Baba Ganoush met polenta frietjes

baba ganoush met polenta frietjes

Een raar momentje terwijl ik dit receptje van Baba Ganoush met polenta frietjes aan het uittypen ben … want terwijl ik dit aan het uittypen ben zit ik net zoals jullie in dit koude België landje maar wanneer dit receptje online komt zit ik hopelijk in het zonnige en hopelijk warme Dubai!!
Een bestemming die echt al jaren op mijn bucket list staat en na lang aandringen bij de BF gaat het eindelijk gebeuren … het tweede tripje dit jaar na Palma de Mallorca twee maanden geleden. Totaal geen idee wat ik mij van Dubai moet voorstellen naarst de bekende wolkenkrabbers en veel “glitz & glamour” toch heeft die stad mij in de loop der jaren nieuwsgierig gemaakt dus ik kan niet wachten om ze te ontdekken! Maar het wordt vooral een ontspannende trip dus een namiddagje de luierik aan het zwembad uithangen staat ook zeker op de planning en “shoppen till I drop” in de vele “malls” die stad rijk is.

baba ganoush met polenta frietjes

En de foodcultuur opdoen staat natuurlijk op de eerste plaats, ik ben een foodie in hart en nieren dus de ontdekking van de lokale keuken hoort er zeker bij! En misschien vind ik daar ook wel zo’n heerlijke Baba Ganoush als deze 😁. Ik zit toch al in de regio van waar de enige echte Baba Ganoush vandaag komt nl. Libanon & Syrië.
Alleen mijn versie is misschien niet helemaal hetzelfde als het originele recept, ik gebruik bijvoorbeeld geen tahini (niet zo’n fan van) wel Griekse yoghurt! De polenta frietjes die ik erbij serveer zijn dan weer helemaal niet van het Midden-Oosten, echter wel uit het Bella Italia. Je kan natuurlijk ook gewoon crackers of rauwe groentjes bij deze dip serveren.

baba ganoush met polenta frietjes

Ingrediënten baba ganoush (4 personen)

  • 3 aubergines
  • 1 teentje look
  • 1el griekse yoghurt
  • 1/2 tl cayennepeper
  • 1/2tl komijnpoeder
  • Snuifje gerookt paprikapoeder
  • citroensap
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Ingrediënten polenta frietjes

  • 180gr polenta
  • 750ml water
  • 1el boter/margarine
  • Zout
  • 20gr Parmezaanse kaas (geraspt)
  • Zonnebloemolie

Bereidingswijze

Begin met het maken van de polenta (dit kan je best 1 dag of enkele uren op voorhand doen). Neem een ovenschaal en bekleed deze (ook de randen) met plasticfolie.
Breng het water met een snuifje zout aan de kook.
Voeg de polenta toe, zet het vuur middelhoog en blijf constant roeren tot je een stevig “beslag” hebt zonder klonters (ongeveer 5 a 6min). Haal dan van het vuur, voeg het klontje boter en de Parmezaanse kaas toe. Meng goed en stort de polenta in de beklede ovenschaal. Strijk glad en laat volledig afkoelen en opstijven in de koelkast of koele plaats.

Voor de baba ganoush,
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Bekleed een bakplaat met een stuk bakpapier.
Halver de aubergines, maak enkele inkepingen in het vruchtvlees van de aubergine (maar snijdt niet door de schil). Leg de aubergines met het vruchtvlees naar boven op de bakplaat, overgiet met een royale scheut olijfolie en een snuifje peper en zout.
Rooster de aubergines ongeveer 45min tot het vruchtvlees mooi zacht en goudbruin is.
Haal dan uit de oven en laat de aubergines afkoelen
Als de aubergines volledig zijn afgekoeld, schep het vruchtvlees in een blender samen met het gepelde en geplette teentje look, griekse yoghurt, kruiden, een beetje citroensap en peper en zout. Mix glad. Breng eventueel nog meer op smaak met peper en zout en citroensap. Bewaar koel.

Voor de polenta frietjes,
Stort de polenta op een snijplank, verwijder de plasticfolie en snij de “blok” polenta in frietjes. Snij ze niet dun want dan gaan ze breken.
Verhit een pan met een royale scheut olie en bak hierin de polenta frietjes mooi goudbruin aan alle kanten.

Serveer de polenta frietjes warm met de baba ganoush

Smakelijk!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.