Ik denk dat de meeste onder ons varkenshaasje associëren met feest of met een typisch zondags “maaltje” bij de oma. Wel varkenshaasje kan perfect ook gewoon doordeweeks, tijdens de week mag je toch ook wel eens aan het feesten gaan met dit receptje voor varkenshaasje met pastinaak en appel. En het is een heel makkelijk doordeweeks feestje, eentje dat weinig werk of tijd vraagt en bomvol smaak zit! Alleen al die heerlijke combi van appel en pastinaak en daarbij een lekker stukje varkenshaasje dat op smaak wordt gebracht door mosterd, azijn en honing. Oh, van zulke simpele smaakvolle doordeweekse gerechtjes wordt ik nu eens echt blij en gelukkig!
Het varkenshaasje wordt volledig in de oven gegaard, dus niet eerst even aanschroeien in de pan. Bespaart je weeral een pan om af te wassen!
De pastinaak wordt wel eerst even op voorhand gebakken met gember, tijm en laurierblaadje zodat deze al wat kan garen en mooi goudbruin kan worden.
Ingrediënten (4 personen)
- 3tl mosterd
- 2el honing
- 1el azijn
- 800gr varkenshaasje
- 4 a 5 pastinaken
- 2 appelen
- 1tl (verse) gember (geraspt)
- 4 takjes tijm
- 2 laurierblaadjes
- Margarine/Olijfolie
- Peper en zout
Bereidingswijze
Begin met het marineren van het varkenshaasje.
Meng daarvoor de mosterd, 1el honing, azijn en een snuifje zout & peper.
Wrijf het varkenshaasje in met dit mengsel en laat 10min marineren.
Ondertussen kan je de pastinaken schillen en in dunne frietjes snijden.
Snij de appelen in kwarten, verwijder het klokhuis en snij in dikke plakjes.
Verhit een stoofpot met een klontje margarine of olijfolie en voeg de geraspte gember, de takjes tijm en laurierblad toe. Laat even kort mee stoven, doe dan de frietjes van pastinaak bij in de stoofpot en bak mooi goudbruin (ongeveer 5min). Roer regelmatig. Voeg de laatste minuut de plakjes appel toe en laat nog even kort meebakken. Kruid een beetje met peper en zout. Haal van het vuur (de pastinaak hoeft nog niet volledig gaar te zijn)
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Doe de pastinaak en appel in een ovenschaal en leg hierop het gemarineerd varkenshaasje. Giet hierover nog een beetje olijfolie en de resterende eetlepel honing. Bak ongeveer 20 a 25min in de oven tot het varkenshaasje mooi gaar is (gaartijd hangt af van de dikte van het vlees + hoe je zelf graag het varkenshaasje eet).
Haal uit de oven en serveer direct. Serveer hierbij eventueel een frisse salade.
Smakelijk!
Vanavond gemaakt, bijzonder lekker!!