Havermoutcrumble met veenbessen

Havermoutcrumble met veenbessen

Morgen Kerstmis, zeg maar eindelijk Kerstmis, tijd van cadeautjes opendoen, gezellig samen zijn, uitgebreid tafelen en vooral lekker lang ontbijten. En omdat het Kerstmis is, mag dat ontbijt toch wel net dat tikkeltje meer zijn dan een klassieke croissantje of koffiekoekje. Voor dat tikkeltje meer verwijs ik jullie heel graag naar deze havermoutcrumble met veenbessen. Ja, vooral dat laatste “veenbessen” maakt dit gerechtje extra “kerstelijk”.

Havermoutcrumble met veenbessen

Een super tof en vooral lekker begin dus van een super toffe feestelijke dag!  De vulling van de crumble is een soort van veenbessencompote en kan je makkelijk één dag (vandaag dus) op voorhand maken. Dat bespaart je weer wat tijd op Kerstdag.

Havermoutcrumble met veenbessen

En het hoeft natuurlijk geen Kerst te zijn om dit gerechtje te maken. Bij AH kan je het hele jaar door veenbessen in de diepvries vinden of je kan de veenbessen ook vervangen door andere bessen of rood fruit.

Havermoutcrumble met veenbessen

Havermoutcrumble met veenbessen

Havermoutcrumble met veenbessen

Ingrediënten crumble

  • 100gr havermout
  • 50gr amandelpoeder
  • 60gr boekweitbloem
  • 2tl bakpoeder
  • 1,5tl kaneel
  • 1,5tl kardemompoeder
  • 1 ei
  • 120ml kokosolie (gesmolten)
  • 100gr rietsuiker (of gewone suiker of bruine suiker)
  • 2el maple syrup
  • vanille essence

Extra : ronde taartvorm van +/-23cm

Ingrediënten compote

  • 340gr veenbessen (vers of diepvries)
  • 1 appel
  • 1tl gember (geraspt)
  • 120ml (vers) sinaasappelsap
  • 60ml maple syrup
  • vanille essence

Bereidingswijze

Begin met het maken van de compote.
Schil de appel, snij in kleine blokjes en doe in een stoofpot samen met de overige ingredienten van de compote en 50ml water. Meng goed en breng zachtjes aan de kook. Laat zachtjes sudderen tot de veenbessen zijn opengepoft. Roer goed, haal van het vuur wanneer je een mooie dikke compote hebt.

Voor de crumble,
Meng de havermout met het amandelpoeder, boekweitmeel, bakpoeder, kaneel en gemberpoeder. Zet even opzij.
Doe in een mengkom (van je keukenmachine bijvoorbeeld) het ei, gesmolten kokosolie, suiker, maple syrup en vanille essence.  Mix even los tot een egaal mengsel. Voeg dan de droge ingredienten toe en meng tot een stevig deeg. Als het deeg iets te droog nog is voeg dan 1 a 2el water toe.

Verwarm de oven voor op 190 graden.
Vet de taarvorm in met een beetje kokosolie of boter.
Doe ongeveer 3/4 van het deeg in de taarvorm, duw goed aan zodat de hele bodem (en eventueel de randen) bedekt is met het deeg.
Verdeel hierover de compote van veenbessen.
Verbrokkel de rest van het deeg over de compote.
Zet in de oven en bak ongeveer 25 a 30min tot de crumble bovenaan lekker krokant is en mooi goudbruin.

Haal uit de oven laat een beetje afkoelen en serveer dan met eventueel wat griekse yoghurt.

Smakelijk!

Tip > Je kan de compote al een dag op voorhand maken, het deeg eventueel ook al.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.