Nu Kerstmis over And out is voor dit jaar, kunnen we ons alweer voorbereiden op het volgende feestje … Oudjaar! Een feestje dat traditiegetrouw bij ons thuis wordt gevierd. De voorbije jaren stond dat gelijk aan een hele menu dat ik dan klaarmaakte maar sinds vorig jaar ga ik voor heel simpel en bijna geen werk nl. Fondue of steengrill. Dat blijft toch super gezellig en iedereen lust het. Voorafgaand aan die fondue of steengrill horen hapjes en daar steek ik wel mijn werk in, je bespaart al heel wat werk en tijd dus die hapjes dat mag wel wat speciaals zijn. En dit jaar ga ik de Aziatische Tour op, meer bepaalde deze sushi hapjes. Het is geen 100% echte sushi want dat heb ik echt niet in mijn vingers, ze lijken er wel een beetje op en proeven 100% sushi!
De sushi hapjes bestaan uit 3 hapjes, meer bepaald zalm sashimi (=rauwe zalm), sushi van knolselder (ideetje opgedaan bij Libelle Lekker) en open sushi hapjes met tonijn. En zoals je kan zien, zijn ze echt niet volgens de “sushi kunst” gemaakt, ze proeven wel 100% sushi!
Zalm sashimi
- 200gr verse zalm *
- 1 pompelmoes
- Enkele blaadjes koriander
- 1/2 teentje look
- 1/2 rode chili **
- 1,5el honing
- Sap van 2 limoenen
- 2el vissaus
Extra : satestokjes
*de zalm dient flinter dun gesneden te worden dus vraag eventueel je visboer om dit te doen **hou je van extra pikant, gebruik dan 1 heel rood pepertje
Snij de zalm in flinter dunne sneetjes, vraag eventueel je visboer om dit te doen.
Snij de pompelmoes in kleine plakjes.
Rijg de zalm afwisselend met de plakjes pompelmoes op een satestokje. Reken op ongeveer 3 plakjes zalm per stokje.
Bewaar koel, dit kan je makkelijk 60 a 90min op voorhand al voorbereiden.
Ook het dipsaus kan je makkelijk al even op voorhand maken. Daarvoor hak je de koriander, chili en look fijn en meng deze met de honing sap van 2 limoenen en vissaus.
Sushi van knolselder
- 250gr knolselder
- 1 wortel
- 1/2 komkommer
- Enkele takjes dille
- Enkele takjes koriander
- 3el citroensap
- 1kl mosterd
- Rijstazijn
- Honing
- 2kl za’atar
- Nori vellen
- Peper en zout
Schil de knolselder en hak heel fijn in een blender.
In sommige supermarkten kan je reeds fijn gesneden knolselder vinden, wat het iets handiger en makkelijker maakt.
Breng de knolselder op smaak met 1,5el citroensap, een beetje rijstazijn (naar smaak), honing (naar smaak), peper en zout. Zet even opzij.
Schil de wortel en snij in dunne staafjes.
Meng de wortelstaafjes met 1,5el citroensap, de za’atar, mosterd en een beetje peper en zout.
Snij de komkommer ook in dunne staafjes.
Neem een norivel, leg deze op een sushimatje als je deze hebt. Het kan ook zonder, je zal dan geen perfect sushi hebben maar het is de smaak die telt. Je kan ook eventueel een handdoek gebruiken.
Lepel wat van de fijne knolselder op de norivel en leg in het midden enkele staafjes wortel, komkommer, enkele takjes dille en koriander.Rol strak op. Maak de uiteinde van de norivel een beetje nat zodat de rol dichtplakt.
Snij de sushirol in plakjes.
Serveer direct
Open sushi hapjes met tonijn
- 350gr sushirijst
- 2el azijn (of rijstazijn)
- 1el zwarte sesamzaadjes
- nori vellen
- 200gr tonijn (uit blik)
- 1el mayonaise
- 3el griekse yoghurt
- 1.5tl chilisaus
- 1 lente-ui (fijngehakt)
- peper en zout
Bereid de sushirijst zoals vermeld op de verpakking.
Laat volledig afkoelen.
Meng alle ingredienten voor de tonijnsla (tonijn, mayonaise, griekse yoghurt, chilisaus en lente-ui)
Meng de afgekoelde sushirijst met de sesamzaadjes, azijn en zout. Meng kort.
Snij reepjes van de nori vellen.
Neem een nori vel en lepel in het midden 1el van de sushirijst gevolgd door een lepeltje van de tonijnsla.
Vouw de nori vel langs beide kanten naar boven.
Serveer direct.