Frangipanetaart met pistache, frambozen en aardbeien

Frangipanetaart met pistache, frambozen en aardbeien

Deze frangipanetaart met pistache, frambozen en aardbeien maakt mij zo blij en gelukkig! 
En wel om de volgende redenen  

  1. Het is taart … Do I need to say more? 
  2. Het is een frangipanetaart! I love frangipane dus dit was smullen en genieten. 
  3. Aardbeien! Mijn lievelingstaart met mijn lievelingsfruit … aardbeien. Heel veel aardbeien! Echte Belgische smaakvolle aardbeien met een rijkelijk mascarpone-room laag. 
  4. En ziet deze taart er gewoon niet super uit! En misschien ga je het niet geloven maar ze is echt niet moeilijk te maken! 
Frangipanetaart met pistache, frambozen en aardbeien

Dit is echt een taart met alles erop en eraan. Het begint bij de korst, een lekker krokante korst met een subtiele toets van citroen. Ik heb het deeg voor de korst deze keer zelf gemaakt maar je kan het jezelf ook lekker makkelijk maken met een pak bladerdeeg van de winkel. 
Dan heb je die heerlijke frangipanevulling. Normaal bestaat die uit amandelmeel, bij dit taartje gebruikte ik een mengeling van pistache en amandel. Zo yummie! En met een verrasssend frisse toevoeging van frambozen.

Frangipanetaart met pistache, frambozen en aardbeien


En dan de afwerking … een crème op basis van mascarpone en room gevolgd door heel veel aardbeien! Ja, dit is genieten met een lekker kopje koffie daarbij, misschien onder wat warme lente zonnestralen op je terras

Frangipanetaart met pistache, frambozen en aardbeien

Frangipanetaart met pistache, frambozen en aardbeien

Ingrediënten deeg

  • 230gr patisseriebloem
  • 85gr poedersuiker
  • 165gr margarine/boter (op kamertemperatuur)
  • 1tl citroenzeste
  • vanille essence
  • 1 ei
  • snuifje zout
  • Extra : Taartvorm

Ingrediënten taart

  • 70gr amandelmeel/poeder
  • 70gr pistachenoten (ongezouten)
  • 115gr margarine/boter (op kamertemperatuur)
  • 100gr suiker
  • 2 eieren
  • vanille essence
  • 125gr frambozen + extra (vers of diepvries)
  • 200gr mascarpone
  • 100ml room
  • 50gr poedersuiker
  • Aardbeien

Bereidingswijze

Begin met het maken van het deeg. Gebruik je keukenmachine als je deze hebt of kneed met de hand.
Doe de bloem, suiker en snuifje zout in een mengkom. Voeg de margarine/boter in blokjes toe en meng/kneed tot fijne kruimels. Dit kan even duren.
Voeg de zeste van citroen, vanille essence en ei toe en meng tot een mooi stevig deeg (ietwat plakkerig). Als het deeg nog wat te korrelig is, voeg een heel klein scheutje water toe.
Maak een balletje van het deeg (het is normaal dat het deeg nog plakkerig aanvoelt), verpak het in plasticfolie en laat minstens 1h of langer opstijven.
*
Vet en bebloem de taartvorm.
Verwijder de plasticfolie van het deeg, bebloem het deeg en leg tussen 2 vellen bakpapier en rol uit in een ronde vorm. Het bakpapier zal er voor zorgen dat het deeg niet op je werkoppervlak zal plakken en zo kan je het deeg makkelijker in de taartvorm krijgen.
Verwijder de bovenste vel bakpapier en stort nu met behulp van het onderste stuk bakpapier het deeg in de bakvorm. Verwijder nu ook het tweede stuk bakpapier. Duw het deeg goed aan in de bakvorm en snij het overtollige deeg weg.
Zet de bakvorm in de diepvries terwijl je de vulling maakt.

Voor de vulling.
Maal de pistachenoten fijn tot meel in een blender. Meng de fijngemalen pistachenoten met het amandelmeel en zet even opzij.
Doe de margarine/boter samen met de suiker in een mengkom van je keukenmachine als je deze gebruikt. Mix tot een gladde luchtige massa.
Voeg de eieren één voor één toe en laat steeds goed mengen.
Doe nu wat vanille essencen en het pistache-amandel mengsel bij het deeg en meng nog even kort tot een mooi glad deeg.

Verwarm de oven voor op 175 graden.
Haal de taartvorm uit de dievpries. Schep het frangipanedeeg in de taartvorm. Spreid mooi uit.
Verdeel de frambozen over de taart en duw ze een beetje in het deeg.
Bak de taart ongeveer 50 a 60min in de oven tot ze mooi goudbruin en gaar is binnenin.
Haal uit de oven en laat volledig afkoelen.

Vlak voor het serveren.
Meng de mascarpone met de room, poedersuiker en wat vanille essence.
Verdeel dit mengsel over de afgekoelde taart.
Verwijder de steeltjes van de aardbeien, snij ze in plakjes en verdeel over de taart. Werk eventueel nog af met verse frambozen, granaatappelpitjes en grof gehakte pistachenoten.

Smakelijk!



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.