Gingerbread cake met salted caramel en fruit compote

Gingerbread cake met salted caramel en fruit compote

Na de “de perfecte kaasplank” van gisteren sla ik even een paar gangen over in m’n feestmenu en ga ik gewoon direct naar de gang waar iedereen toch altijd stiekem naar uitkijkt en ook een plaatsje voor vrijhoudt “het dessert”! Voor mij toch de belangrijkste gang op een feestmenu als ik eerlijk moet zijn 😁, tja je bent een zoetebek of je bent het niet en ik ben een serieuze zoetebek! En deze zoetebek wordt echt helemaal wild en gek van dit dessertje namelijk gingerbread cake met salted caramel en fruit compote!

Gingerbread cake met salted caramel en fruit compote

Met een salted caramel kan je nooit iets misdoen natuurlijk en dat in combinatie met de lekkere, zoete en smeuïge gingerbread cake … ja dat is heaven en echt “de taste” van Kerstmis! Salted caramel en gingerbread cake, beide lekker zoet met daarbij het leuke zurige contrast van de fruit compote.
En als je even de ingrediënten bekijkt van die compote dan merk je zeker de appelciderazijn op. Azijn in een dessert? Ja, dat werkt, dat werkt zelfs heel goed en zorgt voor een goede balans tussen het zoete van de cake en saus en het zurige in de compote.

Gingerbread cake met salted caramel en fruit compote

En net zoals alle andere feestreceptjes die nog gaan komen of die ik reeds heb gepost de voorbije jaren, is ook dit weer een receptje waarbij je het meeste werk vooraf al kan doen. Want tijdens je kerst- of nieuwjaarsfeestje wil je niet de hele avond in de keuken staan en alle pret missen!

Gingerbread cake met salted caramel en fruit compote

Ingrediënten cake

  • 120gr boter
  • 150ml honing
  • 190gr patisseriebloem
  • 60gr zelfrijzende bloem
  • 2tl baking soda
  • 1tl kaneel
  • 1,5el gemberpoeder
  • 1/4tl kruidnagelpoeder
  • 200gr suiker
  • 240ml melk
  • 2 eieren

Ingrediënten fruit compote

  • 125gr gedroogde pruimen
  • 12 gedroogde vijgen
  • 150gr rozijen
  • 1 peer
  • 100ml appelciderazijn
  • 150ml appelsap
  • 100gr bruine suiker
  • 2el honing
  • 1/2el gemberpoeder

Ingrediënten salted caramel

  • 150gr suiker
  • 40ml water
  • 150ml room
  • 1el boter/margarine
  • snuifje zout

Bereidingswijze

Voor de gingerbread cake
Verwarm de oven voor op 170 graden.
Vet een (vierkante) bakvorm in en beleg de bodem met bakpapier.
Smelt de boter samen met de honing op een zacht vuurtje.
Meng ondertussen de patisseriebloem, zelfrijzende bloem, baking soda, kruiden en een klein snuifje zout. Zet even opzij.
Klop de eieren samen met de melk los in een mengkom (van je keukenmachine bijvoorbeeld), voeg dan de gesmolten boter en honing toe. Meng even kort.
Voeg dan de droge ingredienten toe en meng tot een mooi glad beslag (is redelijk lopend). Giet het deeg in de bakvorm en bak de cake ongeveer 50min in de oven. Check met een sateprikker of de cake gaar is binnenin, haal uit de oven en laat volledig afkoelen alvorens te ontvormen.
Tip > de cake kan je makkelijk al enkele uren of één dag op voorhand bakken.

Voor de fruit compote
Doe de appelciderazijn samen met de appelsap, honing, bruine suiker en gemberpoeder. Breng aan de kook en laat tot bijna de helft inkoken (+/- 15 a 20min).
Schil ondertussen de peer, verwijder het klokhuis en snij in kleine blokjes.
Halveer de gedroogde pruimen en vijgen.
Als de azijn en appelsap zijn ingekookt voeg dan de peer en gedroogd fruit toe en laat nog 10min zachtjes sudderen.
Haal van het vuur en laat afkoelen.
Tip > deze compote maak je best ook 1 dag op voorhand zodat de smaken in het fruit kan trekken. Vlak voor het serveren, warm je dit even kort op.

Voor de salted caramel
Doe de suiker en water in een kookpotje en breng aan de kook.
Laat zachtjes koken tot je een mooie goudbruine karamel krijgt. Pas op, eenmaal hij begint te kleuren gaat het heel snel. Dus laat de karamel daarom niet te donker worden. Als hij mooi goudbruin is, haal direct van het vuur en giet de room erbij.
Opgelet! De karamel gaat beginnen borrelen, roer goed tot een gladde romige karamel. Voeg op het laatste het klontje boter toe en meng nog even goed.
Tip > Je kan deze karamel op voorhand maken en bewaren in de koelkast. Als hij is afgekoeld, zal hij wat harder worden. Je kan hem terug mooi lopend maken door hem even terug op het vuur te zetten.

Om te serveren, snij de cake in stukken en leg op elk bord een stukje cake en serveer daarbij de lauwe fruit compote en wat van de lauwe salted caramel.
Serveer met een bolletje ijs of wat mascarpone (op smaak gebracht met wat suiker of honing).

Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.