Let’s BBQ : Kruidig Focaccia brood

Focaccia

Een barbecue is voor mij niet compleet zonder een stukje brood. Als je moet wachten op je stukje vlees, vind ik het leuk om een stukje brood te hebben om te kunnen dippen in wat cocktailsaus of barbecuesaus. Echt gezond kan je dat niet noemen natuurlijk … maar je barbecuet niet elke week natuurlijk (ik alvast toch niet).
Oke, het is makkelijk om snel wat afbakbroodjes in de oven te steken of bij de bakker een stokbrood kopen, daar is helemaal niets mis mee. Maar als je wat meer tijd hebt, probeer dan eens zelf dit kruidig focaccia brood te maken. Je zal echt kunnen scoren met dit brood bij je gezelschap.

Focaccia
Heb je op de dag van je barbecue niet veel tijd om brood te bakken? Je kan dit focaccia ook de dag tevoren maken. Bewaar het brood dan luchtdicht.

Focaccia

Focaccia

Ingrediënten (focaccia)

  • 500gr tarwebloem
  • 7gr droge (instant) gist
  • 320gr lauwwarm water
  • 10gr zout

Ingrediënten (topping)

  • 5el olijfolie
  • 1el verse tijm (fijn gehakt)
  • 1el verse rozemarijn (fijn gehakt)
  • 1el citroenzeste (fijn gehakt)
  • Grof zeezout

Bereidingswijze

Doe de bloem, gist en het lauwwarme water in de mengkom van je keukenmachine.
Roer dit even los met een houten lepel.
Laat je keukenmachine ongeveer 15min het deeg kneden tot een soepel deeg. Voeg het zout na 5min kneden toe.
Het is normaal dat het deeg nog plakkerig aanvoelt.

Vet een ruime kom in met een beetje olijfolie.
Leg hierin het deeg. Zorg dat aan alle kanten van het deeg ook een laagje olijfolie hangt.
Leg een handdoek over de kom en laat 1h rijzen op kamertemperatuur.

Focaccia
Gerezen deeg

Vet je werkoppervlak een beetje in met olijfolie.
Leg hierop het gerezen deeg en duw er de lucht uit.
Maak een bal van het deeg en laat het 20min rusten onder een handdoek (op je werkoppervlak)

Leg een vel bakpapier op je werkoppervlak. Rol het deeg hierop uit zodat het even groot is als je bakblik (ongeveer 3 a 4cm dikte uitrollen).
Leg het bakpapier met daarop het uitgerolde deeg in je bakblik.
Neem een vel huishoudfolie, vet dit een beetje in met olijfolie en leg dit op het deeg.
Laat het deeg nog eens 45min rijzen.

Focaccia
Leg het uitgerolde deeg in je bakblik

Maak ondertussen de topping.
Rits de blaadjes van enkele takjes tijm af.
Doe hetzelfde voor de rozemarijn, en hak de blaadjes hiervan fijner.
Snij de citroenzeste eveneens fijn.
Meng de blaadjes tijm en rozemarijn met de citroenzeste en 5el olijfolie.

Verwarm de oven voor op 240graden.

Verwijder de huishoudfolie van het gerezen focacciadeeg.
Druk met je vingers kuiltjes in het deeg en verdeel de topping hierover.

Focaccia
Druk met je vingers kuiltjes in het deeg en verdeel de topping hierover

Bak de focaccia in ongeveer 15 a 20min goudbruin.
Haal uit de oven en laat de focaccia afkoelen op een rooster.

Dit focacciabrood is heerlijk als het nog lauw is. Maar ook afgekoeld of de volgende dag is het heerlijk.
Bewaar het brood luchtdicht.

Focaccia

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.