Filotaart met rode biet, appel en geitenkaas

Filotaart met rode biet, appel en geitenkaas

Laten we het weekend inzetten met taart! 
Geen zoete taart, wel een hartelijke taart met enkele heerlijke smaakcombinatie en dan heb ik het over deze filotaart met rode biet, appel en geitenkaas.  Rode biet, appel en geitenkaas dat is gewoon een perfect huwelijk dat gewoon klopt als een bus. Persoonlijk ben ik nog maar pas de smaak van rode bieten gaan apprecieren. Ik heb er heel lang niets van moeten weten, ik vond de smaak van rode biet veel te “gronds”. Tot ik deze “super healthy” groente vorige zomer helemaal heb ontdekt en met de juiste kruiden en toevoegingen vind ik ze nu echt hemels.

Filotaart met rode biet, appel en geitenkaas

Voor dit receptje wordt de rode biet eerst in dunne plakjes gesneden en geroosterd met wat honing, tijm en balsamicoazijn. Daardoor zal die “aardse smaak” wat afnemen en veel lekker worden. 
Eenmaal de biet mooi geroosterd is, verdeel je hem over enkele laagjes gestapeld filodeeg dat lekker krokant wordt tijdens het bakken in combinatie met zachte geitenkaas, appel, walnoten en gekarameliseerde rode ui. Oh ja, die gekarameliseerde ui doet het hem echt helemaal!
Een heerlijk simpel gerechtje dat je kan serveren als hapje of gewoon als avondmaal met een salade. 

En wie geen fan is van de geitenkaas, dat kan perfect vervangen worden door roomkaas.   

Filotaart met rode biet, appel en geitenkaas
Filotaart met rode biet, appel en geitenkaas


Ingrediënten (4 personen als hapje – 2 personen als hoofdgerecht)

  • 3 rode bieten
  • 2el honing + extra
  • 1el balsamicoazijn
  • 1/2tl tijm
  • 1 appel
  • 2 rode uien
  • 4el zachte geitenkaas (type Chavroux Frais) + extra
  • Handvol wanlnoten
  • 5 vellen filodeeg
  • Olijfolie
  • Margarine/boter
  • Peper en zout

Bereidingswijze

Begin met het roosteren van de bieten.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Schil de bieten en snij in dunne plakjes, als je een mandoline hebt, kan je deze hiervoor gebruiken.
Leg de plakjes biet in een ruime ovenschaal. Meng de bietjes met een royale scheut olijfolie, 2el honing, balsamicoazijn, tijm, peper en zout.
Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en bak de bietjes in de oven voor ongeveer 20 a 25min tot ze mooi gaar zijn.
Als de rode bieten mooi gaar zijn, haal uit de oven.

Ondertussen kan je de rode ui bakken.
Pel de rode uien en snij in dunne ringen.
Verhit een stoofpot met een klontje margarine of boter en stoof hierin de ui voor ongeveer 20min. Zorg dat het vuur niet te hard staat en roer regelmatig. De ui moet rustig kunnen bakken zodat hij mooi kan karameliseren.
Als de uien mooi zacht zijn, haal van het vuur en zet even opzij.

Voor de samenstelling van de taart
Neem voorzichtig een filovel (voorzichtig want deze scheuren heel vlug).
Smeer de filovel in met wat olijfolie en leg hierop de tweede filovel. Doe hetzelfde met de resterende fillovellen.
Smeer dan de bovenkant van de taart in met de zachte geitenkaas (blijf ongeveer 1cm van de kanten).
Leg nu een rijtje plakjes rode biet, gevolgd door plakjes appel, gevolgd door weer plakjes rode biet tot de taart mooi vol ligt.
Strooi hierover wat grof gehakte walnoten, verkruimel eventueel nog wat (harde) geitenkaas over de kaas en nog wat extra honing.
Bak de taart (200 graden) ongeveer 20min in de oven tot het filodeeg mooi goudbruin gebakken is aan de randen

Haal de taart uit de oven, werk af met de gekarameliseerde ui en serveer direct (eventueel met een salade indien als hoofdgerecht).

Smakelijk




Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.