Dadelcake

Dadelcake

Wat doet deze dadelcake mij zo hard terugdenken aan ons fantastisch reisje naar Dubai midden november! Niet zo zeer de cake doet mij aan Dubai denken wel het hoofdingredient van de cake namelijk de dadels! Als ik dat heerlijke reisje moet samenvatten dan is dat met volgende woorden “hemels, warm, genieten, over the top, lekker eten en dadels”. Met die dadels stond ik op en ging er mee slapen als het ware, vond ik helemaal niet erg trouwens want ik ben er al jaren fan van. En nu was ik eindelijk in de bakermat van de dadels, het Midden-oosten is één van de plekken op aarde waar deze vruchtjes groeien (daarnaast ook nog in Noord-Afrika, Israel, California en Australië).

Dadelcake

In Dubai begon het al bij het ontbijt, de perfecte gezonde opkikker om de dag te starten. Na de middag waren ze weer van de partij bij mijn namiddagkoffietje (net zoals bij ons een koekje of speculaasje bij de koffie) en vaak vlak voor het slapen gaan nog eentje. Ja, als je mij laat kiezen tussen chips/snoep/koeken en dadels dan is dat resoluut dadels! Is even zoet maar een pak gezonder dan snoep en koeken.
Ik heb dus zeker mijn portie dadels binnengekregen natuurlijk had ik er ook nog wat meegebracht als souvenir om dan dit hemelse cakeje te bakken.
Een heerlijk cakeje dat nog een tikkeltje lekkerder en zoeter wordt door de  karamelsaus die ik erbij maakte. Je hoeft natuurlijk niet perse naar Dubai (maar is echt een aanrader!)  te vliegen om daar dadels te gaan halen om deze cake te maken, tegenwoordig vind je ze in elke supermarkt. Als het kan, ga dan voor medjool dadels want dat zijn echt de lekkerste onder de dadelsoorten.

Dadelcake

Dadelcake

Ingrediënten dadelcake

  • 280gr dadels
  • 1tl baking soda
  • 250ml kokend water
  • 40gr bruine suiker
  • 80gr margarine/boter (op kamertemperatuur)
  • 2 eieren
  • 185gr zelfrijzende bloem

Ingrediënten karamelsaus

  • 55gr margarine/boter
  • 180gr bruine suiker
  • 150ml room
  • vanille essence

Bereidingswijze

Voor de cake.
Ontpit de dadels, hak ze fijn en doe in een kom.
Strooi de theelepel baking soda over de dadels en giet het kokend water over de dadels. Laat 10min weken en plet dan even met een vork. Er mogen nog wat stukjes zijn.

Verwarm ondertussen de oven voor op 165 graden.
Bekleed de bodem van een bakvorm met bakpapier en vet de zijkanten in.

Doe de zachte boter en suiker in een mengkom (van je keukenmachine bijvoorbeeld) en klop los en luchtig. Voeg 1 voor 1 de eieren toe en meng steeds goed (schraap eventueel de zijkanten even los). Doe hierbij de bloem en meng tot een stevig beslag.
Voeg op het laatste het “dadelpapje” toe en meng tot een mooi glad deeg.
Giet het deeg in de bakvorm en bak de cake ongeveer 50min.
Check met een sateprikker of de cake gaar is binnenin.
Haal dan uit de oven en laat volledig afkoelen alvorens te ontvormen.

Voor de saus.
Doe margarine/boter in een kookpotje samen met de suiker en 90ml room en zet op een middelhoog vuurtje zodat dat de boter en suiker kunnen smelten. Roer regelmatig.
Zet dan het vuur iets hoger en laat 3min zachtjes sudderen/koken (zonder te roeren).
Haal dan van het vuur en voeg de overige 60ml room en vanille essence toe. Meng goed.
Laat lichtjes afkoelen en serveer de saus lauw bij de cake met eventueel wat opgeklopte room of een bolletje ijs.

Je kan deze saus ook bewaren in de koelkast, gewoon even terug opwarmen voor het serveren.

Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.