Panna Cotta van asperges

Panna Cotta van asperges

Panna cotta van asperges, een hartige versie op het bekende Italiaanse dessert. Iedereen kent panna cotta als een lekker zoet gerechtje met als basis room, melk, gelatine en suiker. Tja, eenmaal je dat weet, kan je beginnen spelen met ingredienten. Ik maakte al ontelbare zoete versies van panna cotta. De ene keer met gewone melk, de andere keer met kokosmelk. De ene keer voegde ik chocolade toe, de andere keer bramen. In de versie behoud ik de gewone melk en room, de suiker laat ik achterwege en voeg onze heerlijke asperges toe voor een hartige versie.
Een super leuk origineel hapje om bijvoorbeeld te serveren met Pasen.

Panna Cotta van asperges

En je ziet het niet goed op foto maar helemaal onderaan in het glaasje zit ook nog wat krokant gebakken spek. Heerlijke combi spek en asperges!
Welke asperges gebruik je hiervoor, wel dat laat ik helemaal aan jullie over! Ik gebruikte een mix van witte en groene asperges. Maar je kan ook enkel witte of enkel groene gebruiken.

Panna Cotta van asperges
Panna Cotta van asperges
Panna Cotta van asperges

Ingrediënten (4 personen)

  • 150gr spek (reepjes)
  • 30gr panko
  • 1kl margarine/boter
  • 250gr asperges (witte, groene of een mix)
  • 250gr ricotta
  • 120ml melk
  • 300ml room
  • Zeste van 1 citroen
  • 4 blaadjes gelatine
  • Peper en zout

Bereidingswijze

Verhit een pan met 1kl margarine/boter.
Bak hierin de panko mooi goudbruin aan, schep dan uit de pan en zet even opzij. Veeg de pan droog met keukenpapier, doe de spekreepjes in de pan en bak ze mooi goudbruin.
Laat de spekjes even uitlekken op keukenpapier en meng dan met de panko. Zet opzij.

Als je witte asperges gebruikt, verwijder het harde achterste en schil de asperges. Gebruik je groene, deze hoef je niet te schillen enkel het harde achterste afbreken.
Kook de asperges mooi beetgaar in licht gezouten water, giet af en laat goed uitlekken (+even laten afkoelen). Hou de kopjes van de asperges apart om later af te werken.
Week alvast de blaadjes gelatine.
Doe de melk en room in een kookpotje en breng zachtjes tot net onder het kookpunt. Haal dan van het vuur.
Doe de afgekoelde asperges in een blender samen met de ricotta, zeste van citroen, peper en zout. Mix tot een glad papje en voeg toe aan het warme mengsel van room en melk. Meng goed.
Wring de blaadjes gelatine goed uit en voeg toe aan het warme mengsel.
Roer goed zodat de blaadjes kunnen smelten.
Laat dit mengsel even wat afkoelen.

Doe wat van het spek-panko mengsel in serveerglaasjes, hou nog een beetje apart om later af te werken.
Verdeel hierover de ietwat afgekoelde asperge panna cotta en zet in de koelkast voor minstens 2h of meer.

Vlak voor het serveren, werk de panna cotta af met de bewaarde aspergepuntjes en de krokante spekjes

Smakelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.