Pompoenbrood

Pompoenbrood

Ohja, je kan gerust zeggen dat ik in de ban met van pompoen, meer bepaald van pompoen in zoete recepten. Vorige maand deelde ik met jullie al m’n recept van pompoentaart en pompoenkoekjes (waarvan ik echt super veel positieve reacties van jullie heb gekregen) en daar komt er nog eentje bij namelijk dit pompoenbrood.
Vergelijk dit pompoenbrood zeker niet met een gewoon brood dat we
‘s ochtends als ontbijt eten, alhoewel ik daar eigenlijk geen moeite mee heb om dit als ontbijt binnen te spelen hoor ;-). Dit pompoenbrood kan je eerder vergelijken met een bananenbrood, dus eigenlijk meer een cake dan brood. Dus ik had dit recept even goed pompoencake kunnen noemen, maar hey af en toe met de benaming spelen kan nooit kwaad. En op de foto, ziet dit baksel er toch een beetje uit als een brood ;-).

Pompoenbrood

Voor dit pompoenbrood gebruiken we pompoenpuree en spijtig dat we niet in de USA wonen, daar hebben ze blikjes pompoenpuree. Heel handig, want het is steeds weer een werkje om die pompoen in stukken te krijgen en vooral dat schillen. Natuurlijk zo’n 1 pompoen levert meteen heel wat op, ideaal om wat apart te houden voor deze cake.

Pompoenbrood

Pompoenbrood

Pompoenbrood

Ingrediënten

  • 135gr suiker
  • 1tl kaneel
  • 1/2tl gemalen kruidnagel*
  • 210gr zelfrijzend bakmeel
  • 3 eieren
  • 160ml zonnebloemolie
  • 225gr pompoenpuree**
  • 110gr honing
  • 1tl citroensap
  • vanille essence
  • snuifje zout

*Vind je nu geen kruidnagel, vervang dan de hoeveelheid kruidnagel & kaneel met 2tl koekkruiden of speculaaskruiden.
**kook blokjes pompoen gaar in water (zonder zout), laat dan heel goed uitlekken (of laat op een zacht vuur drogen), mix tot een gladde puree en laat volledig afkoelen.

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 175 graden.
Vet een cakevorm in en beleg de boatdem met een stuk bakpapier.

Meng de suiker met het zelfrijzend bakmeel, kaneel, kruidnagel en een snuifje zout.
Zet deze droge ingredienten even op zij.

Doe in een mengkom de eieren, zonnebloemolie, pompoenpuree, honing, citroensap en vanille essence. Klop dit los tot een mooie egale massa.
Voeg de droge ingredienten toe en meng goed tot een mooi glad deeg.
Schep het deeg in de cakevorm en bak de cake ongeveer 1h in de oven.

Check met een satéprikker of de cake binnenin gaar is.
Haal dan uit de oven en laat volledig afkoelen alvorens te ontvormen.
Bewaar de cake luchtdicht.

Smullen maar!

1 thought on “Pompoenbrood

  1. Ziet er een lekkere en mooie cake uit Elien! (En ook mooie bloemen)

    Voor pompoenbrood gebruik je al gauw dubbel zoveel brood als pompoenpuree.

    En wie echt een blik pompoenpuree wil kopen (kost wel meer dan 3 euro voor een 425ml blikje), die kan bij usfoodz.be terecht voor een blik Libby’s pumpkin.

    Smakelijk en warme groeten,
    Stef

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.