Appeltaart cakejes met mascarpone

Appeltaart cakejes met mascarpone

Vandaag is een heel speciale dag! Het is de tweede dag van het nieuwe jaar, de dag waarop we waarschijnlijk beginnen met nieuwe voornemens en die kom ik even verstoren met deze goddelijke appeltaart cakejes met mascarpone. MAAR ik heb daar een heel goede reden voor want mijn foodblog is jarig! Elien’s cuisine bestaat vandaag 4 jaar dus dat moet gevierd worden met iets lekkers en wat is er lekkerder dan een heerlijk smeuig cakeje met daarop een rijkelijk romige topping op basis van mascarpone en gebakken appeltjes! Gewoon al die gebakken appeltjes, de geur wanneer de appeltjes in de pan aan het bakken zijn met wat bruine suiker … HEMELS! Als ze die geur in een parfumflesje zouden verkopen, wel ze zouden rijk van me worden 😉

Appeltaart cakejes met mascarpone

Appeltaart cakejes met mascarpone

Het lijkt nog steeds alsof het gisteren was toen ik op de knop publiceren duwde vier jaar geleden. Met totaal geen verwachtingen, ben ik aan dit avontuur begonnen. Geen idee wat mij allemaal te wachten stond! En tot de dag van vandaag heb ik nog geen seconde spijt van. Op deze 4 jaar heb ik heel wat leuke inspirerende mensen ontmoet, naar superleuke events mogen gaan en heel wat leuks in mijn brievenbus mogen ontdekken! Daarnaast is het natuurlijk ook hard “werken” (recepten ontwikkelen, koken/bakken , fotograferen, foto’s bewerken, teksten uitschrijven, …) maar eigenlijk wil ik dat niet werken noemen … voor mij is dat ontspannen, voor mij is dat even uit de dagelijkse sleur stappen en gewoon doen wat ik graag doe. Ja, dat vraagt heel wat tijd maar elke hobby vraagt zijn tijd en inspanning. Aan stoppen denk ik dus zeker nog niet, integendeel hoe langer ik dit doe des te meer plezier ik eraan heb. En ook jullie smaken mijn blog precies wel! Mijn statistieken hebben nog nooit zo hard “geboomd’ en jullie positieve reacties op de receptjes die doen mijn enorm veel plezier. Nochtans met statistieken daar hou ik mij eerlijk gezegd niet mee bezig, heb ik ook nooit gedaan! Al heb ik maar 10 bezoekers dan nog zou ik hier met volle goesting aan werken. Mijn “blog”, mijn “projectje’ is in de eerste plaats mijn hobby en die hobby deel ik met veel plezier met jullie en ik hou er van om jullie te inspireren in het dagdagelijkse koken!
Dus DANK-U-WEL iedereen voor het volgen, de vele positieve reacties en de foto’s die ik vaak krijg van jullie creaties. Laat het komende jaar die foto’s en reacties dus zeker maar terug komen, super leuk om dat te zien en te lezen!

Appeltaart cakejes met mascarpone

Appeltaart cakejes met mascarpone

Appeltaart cakejes met mascarpone

Appeltaart cakejes met mascarpone

Ingrediënten cupcakes (+/- 12 cupcakes)

  • 130gr zelfrijzende bloem
  • 100gr gemalen hazelnoten*
  • 130gr margarine/boter (op kamertemperatuur)
  • 160gr suiker
  • 2 ei
  • 75gr zure room
  • vanille essence
  • Extra  > Muffin of cupcake bakvorm + papieren bakvormpjes

*Neem gepelde hazelnoten en maal deze tot fijne kruimels. Je kan dit eventueel ook vervangen door amandelpoeder/meel

Ingrediënten mascarpone topping

  • 200gr mascarpone
  • 50gr griekse yoghurt
  • 2el poedersuiker
  • vanille essence

Ingrediënten appel topping

  • 2 appels
  • 1 klontje boter
  • 2el bruine suiker
  • kaneel

Bereidingswijze

Voor de cupcakes,
Leg de papieren bakvormpjes in de muffin-cupcake bakvorm en zet even opzij.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Meng de zelfrijzende bloem met de fijngemalen hazelnoten en een snuitje zout. Zet even opzij. Doe de boter en suiker in een mengkom (van je keukenmachine bijvoorbeeld) en klop romig en luchtig. Voeg één voor één de eieren toe en meng steeds goed.
Doe een beetje vanille essence en de zure room mij het beslag en meng weer goed.
Schep nu in porties het mengsel van de bloem en de fijngemalen hazelnoten bij het deeg en meng goed tot een glad beslag.
Schep (met behulp van een ijsschep) het deeg in de bakvormpjes. Vul ze ongeveer voor 3/4 en bak de cakejes ongeveer 20 a 25min in de oven tot ze mooi gaar zijn. Check met een satéprikker om te zien of de cakejes gaar zijn.
Haal uit de oven laat afkoelen. Probeer de cakejes na 5min uit de bakvorm te halen en laat ze verder afkoelen op een rooster.

Ondertussen kan je appel topping maken.
Schil de appelen, verwijder het klokhuis en snij in kleine fijne blokjes.
Verhit een stoofpot met een klontje boter en stoof hierin de blokjes mooi zacht (niet tot moes, de stukjes moeten blijven). Voeg op het laaste de bruine suiker en een snuifje kaneel toe, meng goed en laat nog even kort meestoven.
Haal dan van het vuur en laat volledig afkoelen.

Voor de mascarpone topping.
Doe de mascarpone in een mengkom van je keukenmachine bijvoorbeeld en klop los.
Voeg de yoghurt, suiker en wat vanille essence toe meng tot een gladde massa.
Bewaar in de koelkast.

Als de cakejes volledig zijn afgekoeld, schep wat van de mascarpone topping bovenop de cakejes (ik heb dit gedaan met een ijsschep 🙂 ) en werk af met een beetje van de gebakken appeltjes.

Smakelijk !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.