat de suiker kan smelten.
Als de suiker is gesmolten, laat dan 10min zachtjes sudderen tot je een mooie jam krijgt. Giet in een confituurpot, schroef het deksel vast, laat volledig afkoelen en bewaar dan in de koelkast tot net voor het serveren.
Tip > het is oke dat de jam niet te stijf is, hij mag wat lopend zijn om te serveren bij de cake.

Voor de afwerking van de cake.
Klop de room stevig op met de poedersuiker.
Ontvorm de cake en werk af met de opgeklopte room (doe dit pas net voor het serveren), wat van de blauwe bessen jam en strooi hierover wat amandelschaafsel.

Smullen maar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.