Skrei met groentestoofpotje

Skrei met groentestoofpotje

Geen beter moment dan de periode rond Valentijn om Skrei, of ook wel liefdesvis genaamd, op je menu te zetten. Geen dure juwelen of chocolade dit jaar, wel een zelfgemaakt gerechtje waarin je extra veel liefde steekt en met een liefdesvis in de hoofdrol. Is dat nu eens geen topidee en super romantisch? En je hoeft echt geen keukenprins of prinses te zijn om deze gebakken skrei met groentestoofpotje op tafel te toveren! Voor het stoofpotje hoef je enkel maar wat groentjes te snijden, aanstoven en zachtjes laten sudderen. De vis bak je gewoon makkelijk in de oven (dan kan hij al niet breken in de pan). Ja, dat wordt scoren dit jaar hoor!

Skrei met groentestoofpotje

Maar wat is skrei nu eigenlijk?
Wel eigenlijk is skrei gewoon kabeljauw, Noorse kabeljauw om precies te zijn.
Alleen de kabeljauw die in het seizoen voor de kust van Noorwegen gevangen wordt, mag Skrei genoemd worden.

Skrei met groentestoofpotje

Skrei met groentestoofpotje

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 2 wortelen
  • 2 takjes selder
  • 2 teentjes look
  • 400gr tomatenblokjes (uit blik)
  • 400gr cannellini boontjes (uit blik)
  • 500ml groentebouillon (of kipbouillon)
  • 3 takjes tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 1tl salie (gedroogd)
  • 4 skrei filets (of andere witte vis)
  • Peper en zout
  • Olijfolie/margarine/boter

Bereidingswijze

Pel de ui en hak fijn.
Schil de wortelen en hak in kleine blokjes.
Hak de takjes selder fijn.
Pel de look en hak fijn.
Spoel de boontjes onder koud water en laat even uitlekken.

Verhit een stoofpot met een royale scheut olijfolie of klontje margarine/boter.
Fruit de ui mooi glazig aan. Voeg dan de blokjes wortelen, selder en look toe en laat 5min meebakken. Roer regelmatig zodat de look zeker niet kan aanbranden.
Voeg de tomatenblokjes, kruiden, peper en zout en bouillon toe. Roer goed en breng aan de kook. Laat dit 20min zachtjes sudderen. Voeg de laatste 5min de cannellini boontjes toe.

Terwijl het stoofpotje staat te sudderen kan je de vis bakken.
Ik doe dit het liefste in de oven, dan hoef je de vis niet te draaien.
Verwarm daarvoor de oven voor op 180 graden.
Leg de skrei filets in een ovenschaal, kruid met peper en zout en overgiet met wat olijfolie. Bak de vis ongeveer 10min in de oven (gaartijd hangt af van de grootte van je stuk vis).

Serveer de skrei met het groentestoofpotje.

Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.