Varkenshaasje met pastinaak en appel

Varkenshaasje met pastinaak en appel

Ik denk dat de meeste onder ons varkenshaasje  associëren met feest of met een typisch zondags “maaltje” bij de oma. Wel varkenshaasje kan perfect ook gewoon doordeweeks, tijdens de week mag je toch ook wel eens aan het feesten gaan met dit receptje voor varkenshaasje met pastinaak en appel. En het is een heel makkelijk doordeweeks feestje, eentje dat weinig werk of tijd vraagt en bomvol smaak zit! Alleen al die heerlijke combi van appel en pastinaak en daarbij een lekker stukje varkenshaasje dat op smaak wordt gebracht door mosterd, azijn en honing. Oh, van zulke simpele smaakvolle doordeweekse gerechtjes wordt ik nu eens echt blij en gelukkig!

Varkenshaasje met pastinaak en appel

Het varkenshaasje wordt volledig in de oven gegaard, dus niet eerst even aanschroeien in de pan. Bespaart je weeral een pan om af te wassen!
De pastinaak wordt wel eerst even op voorhand gebakken met gember, tijm en laurierblaadje zodat deze al wat kan garen en mooi goudbruin kan worden.

Varkenshaasje met pastinaak en appel

Ingrediënten (4 personen)

  • 3tl mosterd
  • 2el honing
  • 1el azijn
  • 800gr varkenshaasje
  • 4 a 5 pastinaken
  • 2 appelen
  • 1tl (verse) gember (geraspt)
  • 4 takjes tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • Margarine/Olijfolie
  • Peper en zout

Bereidingswijze

Begin met het marineren van het varkenshaasje.
Meng daarvoor de mosterd, 1el honing, azijn en een snuifje zout & peper.
Wrijf het varkenshaasje in met dit mengsel en laat 10min marineren.

Ondertussen kan je de pastinaken schillen en in dunne frietjes snijden.
Snij de appelen in kwarten, verwijder het klokhuis en snij in dikke plakjes.
Verhit een stoofpot met een klontje margarine of olijfolie en voeg de geraspte gember, de takjes tijm en laurierblad toe. Laat even kort mee stoven, doe dan de frietjes van pastinaak bij in de stoofpot en bak mooi goudbruin (ongeveer 5min). Roer regelmatig. Voeg de laatste minuut de plakjes appel toe en laat nog even kort meebakken. Kruid een beetje met peper en zout. Haal van het vuur (de pastinaak hoeft nog niet volledig gaar te zijn)

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Doe de pastinaak en appel in een ovenschaal en leg hierop het gemarineerd varkenshaasje. Giet hierover nog een beetje olijfolie en de resterende eetlepel honing. Bak ongeveer 20 a 25min in de oven tot het varkenshaasje mooi gaar is (gaartijd hangt af van de dikte van het vlees + hoe je zelf graag het varkenshaasje eet).

Haal uit de oven en serveer direct. Serveer hierbij eventueel een frisse salade.

Smakelijk!

1 thought on “Varkenshaasje met pastinaak en appel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.