Wortelsoep met curry en za’atar croutons

Wortelsoep met curry en za'atar croutons

Dit ziet er een misschien een doodnormaal wortelsoepje met crunchy croutons uit, wel dat is het niet 😁. Dit is een kruidige Wortelsoep met curry en za’atar croutons. We gaan dus weer de Midden-Oosterse toer op. De basis van de soep is vrij klassiek (wortel, ui, look en ik voegde ook appel toe), het zit hem echter allemaal in de kruiding dat van dit doodnormale soepje een klein smaakbommetje maakt. 

Wortelsoep met curry en za'atar croutons

En wat een beetje kerriepoeder, komijn en kurkuma allemaal kunnen doen. Drie simpele kruiden die we normaal wel in onze kruidenkast hebben staan liften dit doornormaal soepje naar een heerlijk kruidig wortelsoepje en dan heb ik nog niets gezegd over die croutons.
De za’atar croutons horen gewoon bij deze soep en brengt nog wat meer spiciness, smaak en de nodige chrunchiness.

Wortelsoep met curry en za'atar croutons

Za’atar is een kruidenmengsel uit het Midden-Oosten gemaakt met wilde oregano, sumak (gedroogde zure besjes) en sesamzaad. Je kan deze kruidenmix gebruiken om vlees, vis of groenten extra smaak te geven. Of meng wat za’atar met olijfolie en je hebt een heerlijke dip om samen te serveren met wat brood. Of je bengt er croutons mee op smaak om te serveren bij dit heerlijke soepje 😉

Wortelsoep met curry en za'atar croutons

Ingrediënten soep

  • 1kg wortelen
  • 1 ui
  • 1 teentjes look
  • 1 appel
  • 1el kerriepoeder
  • 1/2tl komijnpoeder
  • 1/2tl kurkuma
  • 1 laurierblad
  • 1,2l bouillon (kip of groente)
  • Peper en zout
  • Margarine/boter/olijfole

Ingrediënten za’atar croutons

  • 5 sneetjes (oud) brood
  • olijfolie
  • 2tl za’atar

Bereidingswijze

Voor de soep
Pel de ui en hak fijn
Pel de look en hak fijn
Schil de wortelen en snij in kleine blokjes of schijfjes
Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij in blokjes.

Verhit een stoofpot met een klontje margarine margarine/boter of scheutje olijfolie. Fruit hierin de ui mooi glazig voor ongeveer 5 a 6min.
Voeg de fijngehakte look toe en laat 1min meebakken.
Voeg het kerriepoeder, komijnpoeder en kurkuma toe, roer goed en laat een 1min bakken.
Doe de blokjes wortel en appel bij in de stoofpot. Schep goed om en laat 5min meebakken. Roer af en toe.
Giet de bouillon bij in de stoofpot, voeg ook het laurierblad toe en breng aan de kook. Laat ongeveer 30min zachtjes sudderen tot de wortelen mooi gaar zijn.
Verwijder het laurierblad uit de kookpot en mix tot een mooie gladde soep. Breng de soep verder op smaak met wat peper en zout.

Terwijl de soep zachtjes staat de sudderen kan je de croutons maken.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Beleg een bakplaat met bakpapier.
Snij de sneetjes brood in kleine vierkante blokjes en meng met wat olijfolie (+/- 2el) en de za’atar.
Verdeel de blokjes brood over de bakplaat en bak ze mooi goudbruin in de oven voor ongeveer 10 a 15min. Hussel tijdens het bakken 1 a 2x door de blokjes brood.

Serveer de soep met de croutons.

Smakelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.