Tarte Tatin met rode kool en appel

Tarte Tatin met rode kool en appel

Rode kool is zo’n typische wintergroente, gestoofd in rode wijn met wat appeltjes … yummie! Samen met gekookte aardappelen en stoofvlees … Yummie in my Tummy!
Heel simpel, niets speciaal maar toch oh zo lekker, soms moet je het echt niet moeilijk maken om iets heerlijk op je bord te toveren.

Tarte Tatin met rode kool en appel

Maar kennen jullie nog andere recepten met rode kool dan de gestoofde versie met appeltjes?
In een “coleslaw” wordt deze kool ook nog verwerkt maar meer kan ik echt niet bedenken …
Daarom ben ik op zoek gegaan naar een nieuw receptje met rode kool … en gelukkig hou ik steeds al mijn kookmagazines (Jamie Magazine, Delicious, Libelle lekker, …) goed bij. Ik heb ze ondertussen al moeten sorteren per seizoen om een beetje het overzicht te behouden.
In een Libelle Lekker van 2014 vond ik het receptje voor een tarte tatin met rode kool en appel. Ja ook hier weer rode kool met appel, blijkbaar zijn beide onafscheidelijk, maar de taart zag er zo verrukkelijk uit dat ik ze gewoon wilde maken.

Ook hier weer moet je de rode kool eerst stoven maar niet zoals de normaal gestoofde versie met appel en rode wijn. Gewoon even een ui aanstoven daaraan de fijngesneden kool en appelsap toevoegen om dan 45min zachtjes te laten garen. Deze stap had ik al op zondag gedaan zodat ik op maandag nog 10min werk had om de appel te snijden, te laten karameliseren en de taart afwerken met de rode kool en een plak bladerdeeg. Dan hoefde de taart nog 20min te bakken in de oven.

Tarte Tatin met rode kool en appel

Toen ik de taart uit de oven haalde en ze 5min later omdraaide, bleven alle appelschijfjes wel in de pan achter maar die heb ik vlug terug op de taart gelegd zodat deze tarte tatin toch een beetje “photo material” was.
Deze taart is niet enkel “photo material” waardig maar ook super lekker. Oke, het is weer rode kool met appel maar toch op een iets andere originele manier.

Ingrediënten 1 taart

  • 1 vel bladerdeeg
  • 1/4 rode kool
  • 1 rode ui
  • 40ml appelsap
  • 1 a 2 appelen (afhankelijk van de grootte van de pan)
  • Rietsuiker (of gewone suiker)
  • Kaneel
  • Peper en zout
  • Boter

Bereidingswijze saus

Hak de rode kool in heel kleine stukjes
Pel de ui en hak fijn.

Verhit een stoofpot met een klontje boter.
Bak hierin de fijngehakte ui glazig.
Voeg de rode kool toe en laat even meebakken. Probeer regelmatig te roeren.
Blus met het appelsap en laat ongeveer 45min zachtjes sudderen tot de rode kool gaar is. Breng op smaak met een beetje kaneel en een snuifje zout.
Als er te veel sap in de kookpot zou zijn, giet dit dan af anders zal de taart te vochtig zijn.
Je zou deze stap al een dag op voorhand kunnen maken.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Neem de pan waarin je de tarte tatin zal maken. Zorg dat deze pan in de oven mag.
Rol het bladerdeeg uit.
Snij de ronde vorm van de pan uit in het deeg. Leg even opzij.

Tarte Tatin met rode kool en appel

Vet een pan in met een beetje boter. Strooi hierin ongeveer 2el van de suiker en zorg dat de hele bodem van de pan bedekt is met de suiker.

Tarte Tatin met rode kool en appel

Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij in plakjes.
Verdeel de plakjes over de bodem van de pan, probeer alles te bedekken.

Tarte Tatin met rode kool en appel

Verhit de pan daarin de appel op een medium-hoog vuur. Laat de suiker ongeveer 5min zachtjes karameliseren. Draai de appels niet maar hou wel in de gaten dat ze niet aanbranden.
Haal van het vuur en verdeel de rode kool over de stukjes appel.

Tarte Tatin met rode kool en appel

Bedek met het bladerdeeg.

Tarte Tatin met rode kool en appel

Zet de pan in de oven en verlaag de temperatuur naar 175 graden.
Bak de taart ongeveer 20min zodat het bladerdeeg mooi goudbruin is.

Haal voorzichtig de pan uit de oven.
En laat even 5min afkoelen.
Leg dan een plat bord op de pan en draai zodat de tarte tatin op het bord kan vallen.
Het kan zijn dat de appel ietwat in de pan plakt maar dan kan je deze vlug even op de taart leggen.

Serveer als voorgerecht of met een stukje vlees of stoofvlees als hoofdgerecht.

Smakelijk !

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.