Kabeljauw met bloemkool en mango

Kabeljauw met bloemkool en mango

Kabeljauw en bloemkool, dat klinkt als een logische combinatie. Kabeljauw met bloemkool en mango, klinkt als een aparte combinatie maar wel een combinatie dat werkt en een ideaal origineel hoofdgerecht voor met de feestdagen. Net zoals al mijn receptjes voor de feestdagen is dit weer een receptje dat je makkelijk op voorhand kan maken, enkel de vis hoef je op het laatste nog even af te bakken in de oven.

Kabeljauw met bloemkool en mangoDit gerechtje bestaat uit 3 onderdelen. Je hebt een lekker stukje kabeljauw dat ik het liefst zo natuurlijk mogelijk houdt met daarbij een heerlijk, romige en smaakvolle puree van bloemkool op smaak gebracht met kerriepoeder, komijn, gember en mango chutney. Dit is niet zomaar een “pureetje” wel een “powerful” kruidige puree die perfect zal passen bij dat klassiek stukje vis. En wat dit gerechtje echt helemaal afmaakt en vooral lekker fris met een “klein zuurtje” geeft is de mango relish. En ik raad jullie aan om die relish minstens 1 dag, mag ook 2 of 3 dagen, op voorhand te maken. Des te langer de relish kan staan en trekken des te beter en des te smaakvoller.

Kabeljauw met bloemkool en mango

Wat is nu eigenlijk een relish?
Een relish is heel vergelijkbaar met pickles, een relish is een zoetzuur sausje dat koud wordt gegeten en waarbij je ook nog de bite hebt van de ingrediënten. Geen gladde saus dus! Een relish wordt steeds gemaakt van groente en/of fruit, azijn en suiker.

Kabeljauw met bloemkool en mango

Kabeljauw met bloemkool en mango

Ingrediënten mango relish

  • 2 mango’s
  • 120ml witte wijnazijn
  • 100gr suiker
  • 70ml water
  • 1 sjalot
  • 1/2tl mosterdzaadjes
  • 2 rode chilipepers

Ingrediënten bloemkoolpuree

  • 500gr bloemkoolroosjes
  • 4 aardappelen (middelgrote)
  • 1 teentje look
  • 1tl gember (geraspt)
  • 1el kerriepoeder of madras curry
  • 1/2tl komijnpoeder
  • 300ml melk
  • 50gr mango chutney (potje)
  • Peper en zout
  • citroensap
  • Margarine/boter

Overige ingrediënten

  • 4 kabeljauwfilets
  • Olijfolie
  • Peper en zout
  • Optioneel : currypoeder

Bereidingswijze

Voor de relish,
Schil de mango’s en snij in stukjes. Bewaar 1 mangosteen.
Pel de sjalot en hak fijn. Hak ook de chilipepers fijn.
Doe de witte wijnazijn in een kookpotje samen met de suiker, water en de mangosteen. Breng rustig aan de kook. Roer goed zodat de suiker kan oplossen. Laat dit zachtjes koken tot de vloeistof tot de helft is gereduceerd.
Haal van het vuur, verwijder voorzichtig de mangosteen en voeg hieraan de blokjes mango, sjalot en chilipepers toe.
Dek het potje af en laat eerst tot kamertemperatuur komen en zet dan in de koelkast.
Tip > maak de relish minstens 1 dag op voorhand voor de smaak

Voor de bloemkoolpuree,
Schil de aardappelen en snij in kleine blokjes.
Verhit een kookpot met een klontje boter/margarine. Bak hierin 2 a 3min de look, fijngehakte gember, kerriepoeder en het komijnpoeder. Roer goed zodat de look niet bruin kan worden.
Voeg de bloemkoolroosjes en de blokjes aardappel toe samen met een snuifje zout en laat 5min mee stoven.
Giet dan de melk bij de bloemkool en aardappelen (de groenten zouden onder moeten staan) en breng zachtjes aan de kook. Kook de groeten tot ze gaar zijn zonder deksel op de pot.
Als de bloemkool en aardappelen gaar zijn, giet de melk af maar vang een beetje van de melk op voor later.
Mix de bloemkool en aardappelen samen met de mango chutney en een beetje citroensap tot een mooie gladde puree. Breng verder op smaak met peper, zout en citroensap. Voeg eventueel wat van de bijgehouden melk toe voor een mooie gladde puree.
Tip > Je kan deze puree reeds een dag op voorhand maken. Vlak voor het serveren, warm je deze op samen met de bijgehouden melk of een scheutje room.

Voor de kabeljauw,
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Leg de kabeljauwfilets in een ovenschaal en kruid met peper, zout en eventueel een beetje kerriepoeder. Overgiet de vis met olijfolie.
Bak de kabeljauw ongeveer 10min in de oven (hangt af van de grote en dikte van de vis).

Serveer de kabeljauw met de puree een beetje van de mango relish.
Je kan eventueel nog wat bloemkoolroosjes apart koken en hierbij serveren.

Smakelijk !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.