Galette met geroosterde groenten

Galette met geroosterde groenten

Wat geeft deze galette met geroosterde groenten mij een instant vakantiegevoel! En dat komt goed uit want onze vakantie komt nu echt in zicht. Nog twee weekjes volle bak werken en dan een week lang genieten in “La Bella Italia” en smullen van de “la mamma” keuken! Maar nu nog even back naar mijn eigen keukentje en dit heerlijke smaakbommetje. Geen Italiaans geïnspireerd receptje, wel eentje afkomstig uit Frankrijk. Een galette wordt vaak met fruit gemaakt, maar werkt ook prima met groenten zoals deze versie met geroosterde groenten.

Galette met geroosterde groenten

Dit receptje kan je gewoon doordeweeks op tafel toveren, een leuk alternatief op de traditionele patatjes met groentjes. Maar je kan deze galette ook serveren bij een gezellige apéro of voorgerecht bij een feestje.

Galette met geroosterde groenten
Galette met geroosterde groenten

Het beste van een galette is natuurlijk de korst en die kan je makkelijk zelf maken, toch zeker als je een keukenmachine in je keuken hebt staan. Je keukenmachine doet al het kneedwerk voor je! Ja, mijn Kitchenaid kwam weer eens goed van pas 🙂
Heb je nu echt geen tijd of geen zin om het deeg van de korst zelf te maken, dan kan je dit ook perfect met bladerdeeg maken.
Tip> toch zin om zelf dat deeg te maken maar je hebt geen keukenmachine? Ik zou even mijn Instagram account checken. Daar geef ik namelijk een exclusieve KitchenAid Stand Mixer weg (wedstrijd van 25MEI2019 tot en met 1JUN2019).

Galette met geroosterde groenten
Galette met geroosterde groenten
Galette met geroosterde groenten
Galette met geroosterde groenten
Galette met geroosterde groenten

Ingrediënten (2 personen als hoofdgerecht – 4 personen als hapje)

  • 155gr (spelt)bloem
  • 3/4tl zout + extra
  • snuifje peper
  • 1tl tijm
  • 120gr margarine/boter (koud)
  • 50ml ijskoud water
  • 1 (medium) zoete aardappel
  • 1 (kleine) courgette
  • 100gr champignons
  • 1/2 rode ui
  • 5 a 6 groene asperges
  • 100gr roomkaas
  • 3el Parmezaanse kaas (geraspt)
  • Olijfolie

Bereidingswijze

Begin met het maken van de korst.
Doe de bloem, 3/4tl zout, snuifje peper en 1/2tl tijm in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt). Meng even.
Snij de margarine/boter in kleine blokjes en voeg toe aan de mengkom.
Kneed goed tot je kleine kruimeltje krijgt.
Voeg dan het ijskoude water toe. Voeg niet direct al het water bij. Begin met de helft en voeg beetje bij beetje de rest toe tot je een mooie deegbal krijgt. Het kan zijn dat je niet al het water hoeft toe te voegen. Is het deeg toch iets te vochtig, voeg nog wat bloem toe.
Verpak het deeg in plasticfolie en laat minstens 30min in de koelkast opstijven (of je kan het deeg de dag ervoor al maken).

Terwijl het deeg aan het opstijven is, kan je de groentjes snijden.
Snij de zoete aardappel en courgette in dunne plakjes.
Pel de rode ui en hak in dunne plakjes.
Snij de champignons in kwartjes.
Verwijder het harde achterste van de groene asperges en snij in dunne plakjes (je kan de asperges ook nog doormidden snijden).
Doe alle groenten (behalve de trostomaten) in een mengkom samen met 1/2tl tijm, 1el olijfolie, peper en zout. Meng even.

Meng de roomkaas met de Parmezaanse kaas, snuifje zout en peper.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Rol het deeg uit op een stuk bakpapier (dan kan je makkelijk op een rooster/bakplaat leggen) in een cirkel van ongeveer 30 a 35cm. Smeer het deeg in met het roomkaas mengsel, laat ongeveer 2 a 3cm van de rand vrij.
Beleg eerst met de plakjes zoete aardappel, gevolgd door courgette, rode ui, champignons en groene asperges.
Vouw de randen om.
Leg de galette met het bakpapier op een rooster/bakplaat. Leg de trostomaatjes bovenop de galette. Je kan deze eventueel nog wat insmeren met olijfolie.
Je kan de randjes van de galette nog insmeren met wat eigeel, maar hoeft niet.

Bak galette mooi goudbruin in de oven voor ongeveer 30 a 35min tot zowel het deeg als de groenten mooi gaar zijn.

Haal uit de oven en serveer direct.

Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.